Kada se tek kreće u vlastiti biznis, osobe često nemaju dovoljno financijskih resursa za angažiranje profesionalaca u kreiranju svog brenda.

Ipak, online je moguće napraviti zaista puno ukoliko poznajemo neke od alata za povoljnije kreiranje sadržaja. Svakako je važno naglasiti da ako nemamo dovoljno znanja o brendovima, ništa ne može u potpunosti zamijeniti stručnjaka s višegodišnjim iskustvom.

No, s manje financijskog dijela, u par sati ili dana možemo napraviti korijene svog brenda pomoću sljedećih alata.

 1. Wix

Odlična platforma za kreiranje logotipa i web stranice. Planovi se kreću između 4,50 do 24,50 dolara mjesečno.

Za web nije potrebno puno predzanja. Izaberete dizajn koji vam se sviđa i sve što trebate je promijeniti nazive na stranici i poneku fotografiju (npr. Home u Naslovnica, zamijeniti svoj originalni logo itd.).

Možete čak kreirati i višejezični web.

 1. Canva

Besplatan alat za kreiranje zaista puno grafičkog sadržaja – Instagram objave, story, logotipa, Facebook covera… Dizajni su ponuđeni, a vi samo trebate urediti fotografije i tekst, boje i ostale detalje po želji.

 1. Tailor Brands

Stranica na kojoj također možete besplatno kreirati svog logo.

 1. Creative Market

Za brend je izuzetno važna vizualna istaknutost, pa tako Creative Market nudi nešto besplatnog, ali nešto i plaćenog grafičkog sadržaja.

Razlika od Canve je po tome što Creative Market sadrži već gotove pakete. Primjerice, ako svoj brend gradite na Instagramu, za svega 15-ak dolara moguće je kupiti paket slika ili storyja (recimo oko 50 njih u paketu) i mirni ste sa sadržajem – opet jedino trebate urediti poneku sitnicu poput teksta, boje…

Također, pronaći ćete i dizajn za web stranicu (WordPress, Wix), prezentacije…

 1. Lightroom

Još jedan alat za vizualnu prepoznatljivost brenda. Znate one fotografije koje izgledaju tako dobro pa mislite da mora da su fotkane nekim profesionalnim fotoaparatom? Možda i jesu, no ne nužno. Većina influencera koristi Lightroom kako bi fotografiju uljepšali nekim od filtera.

Filtere (odnosno tzv. presets) možete također kupiti ili besplatno preuzeti s nekih mobilnih aplikacija i stranica kao što je FLTR.

 1. Grammarly

Ako niste sigurni jeste li tekst na engleskom jeziku napisali gramatički i pravopisno točno, Grammarly možete instalirati kao aplikaciju na mobitelu ili na svoju internetsku tražilicu. Tako ćete ispraviti pogreške, a i ponudit će vam sinonime za riječi.

 1. Hascheck

Vjerojatno je većina već upoznata s Hascheckom – web stranicom u koju zalijepite tekst te provjerite hrvatsu gramatiku i pravopis.

 1. Web stranice za besplatne fotografije

Ako nemate svojih slika, možete ih besplatno preuzeti s nekih od ovih stranica: Unsplash, Pexels, Pixabay.

 1. Google Trends i Google Analytics

Google Trends je odličan besplatni alat za pregledavanje trenutnih trendova u svijetu ili zasebno u nekoj zemlji. Primjerice, krećete u biznis koji ima veze s prodajom uredske opreme te proučite je li trend te opreme u opadanju ili rastu.

Google Analytics omogućava praćenje, ne samo broja posjetitelja ili dosega, već i analizu sadržaja web stranice prema kojoj onda možete odrediti o čemu više pisati, a o čemu manje, bolje rečeno, koje teme i ključne riječi (Google Search Console unutar Google Analyticsa) zanimaju vašu publiku.

 1. MailChimp ili Mailerlite

Ukoliko želite skupiti kontakte vaše publike, newsletter je odličan način za to. Možete ga slati jednom tjedno i dodati što prodajete, informirati kupce o novim blogovima ili popustima…

 1. Remove Background

Vjerujem kako smo se svi bar jednom našli u situaciji gdje želimo dodati logo ili neku drugu fotografiju na pozadinu drugačije boje od našeg loga. Na ovoj stranici možete pozadinu slike ukloniti besplatno. U Canvi je također moguće, no samo u plaćenoj verziji.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori