3 koraka kako razgovarati s djecom o novcu u krizi: Djecu najviše zanima hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu

3 koraka kako razgovarati s djecom o novcu u krizi: Djecu najviše zanima hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu

Mjere karantene polako popuštaju – počeli su raditi liječnici, zubari, dječji vrtići, frizeri, neki od nas se vraćaju na posao, ali znači li to da je sve isto kao i prije dva mjeseca kad je sve započelo – jesmo li financijski na konju?

Mislim da će se ekonomske posljedice ove pandemije osjećati još dugo vremena i ostaviti traga na svima nama, bez obzira čime se profesionalno bavili.

novac

I dok se mi borimo i razmišljamo kako prebroditi ovaj financijski tsunami koji je izazvala svjetska pandemija, naša djeca također izlaze iz karantene i počinju se družiti sa svojim vršnjacima te možda nisu ni svjesna da je došlo do promjena. Još samo da se otvore dućani s igračkama, shopping centri i sve je kao prije?

Razmislite što se promijenilo oko novca

Vama se možda u međuvremenu možda puno toga promijenilo, možda su vam se prepolovili obiteljski prihodi, možda ste na minimalcu, možda čak i bez posla, a sad još treba obaviti razgovor s djecom i pokušati im objasniti da je kriza.

Kako razgovarati sa svojom djecom o financijama?

Pa ako ste do sada koristili taktiku – zašto zamarati djecu time – neće vam biti lako.

Možete napraviti što radi moja susjeda kad vodi kćer u dućan. Malena trpa stvari u košaru, susjeda ih vadi van i vraća na police pa kad dođu do blagajne, umjesto deset stvari koje je kćer htjela, ona plati jednu. 😉

djeca

Šalu na stranu, svatko ima svoj način kako razgovara s djecom i nema univerzalnoga savjeta.

Djecu treba odgajati i financijski, treba s njima razgovarati o svemu, pa tako i o problemima. Ako ih mi kao roditelji štitimo od problema, vjerujte mi – život neće.

Razgovarajte otvoreno o obiteljskim financijama, ali na jednostavan i djeci razumljiv način te prije svega prilagođeno njihovim godinama.

1. Isplanirajte razgovor

Prije nego djeci počnete objašnjavati situaciju, razmislite kako ćete im približiti trenutnu situaciju. Posavjetujte se s partnerom ili ako ste samohrani roditelj s nekom osobom od povjerenja – jer dvije glave su pametnije od jedne. Sigurno ne želite da se djeca prestraše i odmah vide najgore moguće scenarije nakon vašeg razgovora.

razgovor djeca novac

Budite smireni i neka ton čitavog razgovora bude pozitivan – objasnite im da su se primanja smanjila, probajte im objasniti čega ćete se morati odreći u sljedećem periodu, također im možete reći da je to samo privremeno, a možete i njih uključiti pa tražiti njihove prijedloge gdje biste mogli uštedjeti. Mogli bi se začuditi kako djeca znaju biti maštovita.

2. Cilj razgovora: Informiranje i utjeha

Neznanje je izvor zabrinutosti i stresa pa budite sigurni da ćete svojoj djeci priuštiti veću razinu stresa došaptavajući se iza njihovih leđa ili svađajući se oko financija, a da ona ne znaju o čemu se radi.

obitelj

Djeca bi mogla čak i pomisliti da su ona uzrok kućne napetosti.

Naravno da razgovor o financijama neće biti isti ako se radi o 4-godišnjaku ili 16-godišnjakinji, ali bez obzira na dob, djeci treba dati neke osnovne informacije o problemima i situaciji, i ne zamarati ih nepotrebnim detaljima.

Djecu vjerojatno neće toliko zanimati vaše konkretne brojke – kolika vam je bila plaća i za koliko će se smanjiti, koliki su troškovi za struju, plin, i sl.

Ono što djecu više brine je – hoće li se nešto značajno promijeniti u njihovom životu (selidba u manji prostor, promjena škole, odlazak na maturalac itd.). U svakom slučaju, utješite ih i dajte im do znanja da se ono osnovno – vaša ljubav i briga za njih – neće promijeniti.

3. Postavljanje pitanja: Da!

Nemojte da ovo bude samo jedan dugi monolog pred djecom. Uključite i njih aktivno u razgovor. Dajte im priliku da vas pitaju što im nije jasno, što ih zanima.

Čak i ako ne znate odgovore na sva pitanja, dajte neki odgovor kao što je, primjerice, da odgovor trenutno ne znate, ali kad bolje proučite situaciju i pričekate neko vrijeme – reći ćete mu što dalje i što vas čeka.

Iz iskustva znam da su ponekad scenariji ovih razgovora u našim glavama stresniji od stvarnih razgovora. Ako ste ovaj razgovor uspješno odradili, bez obzira na poteškoće koje stoje pred vama, možete se potapšati po leđima. 😉

Neka ovo bude početak budućih razgovora o financijama s vašom djecom – jer najteži ste korak upravo odradili.

Kad kriza završi, nastavite s njima razgovarati o štednji, budžetiranju, opasnostima zaduživanja…

Budite uzor svojoj djeci, dajte im ljubav, pružite osjećaj sigurnosti i odgojit ćete sretne i odgovorne ljude.

Samo hrabro i sretno!

Piše: Željka Zappalorto Pisk; zeljka.zappalorto@gmail.com

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.