Postoje razni načini monetizacije bloga, od online tečajeva i e-knjiga do affiliate linkova i savjetovanja. Naravno da je monetizacija kroz sljedeće modele puno lakša van Hrvatske, primjerice u SAD-u, no zasigurno neki od ovih savjeta možete pokušati primijeniti na svoj blog.

Naša kolumnistica te marketingašica i stručnjakinja za content marketing i SEO pisanje za web, Barbara Slade Jagodić, napominje kako put do zarade putem bloga nije lak ni jednostavan – Može proći godina do dvije dana prije nego uspijete ostvariti dobit, stoga treba biti uporan i ne posustati. Često kažu da se uspjeh dogodi taman onda kad poželimo odustati. Oni koji istrpe taj izazov odustajanja, vidjet će pozitivnu promjenu.

Barbara nam je savjetovala kako je prvo pravilo kod kreiranja bloga da svoju online prisutnost gradite kroz vlastitu web stranicu gdje ćete pisati blog – umjesto da otvorite besplatnu stranicu na nekoj od blogerskih servisa koji imaju svoja pravila i ograničenja.

Ipak, danas više ne vrijede ista pravila (odnosno algoritmi) pa vam je pametnije uložiti u FB grupe. U ovom članku pročitajte detaljnije.

I, ukoliko krećete u traženje sponzora i sklapanje ugovora, obavezno otvoriti svoj obrt ili firmu te naučiti nešto o tehnikama pregovaranja.

Evo na koje sve načine možete monetizirati blog

  • Online tečajevi

Trenutna kriza je zaista dala zamah raznim webinarima pa sada na internetu možete pronaći more ovakvog sadržaja.

Ipak, tečaj možete naplatiti kroz platforme kao što su Zoom, Webex i sl. 

Svoj sadržaj možete snimiti pa svaki dan, svaki drugi – slati kupcima.

Možete ga odjednom, u komadu poslati svima. A možete dogovoriti i određeni termin pa držati edukacije uživo online.

Svakako vodite računa i o nekim popratnim materijalima te mogućnosti kontakta s vama ukoliko bude pitanja oko webinara.

  • Knjige, e-book

Možda nije velika zarada – ali ako imate ideju za knjigu – svakako ju napišite.

Možete ju probati prodavati i na Amazonu u obliku e-knjige.

Mnogo je blogera postiglo svjetski uspjeh nakon što su svoj rad pretočili u knjigu. Jedan od njih je Mark Manson, a sigurno ste čuli za njegovu knjigu The subtle art of not giving a f***. 2015. je napisao tekst na svom blogu o toj temi, a nekoliko godina kasnije je sklopio ugovor s velikom nakladničkom kućom i prodao preko tri milijuna primjeraka i to samo u SAD-u.

  • Google AdSense

Vjerojatno znate da Google nudi prostor oglašivačima, ali i plaća one koji će ponuditi taj prostor. Nakon što kreirate svoj Google AdSense, počet će vam se pokazivati oglasi na blogu. Svakom čitatelju otvorit će se drugačiji budući da otvaranje oglasa ovisi do algoritama, tj. što inače osoba pretražuje.

Tu je važno napomenuti – CPC (cost per click) – dobijate određeni iznos svaki put kad netko klikne na reklamu.

  • Affiliate linkovi

Affiliate marketing je vrlo široko područje, no možete ga kreirati kroz newslettere, članke, videozapise, bannere na blogu, a odnosi se na oblik suradnje između, u našem slučaju, blogera i onoga koga vi promovirate – proizvođača (onoga tko nudi svoje usluge). 

Affiliate linkovi pak označuju da će vaš klijent poslati posebno kreirane linkove, vi ćete ih ubaciti u svoj tekst/banner i sl., a od njih ćete dobiti postotak za svaki prodani proizvod ili uslugu. Taj postotak obično iznosi između 15 i 30%, no katkada se i penje na više cifre.

Primjerice, recimo da promovirate nečiju knjigu. Napišete članak o temi o kojoj je riječ u knjizi, a negdje unutar teksta možete ubaciti affiliate link putem kojeg proizvođač, autor, nakladnik može pratiti broj prodanih knjiga. Nakon što prođe razdoblje promocije, dobivate određeni postotak.

  • Coaching, consulting

Savjetovanja možete ponuditi online – možete kreirati webshop gdje ćete, uz knjigu, poneki freebie, dodati i uslugu coachinga.

  • Freelance sadržaj 

Budući da imate blog, vrlo vjerojatno je da super i pišete. U Hrvatskoj ne postoje platforme koje nude freelance sadržaj. U SAD-u su to npr. UpWork, Fiver, a vi možete ponuditi pisanje osobno. Sigurno nekome treba sadržaj.

  • Prodaja prostora u newsletteru

Uz affiliate linkove navedene višlje, možete prodavati prostor za reklamu u svom newsletteru.

  • Recenzije

Kad su tek postali popularni makeup tutorijali na YT-u, trebalo je neko vrijeme da gledatelji shvate radi li se o sponzoriranom sadržaju dok Lauren govori kako je puder broj jedan odličan i zdrav za kožu. Danas je reklamiranje puno bolje regulirano na određenim društvenim mrežama. No svakako možete smisliti neki originalniji tekst i napisati zašto je vama xy proizvod/usluga baš super. Svakako bi bilo dobro da kažete i nešto što vam se nije svidjelo. Nemojte lagati, napišite recenzije proizvoda koje zaista volite, koristite i koji bi preporučili i nekome svom.

  • Membership web stranica

Ukoliko imate vjerne pratitelje, u SAD-u je tijekom lockdowna postao hit tzv. membership website, odnosno web stranice koje ljudi kreiraju posebno za svoje članove.

Članstvo se naplaćuje, a pristup toj web stranici imaju samo oni koji su platili članstvo.

Članstvo može biti mjesečno, godišnje, ovisno kako vi odlučite.

Tamo možete snimati online edukacije, otvoriti i FB grupu za podršku, ponuditi popuste samo za članove, nuditi nagradne igre, nekada nešto i pokloniti (npr. e-book, online priručnik na određenu temu i sl).

Pažljivim odabirom niše kojoj komunicirate te ustrajnim radom na dobro optimiziranoj stranici, i s tehničke strane i sa sadržajne strane (jer kreativno pisanje i pisanje za web nisu nužno iste stvari), polagano ćete dolaziti do publike, odnosno posjeta na web stranici. Ukoliko je vaš sadržaj kvalitetan te ga čitatelji budu dijelili dalje, ali se i vraćali po nov sadržaj redovito, možete ostvariti neke plaćene suradnje s brendovima ili pak pokušati sami monetizirati web stranicu kroz oglase (bannere, google ads), PR članke ili možda vlastiti webshop, zaključuje Barbara.

Pročitajte i članak 9 načina kako zaraditi do više tisuća kuna mjesečno

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori