Koliko trošimo na hranu?

Neki podatci pokazuju da hrvatske obitelji troše u prosjeku 20-25 posto svojih prihoda na hranu i bezalkoholna pića.

Uzmimo u obzir podatak Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, koji navodi da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u Republici Hrvatskoj za rujan 2019. iznosila 6.418 kuna te pretpostavimo da prosječna obitelj sastavlja dvoje zaposlenih odraslih i dvoje djece. To u optimalnoj situaciji znači za obitelj – u prosjeku od 2.567 do 3.209 kuna namijenjenih hrani i piću. Što znači od 642 do 802 kuna po osobi mjesečno.

Kupnja Hrane

No šta ako, na primjer, jedan od roditelja nije zaposlen ili obitelj broji više članova? Potreba za hranom neće nestati. I što je situacija složenija, (a poslije korona krize možemo očekivati podosta složenih situacija) – važnije je planirati obiteljski proračun za hranu.

Ne samo tada, kada je svaka kuna važna, nego uvijek.

Zbog odgovornog odnosa do hrane sa što manje bacanja u smeće i s čim kvalitetnijim izborom za svoj novac.

I zbog optimizacije obiteljskih financija jer mogući višak novca uvijek možemo preusmjeriti u nešto korisno, kao što su troškovi na drugim životnim područjima (stanarina, troškovi auta…), dopust i putovanja, budućnost djece, dodatak vlastitoj mirovini jednom u budućnosti…

Kako planirati troškove?

Najveću optimizaciju troškova je moguće postići ako su u planiranje troškova za hranu uključeni svi članovi obitelji, pošto su svi i konzumenti. Partneri podjednako jer, jako pojednostavljeno, ne može jedan planirati optimizaciju troškova i štednju, a drugi, lažnim osjećajem trenutno raspoloživih sredstava, izdatnije trošiti.

A djeca moraju biti prisutna u procesu tek usput. Ali ipak prisutna. Šta to znači? Pred djecom ne smijemo sakrivati pitanja financijskog planiranja. Ne zato da bi bila aktivno uključena, nego da nauče da je to važan dio financijske pismenosti, koju će i oni nužno trebati.

Financijska bilanca: Za sve

Svi financijski savjetnici zapravo sugeriraju da je nužno redovito sastavljati obiteljsku financijsku bilancu. Ne samo za hranu.

To najjednostavnije znači pregled prihoda i potrošnje. Nešto jako jednostavno, nešto što dijeli dobro vladanja financijama od jako lošeg, a ipak nešto što rijetko tko čini i što je, čak u obiteljskim odnosima, mnogo puta tabu tema.

žena

U to nužno ide i pregled potrošnje za hranu. To ne znači nužno bilježenje svakog računa. Ali – ako nekontrolirana potrošnja ode predaleko – i to. Jedino tako je moguće otkriti kuda novac zapravo odlazi.

Bez obzira kolika su nam primanja i koliko novca imamo na raspolaganju, važno je mudro ga rasporediti. S obzirom da dio obiteljskog budžeta koji ide na hranu nije zanemariv, važno ga je što bolje iskoristiti. Ne samo financijski, nego i kvalitativno.

5 savjeta kako najbolje iskoristiti raspoloživi novac kad se radi o hrani

1.  Optimizirajte iznos i neko vrijeme pratite potrošnju

Rekli smo da najprije morate odrediti mjesečni proračun ili iznos novca koji ćete potrošiti samo na hranu te pratiti njegovu potrošnju. Dok ne dobijete osjećaj koliko trošite, potrebno je mjesečno pratiti što kupujete.

Popis

Tu vam mogu biti od velike pomoći mnoge (većinom) besplatne aplikacije kojima možete pratiti ne samo troškove hrane, nego i ostale životne troškove po kategorijama. Cilj je pratiti koliko ste već potrošili i koliko novca još imate na raspolaganju.

Zato preporučujem pratiti barem par mjeseci, da dobijete osjećaj koliko trošite, kada i gdje. Kasnije ćete spontano imati pregled nad time. Kada ustanovite koliko novca možete namijeniti kupnji hrane i pića, možete razmisliti je li moguće te troškove sniziti. Kad dođete do konačnog broja, i recimo da je to negdje između 19 i 20 posto obiteljskih mjesečnih primanja, potrebno je napraviti plan kupnje.

2. Imajte pregled zaliha koje imate već kući

Znamo da se puno dobre hrane i dalje baca u smeće. Što je neprihvatljivo iz više razloga. Uz to je i nepotreban trošak.

Stoga je važno provjeriti zalihe hrane koje imate kod kuće. Redovito, možda i tjedno jer jedino tako nećete nešto zaboraviti i hrani neće isteći rok upotrebe. A također i zato što je to jako korisno ako planirate okvirni tjedni jelovnik. Tako možete kreirati obroke u kojima ponajprije trošite zalihe koje već imate kod kuće.

Frižider

Budite prilagodljivi i kreativni. Prvo pripremite obroke od onoga što je dostupno kod kuće. Također, ne bacajte ostatke hrane (npr. od ručka). Oni mogu biti super praktičan zalogaj za sljedeći dan. Ili odlična večera istog dana. To je jako dobar pristup optimizaciji kupovine.

Kuhanje

3. Sastavljajte popis stvari koje trebate kupiti i ne idite često u kupovinu

S vremenom ćete svakako trebati u kupovinu. Zato usput kroz dane sastavljajte popis onoga što je potrebno kupiti. Popis može biti jednostavan list pričvršćen magnetičem na hladnjak.

Na list upišete kad god vam nešto ponestane ili kad se sjetite da bi nešto trebalo kupiti. Kad krenete u trgovinu, uzmite taj list papira i kupite samo to. Vrlo je praktično kupovati jednom tjedno i rjeđe. Jer svaki put kad odemo u trgovinu ne kupujemo samo ono što trebamo, već i ono što ne trebamo. Proizvodi u trgovinama upakirani su i zamišljeni kako bi vas primamili da ih kupite čak i ako vam ne trebaju.

listanje kataloga

Ako jednom tjedno idemo u trgovinu, manje je takvih nesmotrenih dodataka i njihov je ukupni iznos mnogo manji nego ako se u trgovinu uputimo nekoliko puta tjedno ili čak svaki dan.

Također, redovito listanje kataloga raznih trgovina nije dobra ideja. Mogu nas premamiti u nepromišljenu kupnju stvari koje ne trebamo. Ali ipak ih je pametno prelistati prije nego pođemo u planiranu kupovinu – jer možda bude baš tada nešto šta trebate na sniženju.

Naglasak je svakako na onom šta trebate.

4. Ne kupujte skupocjene pripravke jer super-hrana su zapravo osnovne namirnice

Danas se puno govori o raznim dodacima, nadomjescima obroka i važnosti organskih i ekološki prihvatljivih proizvoda. Naš cilj svakako treba biti što manje prerađena hrana. Stoga su, naravno, bio i eko proizvodi odličan, ali i općenito puno skuplji izbor.

No, nikako nije nužno ili potrebno da je sve na našem tanjuru bio i eko.

Ako imate mogućnost kupovine od lokalnih poljoprivrednika, i ako financije to dopuštaju, to je definitivno dobar izbor. Ako ne, moramo znati da je puno važnije od poneke eko ili bio namirnice – to da je većina hrane koju pojedete što manje prerađena.

Tome se možete približiti i tako da u kupovini i planiranju obroka pozornost usmjerite na ono voće i povrće koje je u konkretnom razdoblju aktualno-sezonsko. To je uvijek najzdravije, a ujedno i financijski najpovoljnije.

Povrće

Skupe takozvane super-namirnice (superfoods) koje su postale pravi hit u prehrambenoj industriji nisu nužno potrebne. Često znače samo preopterećenje za novčaniku jer postoji mnogo super-namirnica koje sadrže sve što naše tijelo treba po puno povoljnijoj cijeni, ali se ne prodaju kao super-hrana.

Superfood

Na primjer: cimet, jaja, kurkuma, nezaslađeni kakao, domaći kefir, fermentirano (kiselo) povrće i mnogo druge domaće namirnice.

Također vam ne trebaju nikakvi (skupi) prašci i nadomjesci za bilo koji obrok. I to je postalo jako popularno. Nećete postići ništa takvo što ne biste ako odaberete kvalitetne svakodnevne namirnice. Naravno, ponekad postoji potreba za dodatkom prehrani (npr. magnezij, B12, C vitamin). Tada si to priuštite. Ali čak ni u tom slučaju to nije zamjena za obrok.

5. Ne trebate grickalice

Znatan iznos u kupovini često su različite grickalice, slatke ili slane.

Keksi

Inače je najbolje da među obrocima bude što manje zalogaja. Uz to što za grickalice često plaćamo puno novca – njihov izbor nije ni najmanje zdrav jer su prepune nepotrebnih aditiva, boja, soli, loših masnoća itd. Ako prođemo pored polica s takvim proizvodima, bit će nam zahvalni za naš novčanik i zdravlje.

Što pažljivije vodimo računa o svojoj prehrani, manje su šanse za nekontrolirano hranjenje, loše prehrambene izbore i preveliku potrošnju. Dobar pregled stanja, plan financija i obroka rezultira u smanjenoj količini i većoj kvaliteti hrane uz kontroliranu potrošnju. Manje kupovine nekvalitetne, prerađene, nezdrave i nepotrebne hrane te pametnije upotrebljavanje hrane koju već imamo kod kuće – znači više novca za zdravije opcije.

Piše: Marija Paladin, specijalist s područja ljudskih resursa i certificirani life coach

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori