Kad sam s Kristinom dogovorila da ću pisati kolumne za portal Žene i novac, nisam pojma imala o čemu ću pisati. Mislila sam – niti sam ja poslovna žena, niti ja nešto posebno baratam s novcima, nemam veze s ekonomijom, biznisom… Onda mi je pala napamet ideja – OK, prošao je izazov od 12 tjedana koji smo na konferenciji spominjali, nisam sve odradila ni popratila, mogla bih ga razvući kroz 12 mjeseci. Pomislila sam kako na taj način dajem sebi prostora i vremena za obaviti sve navedeno, a opet izazvati samu sebe na dvoboj i pri tom sve javno izložiti.
Na prvu je zvučalo i cool i ajme meni, ali rekla sam sama sebi – idem pa kako bude.

Pa evo što se (ni)je dogodilo i kako je bilo:

1. Meditacija

Odlučila sam da ću se držati Kristininog programa od 12 tjedana pa će prvi tjedan biti zapravo prvi mjesec i tako sve do kraja godine. Uz to sam krenula svaku večer meditirati uz Anitu Jakovljević i njenu prekrasnu meditaciju o promjeni uvjerenja o novcu koju smo dobili nakon konferencije u 10. mjesecu 2019.
Rezultat: Odmah nakon prve večeri uz meditaciju mi je samo došla slika napisanih riječi imam = vrijedim uz osjećaj aha, ako nemam, ja ne vrijedim. Povezala sam se s tim osjećajem i nekako osjetila da to nije bilo kakva misao ni ideja nego zasigurno moje duboko uvjerenje, ali obzirom da je ipak više logički zaključak bio, odlučila sam to staviti na To do listu za neku hipnoterapiju ili regresoterapiju.

2. Tok novca

Shvatila sam zadnjih mjeseci da koliko god novaca uđe u našu kućnu blagajnu, sve se potroši, bez obzira jesu li u pitanju pametna ulaganja i svrhovite štednje ili nesmotreno potrošeni novci. Držeći se okvirnih smjernica oko raspodjele budžeta, koje je na Konferenciji 2019. dala Ivana Gabrić Markovinović, s mužem sam dodala još par naših pa smo odvojili nekih 9 koverti, na svaku napisali koji postotak ide unutra i za što točno se odvaja.
Rezultat: plaćeni su bili svi računi, sve štednje, sve kartice, čak i neki planirani dodatni troškovi koji inače ne spadaju u tekuće mjesečne troškove (preselili smo + opremali mužu poslovni prostor). Osim toga, bilo je i za neke naše male gušte, radionice, seminare, a k tome smo neočekivano od roditelja dobili novce jer su nam, eto, htjeli pripomoći u opremanju stana i poslovnog prostora. VAŽNO: U kuvertama je na kraju mjeseca i dalje bilo novaca, negdje više, negdje manje. U jednoj je bilo 20 kn. Simpa mi je taj iznos, ali moram reći super osjećaj. Dobra vibracija. Imaš novca. Kuverta nije prazna. Pa koliko god bilo u njoj.

3. Prvo plati sebi

Kad mi je 10.1. sjela plaća osjećala sam se wow kao i svaki put kad napokon sjedne lova pa se osjećam k’o bogatašica koji će svakog časa osvojiti svijet. Onda se iznos krene topiti kad krenem s plaćanjem računa, a skupa s njim i emocije. 😀 Čitajući slajdove s Konferencije ponavljalo se Prvo plati sebi. Nisam točno znala na što se to odnosi i u kojem smislu se misli da platiš sam sebi, ali ja sam to sebi prevela ovako: idem si kupiti nešto. I u glavi odredila iznos koji mi se činio ok. Mislim da je bilo oko 500 kn u pitanju. Kao, nije ništa previše, budžet neće patiti, a ja to mogu mentalno prihvatiti.
Rezultat: potrošila sam oko 750 kn i mislim da prvi put u životu nisam razmišljala o tome jesam li trebala kupiti, jesam li puno potrošila, hoće li biti novca za hranu, račune, jesam li zakinula obitelj što sam si priuštila taj luksuz. Bez osvrtanja unatrag, otišla sam, kupila ono što mi se svidjelo i pri tom se dobro osjećala.
Nadam se da primjećujete ova uvjerenja koja iskaču iz mojih tumačenja i zaključaka te da ih osvještavate i kod sebe.

