Što je pasivni prihod i koja je razlika između aktivnog i pasivnog prihoda?

Aktivan prihod je kad radimo pa zaradimo, dobijemo plaću za taj naš rad i trud, odnosno kad mijenjamo svoje vrijeme za novac, a pasivan kad uložimo novac i taj nam novac zaradi novi novac (dok mi spavamo, tj. ne radimo), dakle – imamo povrat na uloženo.

U slučaju pasivnog prihoda, imovina (novac) stvara sama (djelomično sama) novu imovinu (novac).

Najčešće nam pasivan prihod dolazi kroz rentanje/prihod od najma ili biznis (razni fondovi, ETF, dionice, obveznice, ali i autorska prava (knjige i sl), a tu su i franšize te dobit od ulaganja u tuđe biznise.

Što je važno znati prije nego nabrojimo par ideja za pasivne prihode?

Pasivni prihod nije naš prvi, drugi ili dodatni posao.

Ne postoji skroz pasivni prihod – uvijek nešto moramo raditi, npr. nekretninu koju iznajmljujemo treba čistiti, oglašavati i održavati.

Ideja pasivnih prihoda je (dodatna) zarada dok mi spavamo – dakle da novac radi za nas, da novac stvara novac, a ne da mi mijenjamo svoje vrijeme za novac. A krajnja ideja pasivnih prihoda jest financijska sloboda što znači da naši pasivni prihodi pokrivaju troškove našeg željenog životnog stila.

Pazite da se ne uhvatite u klopku da idete sve živo raditi da jednog dana ne morate ništa raditi jer je dokazano da nas uz dobre odnose najviše usrećuje smisleni rad dakle da radimo ono što nama ima smisla

Pa nema smisla trošiti dobar dio života da bismo radili da onda kraći dio života ne moramo raditi pa da tek onda kasnije radimo ono što nas veseli, radije odmah nađite i radite što vas veseli.

Idemo sad na ideje.

11 ideja za dodatnu zaradu putem pasivnih prihoda

Kako možemo kreirati pasivne izvore prihoda?

 • online tečaj,
 • e-knjiga,
 • ili prava knjiga,
 • vlastiti YouTube kanal,
 • prodaja fotografija,
 • affiliate program,
 • jeste li razmišljali svoj auto iznajmiti za oglasni prostor ili nekome da vozi Uber ili se bavi dostavom,
 • iznajmite svoj stan/nekretninu,
 • franšiza – od vlastitog biznisa kreirajte franšizu ili kupite gotovu i zaposlite ljude,
 • uložite u dionice, obveznice, kriptovalute, fondove ili ETF-ove ili tuđi biznis,
 • posudite nekom novac.

Mi smo nekidan imali večeru s poznatom financijskom blogericom na temu u što je najbolje investirati u ova krizna i neizvjesna vremena.

Nekako se iskristaliziralo da poduzetnici najviše vole uložiti u svoj biznis, pokrenuti još jedan ili više biznisa i da to smatraju najsigurnijim potezom, iako svi od banaka nadalje percipiraju da je upravo to najrizičnije, zatim uložiti u tuđe biznise kao poslovni anđeli te uložiti u poljoprivredu, primjerice zemlju, proizvodnju hrane ili dodatnu nekretninu za najam.

Svi smo se složili da je uvijek najpametnije uložiti u sebe i svoje znanje. To nam nitko nikad ne može oteti niti to može propasti.

Javite nam koje su vaše ideje za pasivni prihod?

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Freepik

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.