Kao roditelji imamo obvezu pripremiti svoju djecu za uspješan život odraslih tako što ćemo ih naučiti potrebnim vještinama za dobre odabire u životu – od moralnih do financijskih odabira.

Znanje o novcu i financijama i nije najteže što želimo prenijeti svojim tinejdžerima, ali moramo biti svjesni što ih želimo naučiti i onda biti dosljedni u prenošenju tog znanja.

Evo nekoliko savjeta (ili ideja) iz mog iskustva kao roditelja, koje se nadam da ćete moći primijeniti i u svojoj obitelji.

  1. Davanje džeparca – nemaju svi roditelji naviku davati djeci fiksni mjesečni džeparac, ali sigurna sam da sva djeca dobivaju od svojih roditelja novac za mjesečne troškove bilo za užinu, za prijevoz, za izlaske….
    Ja sam odredila mjesečni iznos koji su moji tinejdžeri dobivali po mojoj procjeni dnevne potrošnje + troškovi prijevoza za učenike. Zašto mislim da je to bolji način nego davati novac svaki put kad vas zatraže? Umjesto na vama odgovornost za raspolaganje novcima bit će na njima, što je zapravo dobra priprema za buduće upravljanje financijama.
  2. Otvaranje bankovnog računa – plaća vam sjeda na tekući račun, s njega plaćate račune za režije i tekuće troškove, pa zašto ne bi i vaši tinejdžeri imali svoj tekući račun. Naravno, bilo bi poželjno da se vođenje tekućeg računa za tinejdžere ne plaća, da nema dozvoljeni minus, a koliko znam postoji najmanje jedna banka u Hrvatskoj koja nudi te mogućnosti. Preko tekućeg računa možete čak i uplaćivati džeparac, a ukoliko vaši tinejdžeri odluče raditi preko studentskog servisa ili slično, zarađeni novac će im sjedati na žiro-račun pa bi bilo dobro i da se raspitate o tome.
  3. Podjela financiranja luksuznih kupovina – biti tinejdžer je ponekad i izazovno jer postoji jaki pritisak vršnjaka – svi nose starke pa mora i vaš tinejdžer. Možda vaše financijske mogućnosti ne dozvoljavaju da pratite najnovije trendove, kupujete originalne brandove, najnovije tehničke spravice, pogotovo ako imate više djece. No i za to ima lijeka – potaknite svoje tinejdžere da uštede ili zarade dio sredstava potrebnih za željenu kupovinu, a vi dodajte ostatak koji je potreban za kupnju željenog predmeta.
  4. Uključivanje tinejdžera u kupovine namirnica – uči se, ne samo iz knjiga, nego i iz konkretnih, životnih primjera. Zato drugi put kad idete u nabavu namirnica za vaše domaćinstvo povedite i svog tinejdžera. Pokušajte se ne obazirati na obvezno kolutanje očima i ponekad otrovne komentare, već im objasnite zašto odabirete jeftiniji proizvod, a ne skuplji, uključite ih u izračun ukupnog troška kupovine. Neka se upoznaju s troškovima u vašem kućanstvu jer jednog će dana naučeno upotrijebiti i u vlastitom kućanstvu.
  5. Omogućavanje donošenja samostalnih odluka – često mi kao roditelji mislimo da trebamo odlučivati umjesto svoje djece, pogotovo ako vidimo da će odluka koji samostalno donose biti loša ili pogrešna. No, zaustavite se na vrijeme! Ne miješajte se, jer i donošenje loše odluke ima svoje pozitivne strane – naučit će nešto i biti pametniji sljedeći put. ☺ Naravno da je situacija drugačija ako vas vaš tinejdžer zatraži za savjet – onda pokušajte zajedno s njim ili njom analizirati situaciju i pomoći im u donošenju najbolje odluke.

Sigurna sam da vi odgajate svoje dijete najbolje kako znate, ali nikad nije loše poslušati poneki dobronamjeran savjet i razmisliti može li se ikako uklopiti u vašu konkretnu situaciju.

Na kraju krajeva, zašto se o financijama ne bi razgovaralo i zajednički odlučivalo u vašem kućanstvu?
Zašto biste financijski odgoj svojih tinejdžera prepustili isključivo školi i vršnjacima, kad im vi sigurno možete dati praktične i isprobane savjete?

Samo hrabro i sretno!

Piše: Željka Pisk; zeljka.zappalorto@gmail.com

Foto: pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori