Nisam izgubio novce, samo sam platio skupu lekciju.

Ovo je citat na koji relativno često naletim na društvenim mrežama. Iskreno zaboravila sam čija je izjava, ali duboko mi se usjekla u moje misli. Razmišljajući o njoj sjetila sam se jednog nedavnog događaja za koji mogu reći da je bila skupo plaćena lekcija.

U vrijeme adventa, odlučila sam djecu odvesti u grad. Radi gužve u gradu u vrijeme adventa, krenuli smo u grad tramvajem. Djeci je to doživljaj, a meni elegantnije i povoljnije rješenje. Kada smo stigli u centar grada i krenuli prema jednom od gradskih muzeja koji smo odlučili posjetiti prije šetnje po gradu. Igrom slučaja, morali smo ući u jedan trgovački centar jer se u njemu nalazio najbliži bankomat. Ujedno, prolazak kroz taj centar skraćuje put do muzeja.

Prodaja

Nisam ni bila svjesna koliko će me ta odluka u konačnici koštati. Putem do izlaza iz trgovačkog centra nalazi se jedna mala beauty trgovina, čije su prodavačice doslovno vukle žene u trgovinu i pokušavale im prodati proizvode iz svoje trgovine. Pred trgovinom se stvorila gužva i ja sam bila u panici radi troje djece koja su sa mnom.

U taj čas, pojavila se ispred mene mlada ljupka dama, koja je primjetila moj loš ten i moje tamne podočnjake te me s pričom da ima baš odličan proizvod baš za mene, na neki neobjašnjivi način, uvukla u trogovinu i posjela na stolac, istovremeno zabavljajući moju djecu.

I, eto mene, nesvjesna bilo čega oko sebe, zbunjena situacijom, osjećam kako ona meni stavlja na podočnjake neke serume, kremice i kako mi s nečim premazuje dlanove. U tom trenutku ja sam u nekoj drugoj dimenziji i samo čujem njene riječi koje mi govore da će moja koža zabljesnuti, da ću izgledati svježije i mlađe… Nakon trackanja, pitala me vidim li kako su mi podočnjaci nestali, kako mi je koža na rukama svijetlija. I ja sam stvarno vidjela promjene.

U stvarnost me, na kratko, vratio vrtoglavi iznos novaca koji bih trebala izdvojiti za te tri stvarčice. Odmah sam rekla da to ne mogu kupiti, barem ne odmah. Imam troje djece i Božić je, pokloni, rođendani i sl. Gospodična je, kao pravi trgovac, bila spremna na moj odgovor i odmah mi rekla da serum i kremu za oči moram uzeti jer mi je to prijeko potrebno i da ako kupim serum, ona će meni kremu pokloniti i to je popust više od 50 % i time mi poklanja zapravo xy novaca. Uh, samo možete zamisliti… U sekundi sam bila na blagajni, potpisivala slip. Izašla sam s osmijehom iz trgovine, moja djeca su bila sretna, zabavljana, dobili su hrpe testera.

Razbudila sam se tek kad sam stigla kući i iz vrećice mi je ispao račun i kad sam shvatila da te dvije kremice sigurno ne vrijede ni toliko novca. Sve bi bilo ok da ja ne radim u firmi koja između ostalog prodaje i kozmetiku i da sam mogla kupiti sve to za trostruko nižu cijenu. Tada sam pala u depresiju. Sav moj trud da dovedem financije pod kontrolu, sva disciplina oko troškova koju sam si nametnula i sve ono što učim djecu, u tom danu je srušeno. Ok, znam, reći ćete pa nije to toliki trošak, neće svijet propasti jer sam ja sebi kupila nešto luksuzno itd. Stvar je principa. Učim djecu da ne smiju nasjedati na slatkorječive prodavačice i onda njima pred očima pokleknem. Bila sam tako ljuta i razočarana.

Kada sam se smirila, sjetila sam se citata navedenog u naslovu teksta i shvatila da iz cijele situacije mogu izvući tri dobre lekcije.

Prva lekcija: Zauzmi stav i jasnije komuniciraj

Moram zauzeti stav i jasnije komunicirati svoje želje. Iako sam ja izrazila negodovanje oko isprobavanja krema, a kasnije i oko kupovine neželjenog proizvoda, nisam to jasno iskomunicirala niti sam zauzela čvrsti stav oko svoje odluke. Time sam dala moć prodavačici da me uvjeri i privoli na kupovinu. JASNA KOMUNIKACIJA ŠTEDI VRIJEME I NOVAC!

Druga lekcija: Prodaj rješenje problema

Druga lekcija je vezana uz prodaju i prodavačicu. Zašto je mlada dama bila uspješna u svojoj prodaji? Bila je nasmijana i ljubazna, stvorila je ugodnu, prijateljsku atmosferu, smirila i zabavila moju djecu. Kada je učinila da se osjećam ugodno, ukazala mi je moj problem lošeg tena, tamnih podočnjaka, sivkastog tona kože i zapravo mi je, umjesto proizvoda, prodala rješenje mog problema. NEMOJ PRODAVATI PROIZVOD; PRODAJ RJEŠENJE PROBLEMA!

Treća lekcija: Radi na svom samopouzdanju

SAMOPOUZDANJE. Prodavačica je bila toliko uvjerena da će prodati ta dva preparata, a uz to bila je spremna na svaki moj odgovor i zapravo je pobijedila prije bitke.

Na kraju, mogu reći da su mi preplaćeni preparati ipak donijeli dodanu vrijedonst jer su utjecali na promjenu mojeg odnosa prema sebi, novcu i trgovini. Nakon svega mogu zaključiti, baš poput autora citata s početka, da nisam bacila novce, već sam skupo platila svoje lekcije. A kreme? Kreme kao kreme, ništa posebno, nisu me ni pomladile ni proljepšale. Podočnjaci se ionako pojave iz raznih razloga i u većini slučajeva nemaju veze s nekorištenjem kremica. Uostalom, voljela bih ja vidjeti onu koja nakon spremanja djece za odlazak u grad i jurnjavom za njima po gradu u vrijeme adventa nema podočnjake. 😀

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.