Tradicionalno, predblagdanska i blagdanska potrošnja prosincu je donijela titulu najrastrošnijeg mjeseca u godini.

Ako gledamo podatke prošle 2019. godine, potrošnja u običnim mjesecima dosezala je do 10 milijardi kuna, dok se u srpnju i kolovozu trošilo oko 14 milijardi kuna. Prosinac je dostigao rekordnih 15,8 milijardi kuna. Isto je razumljivo zbog prošlogodišnje dobre turističke sezone, porezne reforme i rasterećenja dijela osobnog dohotka oslobođenog za potrošnju, porasta optimizma građana, adventske ponude na svakom koraku…

Što je s 2020. godinom?

Ovu godinu obilježavaju pandemija, propast dijela tvrtki, gubitak radnih mjesta time i dohotka, lošija turistička sezona, zabrinutost i pesimizam, ukidanje održavanja adventa i brojni druge okolnosti koje nepovoljno utiču na potrošnju.

Znači li to da ove godine moramo odustati i od blagdanskog raspoloženja, darivanja bližnjih, blagdanskog stola, veselja i radosti koje prosinac posebno naglašava?

Božić nije sam po sebi blagdan potrošnje – iako u konzumerističkom društvu(uz naglašeni individualizam) božićni blagdani znače za veliki broj nas vrijeme kada intenzivnije posjećujemo bližnje koje nismo dugo vidjeli, kada više trošimo (dijelom tzv. kompenzacijska potrošnja), više pomažemo i doniramo, više putujemo, više se družimo, više darujemo bližnje.

Povijesno – Božić je uvijek obilježavan kao slavlje uz bogatije trpeze, posjet rodbini i prijateljima, samo što nekada nije bilo puno ničega tako da se narodna izreka – Ima svega k’o na Božić – mjerila s puno manje svega.

S druge strane, stalno se naglašava da osobna potrošnja i nije loša jer utječe na porast BDP, pokreće lanac privrede, osigurava nova radna mjesta. Navedeno nas potiče na razmišljanje kako se ove godine snaći u svemu i pronaći najbolji način kako i s koliko novca proslaviti blagdane kako nam kasnije ne bi ostao samo gorak osjećaj i prazan džep.

Božić ni ove godine nije izgubljen. Može se i s manje jer, osim što je manje često više, isto nas potiče na kreativnost i dublje promišljanje. Na koncu, Božić je blagdan mira, ljubavi, obitelji, topline i zajedništva, a teško da se išta od toga može kupiti.

Podsjetimo se načina i trikova koji nam mogu pomoći da imamo svega i na Božić a pri tom zadržimo financijsko dostojanstvo.

Kako uštedjeti ovog Božića?

1. Planiranje

Za blagdane najviše trošimo na poklone, hranu (delikatese), odjeću i obuću, tehniku, dekoracije, knjige, putovanja. Prije svega, najvažnije je napraviti blagdanski budžet, odnosno vidjeti koliko uistinu možemo potrošiti ove godine i to staviti na papir. Potom je važno podijeliti taj budžet na one kategorije koje planiramo. Dakle, dobro planiranje je pola posla, ostalo je držanje plana i bilježenje svih aktivnosti i troškova.

2. Dodijelite osobama određenu količinu novca

Listu za poklone dobro provjerite i svakom s liste dodijelite količinu novca koju možete potrošiti za njegov poklon. Najčešće su na toj listi članovi obitelji (ipak – djecu ćemo uvijek nekako nastojati obradovati), a za širu obitelj možete dogovoriti secret Santa model, tj. igru u kojoj svaki član obitelji dobije ime onoga kome baš on kupuje poklon.

3. Budite kreativni – izradite svoj dar i božićne ukrase

Također, možemo poklon izraditi i sami, možemo pokloniti nešto svoje, možemo napisati nekome pismo ili pjesmu, možemo ispeći kekse i lijepo ih zapakirati, možemo pokloniti vrijeme, osobni kupon na kojem piše čuvat ću ti djecu i sl.

Ono što čini naša sjećanja su osjećaji vezani uz blagdane pa i poklone – tako da jedno lijepo emotivno pismo, umotano u svitak s mašnicom, može biti nezaboravan poklon.

Očito je da ove godine nema velikih božićnih domjenaka i druženja pa će nam trebati manje svečanih toaleta, frizura i sl. S druge strane, ovo vanjsko sivilo kao da nas potiče da više okitimo vlastite kuće, unesemo više svjetla u naše domove i učinimo naš individualni advent sjajnijim.

Božićne dekoracije mogu biti poprilično skupe, zato opet možemo pregledati sav nakit koji imamo, možda će ipak biti dobar i za ovu godinu, a nešto možemo izraditi sami ili obnoviti staro. Uključite djecu u izradu ukrasa, zabavite se zajedno uz nešto brašna, soli, papira, bojica te puno dobre volje i vremena. Nešto posebno možemo i kupiti, ali neka to bude baš ono nešto što dugo želimo. Svakako je pri tom dobro promisliti kako i gdje sve to skladištiti cijele godine.

4. Dobro planirajte namirnice

Blagdanski stol i božićni ručak u našoj kulturi predstavljaju središnji trenutak okupljanja obitelji. Ove godine još ne znamo hoće li se šire obitelji moći okupiti na božićnom ručku, no sigurno je da za Božić svi nastojimo imati svečaniji i obilniji blagdanski stol.

U svakom slučaju, dobro planirajte namirnice. Većinu koju možete skladištiti, kupite ranije, u nabavku uvijek nosite popis, pokušajte slijediti popis, pazite na količine jer za blagdane svi volimo pretjerivati.

Koristite kreativnost u dekoriranju stola i prezentaciji hrane jer činjenica je da, osim u ukusu, svi uživamo i u izgledu hrane. Uložite vrijeme i kreativnost i tako kompenzirajte skupe namirnice vizualnim dojmom. Hrana je često i znak ljubavi koje domaćini prenose na svoje goste, zato uložite ljubav u pripremu i uživajte u savršenom blagdanskom objedu.

5. Ako nemate koga darivati, donirajte ili podržite ugostitelje, slastičare…

Ako ove godine spadate u sretnike koji ne moraju posebno paziti na blagdansku potrošnju, uz zahvalnost što imate dovoljno, primijenite navedene savjete i ono što pretekne od planiranog budžeta, možete donirati onima koji trebaju vašu pomoć.

Ukoliko imamo više, pomoći možemo tako da dio usluga ili proizvoda kupimo od onih koji u ovom času ne mogu normalno raditi. Sjetimo se ugostitelja, proizvođača kolača, hrane, ukrasa i sl. i kupimo baš od njih – pa neka je i malo skuplje. I to je način prepoznavanja potreba, onih koji u ovom času trebaju našu pomoć.

Iskoristite ove neobične blagdanske okolnosti i u svakom trenutku gledajte dobro, ne žalite za starim, pa proći će i ova ograničenja, a onda ćemo tek slaviti…

Posvetite se sebi i onima koje volite, a ljubav će uvijek pokazati najbolji put.

Istražite svoje mogućnosti i kreativnost i uz model manje je više doživite svjetlo Božića uz pametno korištenje materijalnog, a istinski trud na duhovnom i trajnom.

Dodatak. Pripremajući se za ovaj članak moja kćer (10 godina) me pitala o čemu pišem i kad sam joj objasnila – ponudila se da i ona napiše 10 savjeta za blagdane. U nastavku ih donosim u cijelosti i u izvorniku:

6. Provjeri koliko novca imaš

7. Pokloni nešto svoje

8. Recikliraj stvari za ukrase, dobro je i za okoliš

9. Izradi sam nakit

10. Kupi bor u tegli tako će ti trajati više godina, a dobro je za prirodu

11. Kupi božićne ukrase nakon sezone (kupi 1.1., a ne 12.12) jer ćeš dobiti popust

12. Sačuvaj i pazi stare ukrase

13. Ne kupuj puno kolača, možeš napraviti i sam – od iste smjese napravi više oblika kolača i izgledat će da imaš puno vrsta

14. Manje je više. Ne pretjeruj ni u čemu da ti ne prisjedne

15. Prvo razmisli treba li mi to i mogu li to kupiti.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori