Odlučili ste, kupujete nekretninu. Prvi put u životu ili mijenjate postojeći objekt. Selite iz manje u veću, ako obitelj raste ili iz veće u manju. Želite stan zamijeniti kućom ili pak investirati novac.

Možda selite u neki drugi grad, a možda ste izabrali mirniji život u predgrađu ili pak na selu. Želite si priuštiti vikendicu ili apartman kao drugu nekretninu.

Sve su to mogućnosti, a i situacije koje se tokom životnog vijeka mijenjaju. U osnovi svi uvijek želimo promjene i vlastiti krov nad glavom.

Postoje kategorije u traženju nekretnina. Nekretnine za vlastite potrebe, nekretnine za najam, nekretnine kao sredstvo ulaganja te tzv.
druge nekretnine na moru, planinama, selu…

Faktori koje treba uzeti u obzir prije kupnje nekretnine

1. Odabir lokacije

Postoji li određeno mjesto ili smo fleksibilni da bi mogli živjeti u bilo kojem kvartu (ako je cijena povoljnija) ili tražimo konkretnije lokacije.

U većini slučajeva to su uglavnom faktori kao što su blizina radnog mjesta, dobra povezanost, blizina dječjih vrtića i škola, te opskrbnih centara.

Postoji i druga vrsta interesenata, koji žele mir, što manje gužve i blizinu prirode. Seoske idile sa svojim pristupačnijim (cjenovno) nekretninama postaju sve zanimljivije.

2. Cijena nekretnine – koliko može maksimalno koštati?

Prije kupovine i odluke javljaju se mnogobrojna pitanja. Zbog toga je bitna ta priprema koju vršimo donekle sami sa sobom i svojom obitelji. Puno je pitanja i treba sve sjesti na svoje mjesto da bi donijeli valjanu odluku.

Stvaramo svoju kupovnu kategoriju, koja nama odgovara i koju ćemo najbezbolnije financirati. Netko posjeduje gotovinu, za koju je dugo štedio i odricao se, a netko mora ulaziti u savez sa bankom tj. podići kredit.

Zato je najvažniji taj financijski plan ili konstrukcija, prije svakog drugog koraka.

Bitno je da nam stručne osobe izračunaju koliki će biti naši dodatni troškovi nakon kupnje nekretnine (porez, postotci koje uzima agencija za prodaju nekretnina, troškovi preseljenja, dodatno uređenje i kupovina novog namještaja, osiguranje nekretnine i slično).

Kad smo završili financijski plan, možemo mirnije i jasnije krenuti u potragu za odgovarajućom nekretninom.

3. Odabir veličine nekretnine

Kvadratura i raspored prostorija jedan je od važnih faktora. Moramo se preispitati što nam je potrebno, koliko osoba će živjeti u toj nekretnini, da bi svi imali svoj mali kutak.

4. Način kupnje nekretnine

Nakon konkretne odluke što želimo i što nam je potrebno, javljamo se agenciji za prodaju nekretnina ili sami krećemo u taj poduhvat.

Ako krećemo sami moramo biti oprezni jer puno je nepravilnosti u pravnom stanju nekretnina – neriješeni vlasnički odnosi, hipoteka od strane banke i drugi niz problema koji mogu nama kao laicima u početku biti nepoznati.

Zato je puno sigurnije te poslove prepustiti pravnoj službi agencija za prodaju nekretnine.

5. Usporedba kvalitete s cijenom

Pronalazimo nekoliko zanimljivih nekretnina.

Taj period je vrlo uzbudljiv. Ulazimo u stanove i kuće koje je netko drugi gradio, uređivao i živio u njima.

Ako je cijena previsoka, a mi moramo još dodatno ulagati u postojeći objekt, neupitno je da moramo raditi na korekciji trenutne cijene sa vlasnikom nekretnine.

6. Analiza potencijalnih oštećenja

Potrebno je dobro otvoriti oči i po mogućnosti povesti sa sobom u obilazak nekretnina osobu koja je stručna ili ima dovoljno iskustva u procjeni stanja nekretnine.

Nakon potresa, dešavale su se čudne stvari. Pojedini vlasnici su u nedostatku novčanih sredstava, oštećenu nekretninu samo pokrpali i time nam predočili krivu sliku o stvarnom stanju nekretnine.

Kao jedan od važnijih faktora u pregledu nekretnina je vlaga. Vlaga se može vrlo teško otkriti u ljetnim mjesecima, potrebno je imati dobar njuh i pogledati u kuteve, tamne prostore iza ormara, gledati u stropove, zapravo posvuda provjeriti prije no što donesemo zvaničnu odluku.

7. Emocije

I na kraju jako bitan faktor, po mom mišljenju jedan od najvažnijih, je osjećaj koji doživimo kada uđemo u prostor nekretnine. Kakvu emociju ta nekretnina kod nas izaziva?

Jesmo li ushićeni i sretni. Možemo li se zamisliti da lijepo živimo u tom prostoru?

Ako su svi ti faktori ispunjeni možemo se puno lakše i sigurnije odlučiti za najbolju nekretninu za nas.

Sretno!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori