Zdrav odnos
s novcem

Jeannette Gjurić: Poslovne žene često zaboravljaju koliko je važno imati vremena kvalitetno potrošiti zarađeno

Jeannette Gjurić: Poslovne žene često zaboravljaju koliko je važno imati vremena kvalitetno potrošiti zarađeno

Razgovarali smo s dr. med. Jeannette Gjurić, specijalisticom anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine, tradicionalne kineske medicine i vlasnice centra Koncept 5 elemenata.

Kako je izgledao njen poduzetnički put, zašto je toliko važno ulagati u zdravlje, ali i kako se nositi sa stresom – otkrila je za portal Žene i novac.

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Jeannette: Osamdesetih i devedesetih godina radila sam u Njemačkoj, nakon što sam tamo završila specijalizaciju iz anesteziologije. Živjela sam s obitelji u Nürnbergu. Jedan mi je kolega predložio da zajedno osnujemo dnevnu kiruršku bolnicu, i ta mi se ideja dopala. Tada sam još bila mlada i neiskusna, i, iz današnje perspektive, jako hrabra.

Tek sam s vremenom shvatila u što sam se upustila i provela sam mnoge besane noći razmišljajući o svom radu.
U to sam vrijeme došla u doticaj s komplementarnom medicinom, prvenstveno s tradicionalnom kineskom medicinom, i to me područje jako zaintrigiralo. Uz sve svoje obveze na poslu i u obitelji, upisala sam i izvanredni studij u Münchenu.

U Njemačkoj je to ozbiljna edukacija, a na kraju se polaže ispit u Bavarskoj liječničkoj komori. Uslijedile su još brojne edukacije iz tog područja u inozemstvu, mahom vrlo zahtjevnih kako u financijskom, tako i u vremenskom pogledu.

Po povratku u Hrvatsku početkom dvijetisućitih, stjecajem okolnosti rodila se ideja o osnutku vlastite poliklinike. Suprug, koji je profesuru iz područja otorinolaringologije te plastične kirurgije glave i vrata stekao u Njemačkoj i ja zamislili smo polikliniku što bi obuhvaćala nekoliko specijalnosti koje uključuju određene kirurške zahvate, uz elemente komplementarne medicine, moje velike strasti.

Iz dubokog uvjerenja da je holistički princip u medicini ono najbolje što možemo pružiti pacijentu, realizirali smo svoj koncept 2008. godine i otvorili polikliniku Sinteza, koja je u međuvremenu stekla reputaciju zdravstvene ustanove u koju klijenti dolaze s punim povjerenjem, a napuštaju je u potpunosti zadovoljni uslugom koju su dobili.

Po prirodi sam vrlo otvorena za nova iskustva, pa sam tako kao potencijalno obećavajućom uočila i mezoterapiju. Mnogi ne znaju da je to prvenstveno terapijska metoda, a tek onda estetska. Na taj sam način ušla i u svijet estetike i anti-age medicine.

Imala sam čast učiti od najboljih: kinesku medicinu od prof. Hempena, a mezoterapiju od dr. Knoll, koja je bila Pistorova učenica. Završila sam i edukaciju o fitoterapiji, koju volim kombinirati s biorezonancom i akupunkturom.

Moje je glavno geslo drugačiji pristup zdravlju i ljepoti, i upravo to danas primjenjujem u svom centru Koncept 5 elemenata, koji sam osmislila i otvorila nakon povlačenja s poslova anestezije u Sintezi.

Ovo što danas radim u Konceptu 5 elemenata je moj dugogodišnji san i neizmjerno me veseli što sam to uspjela realizirati.


Foto: Jeannette Gjurić

• ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Jeannette: Moj se odnos prema novcu sigurno mijenjao s godinama – silom prilika! Poznato je da mi liječnici ne znamo puno o financijama, pa je to bilo po sistemu learning by doing.

U principu sam prilično oprezna i odgovorna s novcem, ali me ideje znaju ponijeti i onda mi je najbitnije da ostvarim što sam zamislila. Imala sam dosta sreće i uvijek sam duboko vjerovala da sam na pravom putu. Moj suprug kaže da sam jako uporna i ustrajna i da me je gotovo nemoguće pokolebati.

• ŽIN: U što investiraš?

Jeannette: Do sada sam prvenstveno investirala u posao i edukacije, nešto u nekretnine, ali i u umjetnost, za dušu.

• ŽIN: Zašto misliš da je presudno ulagati u zdravlje?

Jeannette: Iz vlastitog iskustva znam da je zdravlje temelj svega. Ulažem dosta vremena kako bih ljude oko sebe educirala i potaknula da pravovremeno razmišljaju o zdravlju i preventivi.

Produktivni možemo biti samo ukoliko se dobro osjećamo, u protivnom više vremena i misli posvećujemo činjenici kako se opet dovesti u red. U bolesti se osjećamo egzistencijalno ugroženima, te tada razmišljamo samo o jednoj stvari – kako opet biti zdrav!

• ŽIN: Kako se nositi s današnjim izazovima stresa? Imaš li neki savjet?

Jeannette: Svatko od nas ima određene kapacitete i granice koje često ne prepoznajemo. Na taj način u svakodnevnici dolazimo u situacije kojima nismo dorasli. Smatram da je jako bitno kontinuirano raditi na sebi, kretati se te biti u kontaktu s prirodom, koja nas zapravo najviše opušta.

Ali i nekoliko minuta mira i dobre glazbe čine čuda. Suvremena žena trebala bi poznavati različite tehnike opuštanja i te bi alate trebala koristiti u svakodnevnom životu.

Foto: Jeannette Gjurić

• ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Jeannette: I to se dosta promijenilo. Dok sam bila mlađa, sigurno sam više trošila na proizvode i edukacije, a danas svakako na putovanja, iskustva, umjetnost. I ono najbitnije, treba imati vremena za kvalitetno trošenje zarađenog. Poslovne žene često zaboravljaju upravo na taj aspekt.

• ŽIN: Koje si pogreške dosad napravila s novcem? A koje u poslu?

Jeannette: Mislim da sam imala velike ambicije koje sam, naravno, htjela realizirati u što kraćem vremenu. Mladi ljudi često precjenjuju svoju energiju i imaju premalo strpljenja. U poslu sam trebala možda malo više riskirati. Tada nisam imala dovoljno znanja i iskustva u financijama i ulagala sam gotovo uvijek samo u sigurne stvari.

• ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova ili roditelja?

Jeannette: Bakama i djedovima oduzeli su sve što su stvorili, a toga je bilo dosta. Često sam u obitelji znala slušati te priče i možda sam tek nedavno shvatila koliko je ta situacija za njih bila teška.

Moja je majka bila jako posvećena obitelji, otac je bio strastveni kirurg. Ne znam ni sama kako se u meni probudila ta poduzetnička ambicija.

• ŽIN: Što i kako učiš svoju djecu o novcu?

Jeannette: Moja su djeca već odrasla. U međuvremenu ja učim od svoje kćeri, koja radi upravo s financijama. Mislim da je jako kreativna i okretna i jako sam ponosna na nju.

Moja su djeca od malena učila kako raspolagati novcem i oboje su za vrijeme studija radili i dodatno zarađivali. Možda sam u tom pogledu bila čak i prestroga. Bilo mi je jako bitno da odgojim djecu koja će svojim radom graditi svoju budućnost.

• ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Jeannette: Malo više strpljenja i opuštenosti. Dugi niz godina smatrala sam da puno toga mogu kontrolirati. Bolje bi bilo da sam to vrijeme potrošila na osobni razvoj. Na taj se način stvari poslože same od sebe.

• ŽIN: Vizija našeg portala su financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Jeannette: Apsolutno smatram da žene moraju biti financijski neovisne, a osnovni uvjet za to je da budu adekvatno educirane, da imaju znanja i vještine. U mlađim godinama se lako uči i taj period treba svakako iskoristiti za intenzivnu edukaciju. Svim mladim ljudima koji to žele valjalo bi omogućiti da što više napreduju i uče, financije ne bi smjele biti prepreka.

A za one žene koje su tu fazu već prošle, savjetujem da uvijek treba imati i malo hrabrosti i vjere u vlastite ideje, jer kad skočiš u poduzetničke vode, one su na početku gotovo uvijek – hladne!

Foto: Privatna arhiva Jeannette Gjurić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kojim je sve pravima intelektualnog vlasništva zaštićen vaš mobilni uređaj?

Ususret Svjetskom danu žena u ICT industriji: Alice in Blockchains donose drugo izdanje Web3 Tales konferencije u Zagrebu

10 lekcija milijunaša koje bi svatko trebao naučiti

Prijava za članice

Pretraga

znn