4. Čišćenje novčanika od papirića, starih računa i sl.

Rezultat: Jednostavno se razbistri pogled. Imaš pregled. Imaš kontrolu nad svojim novcem i stanjem na računu. Ništa ti ne ometa fokus. Lako nađeš novac. Pa čak i onih 10 lipa koje ti baš u tom nekom trenutku trebaju.

5. Čišćenje radnog stola/kuće/bacanje nepotrebnog

Kod mene je to išlo po segmentima, kako bi me uhvatila volja, tako sam čistila i slagala.
Rezultat: mislim da vam je svima poznat taj osjećaj olakšanja. Ja se osjećam kao da tog trena prodišem punim plućima. Sve je nekako bistro, čisto, dostupno. Znaš gdje ti se što nalazi i ne gubiš vrijeme ni energiju na traženje stvari jer znaš gdje su. Sve se pokrene. Energija ide. Lako i bez zapinjanja. Tako i ja. Korak lak, um bistar. Treba češće čistit. 😊 Ili rjeđe, ali konkretno.

6. Popis imovine i dugova

U mom slučaju ovo je kulminiralo nakon što mi je stigla plaća, ja se osjećala super jer imam sad keš na računu, platim račune i onda svaki dan neka nova obavijest da mi je skinuo ovaj iznos s računa pa opet neki iznos… I osjetim kao da mi netko uzima. Krade. I mislim si, pa dobro, što je ovo.
Rezultat: tad sam konačno zapisala, osim tekućih troškova, što je sve to što sam kupovala/plaćala ili još trebam platiti. Tako sam shvatila koja je zamka ponekad u kupovanju na karticu. Mi smo kupovali neke online edukacijske programe na rate – obzirom da nisam zapisala kad smo ih kupili niti kad mi je rate skidalo s računa, u jednom trenutku više nisam ni znala da mi se skida taj iznos. Dakle, totalna nebriga oko toga. Malo sam se posramila same sebe. Ali evo, nešto sam i naučila. Od tad sve imam fino zapisano u bilježnici. Tekući troškovi, kartice, planirani dodatni troškovi. I sve to po mjesecima. Tj. Imam za siječanj, ostali mjeseci tek dolaze 😊 Ali spremna sam!
Još nešto za kraj.

Da priznam, pola meditacija sam prespavala. Dakle, nisam bila redovita ako se to tako može reći. I u prvi tren sam bila ljuta na sebe. Kao, opet nisam uspjela, opet sam stala. Onda sam shvatila koliko sam cijelog svog života bila stroga prema sebi. Stroža nego prema drugima. Drugima bih još i progledala kroz prste, našla neko opravdanje. Ali sebi ne. Tako sam odlučila reći sebi ovako: Ok Anita, zaspala si. Ok, možda si stvarno bila umorna, a možda si samo bila lijena pokušati meditirati sjedeći jer si podlo znala da će te fino uspavati meditacija. Ali, koji god razlog bio – nema veze. Imaš još punih 11 mjeseci. Pa čak i da ne meditiraš svaki dan, pa čak i da radiš druge meditacije ili tehnike, dok god nešto radiš po pitanju svog odnosa s novcem, dok god radiš na otkrivanju svojih uvjerenja i svega onoga što te dovelo tu gdje jesi, dok god radiš bilo što što će te odvesti tamo gdje želiš biti – dobro je. I ako nije savršeno, nema veze, dobro je. Good enough! Dovoljno je dobro. Trudiš se. A trud se uvijek isplati.

Sve ovo poruka je i vama.
Budite blage prema sebi. Radite na sebi. Učite, istražujte, otkrivajte. Svaki korak neka bude korak naprijed. Pa makar bio i najmanji. Bitno da ste u pokretu – naravno, prema naprijed.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori