Brak, kao formalna zajednica dvoje ljudi ili bilo koja zajednica koja podrazumijeva zajednički život, svakako u svom zajedništvu uključuje i financije u dobru i u zlu. Možda je bolje govoriti o pojmu kućanstva kako bismo obuhvatili sve oblike financijskog zajedništva ili barem ono što bi se očekivalo u zajedničkom životu a to je podjela prihoda, troškova i sl.

Ne tako davno, objavljen je izvještaj od strane OECD-a iz 2016. da 70 % neuspjelih brakova zapravo mogu pripisati svoj neuspjeh upravo bračnim problemima izazvanim financijama.

Kao razlozi, najčešće se navode bitne razlike u prihodima i potrošnji što uzrokuje nedostatak novca, ali često su razlozi nesuglasice u načinima na koje partneri raspolažu novcem.

Nema univerzalnog modela upravljanja financijama u braku i moglo bi se reći – ono što odgovara bračnim partnerima, prihvatljivo je sve dok su oba partnera s tim zadovoljni. Problem nastaje kada partneri zbog svojih strahova, stavova, nesigurnosti i ostalog prihvaćaju nepoželjna ponašanja onog drugog u bilo kojoj sferi partnerstva pa tako i u financijama.

Znam jedan primjer u kojem je svaki od partnera prije odlaska u kupovinu davao jednak dio novca kako bi kupili namirnice i sl., prema tom principu su pokrivali i ostale troškove i dijelili štednju. Osobno mi se čini da pojam zajedništva u ovom slučaju nije bio naglašen. Ne znam jesu li se razveli zbog toga, ali danas nisu više zajedno.

Naime, često u jednom kućanstvu imamo jednog financijski dominantnijeg partnera i to ne samo u prihodima, nego i u procesu odlučivanja o rashodima, investicijama i sl. Iako je činjenica da žene u prosjeku zarađuju oko 20% manje od muškaraca, ima veliki broj kućanstava u kojima upravo žena ima veće prihode.

I ovom primjeru osobno poznam brakove koji jako dobro usklađuju svoje obaveze i mogućnosti i dobro se nose s činjenicom da žena zarađuje više, na način da u takvom odnosu dominira poštovanje, razvijena zdrava komunikacija, uvažavanje, tolerancija i razumijevanje te potpora i na drugim područjima zajedničkog života. Naravno, preduvjet je da svima odgovara ovakav omjer snaga te da se partneru ne prebacuje manji financijski doprinos.

Često su upravo muškarci pod pritiskom sterotipnih društvenih očekivanja i tu mi kao žene trebamo iskazati posebno razumijevanje i uvažavanje.

Naravno, znam i one koji su se upravo zbog financija i razveli jer je muškarac koji je u braku manje zarađivao, ujedno nerazumijevanjem, pritiskom, nekorektnim ponašanjem ili jednostavno vlastitom inercijom i bez želje za vlastitim razvojem pridonosio daljnjem produbljivanju razlika na svim poljima ili je jednostavno žena poželjela drugačiji odnos…

Navedeni primjeri ne odnose se samo na brakove u kojima žene zarađuju više jer je nekako još uvijek društveno puno prihvaćeniji i prisutniji model braka u kojem su muškarci financijski stup obitelji.

Poznam i brakove u kojima jedan partner (najčešće žena) dogovorno ne radi kako bi bio podrška karijeri onog drugog i stvar dobro funkcionira.

Situacija u stvarnom životu ima bezbroj, ali postoje neke stvari na koje je dobro misliti unaprijed, pogotovo danas kada se brakovi sklapaju sve kasnije, kada u brak već ulazimo s određenim prihodima, obavezama, kreditima, imovinom i financijskim navikama pa i (ne)znanjem.

O čemu razgovarati prije sklapanja braka?

Prije sklapanja braka dobro je razgovarati o:

1. Prihodima obiju strana, o postojećim obavezama (npr. kreditu za studiranje, kreditu za automobil ukoliko postoji…) te načinu na koji će se te obaveze plaćati tijekom braka

2. Postojećoj imovini, bilo da je kupljena ranije i plaćena u cijelosti, a pogotovo ako je financirana kreditom koji se nastavlja plaćati i tijekom zajedničkog života, a isto znatno utječe na budžet obitelji.

3. Financijskim navikama, kako trošimo, koje vrijednosti podržavamo i sl.

4. Stupnju sklonosti riziku pojedinog partnera kako bi se razumjele sklonosti kod budućih investicija

5. (Pred)bračnom ugovoru

6. Financijskim obavezama prema široj obitelji ili obavezama prema partnerima i djeci iz prijašnjih brakova

7. Načinu praćenja i sudjelovanja u obiteljskom budžetu

8. Dosadašnjem financijskom znanju i zajedničkim financijskim ciljevima u budućnosti

9. Nepredvidivim rizičnim situacijama koje se mogu dogoditi i načinima kako se od istih zaštiti (npr. policama osiguranja, štednjom i sl.)

10. Načinu financiranja troškova koji se odnose na zajedničku djecu

11. Svemu ostalom čega se sjetite što bi moglo olakšati buduće zajedničko upravljanje financijama

 

Ukoliko ste već u braku, nije kasno proći kroz prethodne teme, promijeniti loše financijske navike te unaprijediti financijsko ponašanje.

Naravno, u braku kontinuirano treba prilagođavati i najuređenije financijske postavke, tj. ciljeve. Osim što se životne okolnosti mijenjaju, mijenjaju se i ljudi.

Brak bi trebao biti iniciran ljubavlju, no nastavak uključuje puno više od početne zaljubljenosti i idealiziranja. Važno je znati da su financije i odnos prema njima jedna od neizbježnih tema u braku, koje nije dobro ignorirati jer mogu uistinu doprinijeti, kako pozitivnom zajedničkom napretku i razvoju, tako i lošim odnosima pa i razvodu braka.

Uglavnom , kao i u svemu – i u braku i kod financija potrebno je biti pun razumijevanja, pozitivnog stava, realnih očekivanja i ne zaboravite narodnu poslovicu – dogovor kuću gradi.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori