Danas djeluje puno konzultanata, stručnjaka savjetnika u svom području koji beru male ili velike novce za svoju pamet. Svatko tko je dobar u svom poslu zapravo može biti savjetnik, koji pomaže nekom drugom u toj djelatnosti, poslu i zapravo koristi svoje znanje i iskustvo i prodaje ga.

Tema cijena konzalting usluga su mnogima zanimljive i ovo je često pretraživana tema na Google tražilici.

Da bi bili što realniji, trebalo bi uspoređivati cijene u istoj industriji konzultanata. Npr. EU konzultanti, IT stručnjaci, stručnjaci za ISO standarde, stručnjaci za područje nabave, savjetnici za kontroling, savjetnici za BI, pojedine industrije…

Isto tako, važna je razina podrške od jednostavne podrške do rješavanja kompleksnih problema i zadataka. Također mora se uzeti u obzir koliku korist donosi taj posao. Dakle cost benefit analiza. Nije sve skupo što se čini skupo jer će nekad konzultant pomoći u ostvarivanju velikih bespovratnih potpora, optimizaciji procesa koji rade uštede, pomoći u ostvarivanju novih prihoda, spasiti neki potencijalni gubitak.

Ovisno o situaciji i kontekstu – 75 kuna po satu može biti skupo, a 100.000 kuna može biti malo.

No, ipak, vas interesiraju konkretne cijene.

Za potrebe obrade teme, usporedili smo cijene koje su dostupne na tržištu. Pokušali smo istražiti trenutnu situaciju na tržištu i pronaći informacije o cijenama konzalting usluga, pa donosimo tablicu na temelju prikupljenih informacija.

Cijene konzultantskih usluga

Osim gore navedene napomene, konačno ugovorena satnica ovisi o količini i vrsti posla, stručnjaku, njegovom znanju, iskustvu, obimu samog posla koji izvodi te utjecaju njegovog rada na konačnu uspješnost cijele priče, projekta, financijskog efekta na poslovanje klijenta i slično.

Naravno, imate potpuno pravo prije nego ugovarate posao s konzultantom provjerite konačnu cijenu, da Vas ne bi negdje iznenadili dodatni troškovi ili obračun dodatnih sati.

Cijene konzultanata za EU fondove

EU konzultanti sve su traženiji, a već tijekom ove godine očekuje se dodatna potražnja za njihovim uslugama, kao i rast cijena konzalting usluga, što zbog inflacije, što zbog višestruko povećane potražnje.

Počelo je novo operativno razdoblje (2021.-2027.), nude se nove prilike za bespovratna sredstva iz EU fondova, a upravo su konzultanti ti koji pomažu svojim klijentima da dođu do bespovratnih sredstava za svoje razvojne projekte.

Cijene se određuju također ovisno o veličini posla, broju ukupnih sati, iskustvu i renomeu/prepoznatljivosti brenda konzalting kuće, ali i samog stručnjaka koji savjetuje ili radi izradu projektne prijave ili na provedbenim aktivnostima projekta.

Ako šaljete upit prema konzultantima mnogi vam neće na prvu ponuditi svoju cijenu jer konačan iznos ovisi o više parametara:

 • veličini i složenosti projekta,
 • resursima samog prijavitelja,
 • postotku sufinanciranja projekta,
 • trajanju projektnih aktivnosti,
 • znanju i iskustvu stručnjaka,
 • području na kojem djeluje,
 • količini i vrsti postupaka nabava (razlikuju se postupci po Zakonu o javnoj nabavi i oni koji se provode po Pravilniku za neobveznika zakona o JN).

Isto tako, činjenica je da ne postiže istu cijenu konzultant u Zagrebu ili u nekom drugom, manje razvijenom djelu Hrvatske, iako će možda ponuditi i odraditi i kvalitetnije projekt ili provedbu projekta.

Mali savjet. Provjerite njihovu referentnu listu te iskustva drugih korisnika.

Veliku ulogu u definiraju cijene imat će i trenutna potražnja, kapacitet konzalting kuće, ali hitnost izvršenja zadataka. Prijave na javne pozive i natječaje imaju svoje rokove.

Mala pomoć kod izbora! Javno je dostupna i baza konzultantskih kuća na stranicama Hrvatske gospodarske komore, pa možete osobno pretražiti.

Ukoliko želite postati konzultant za EU FONDOVE, važno je znati koliko će Vas to koštati

 • Edukacija za Stručnjaka za EU fondove (cijene se kreću od 1.250 za jednodnevne edukacije (nedostatno) do 22.000 kn za stručnjaka za EU fondove). Pronađite neki prosjek. Za izračun, uzeli smo srednji iznos od 12.000,00 kn, a potrebno vrijeme za edukaciju, ako netko želi postati Stručnjak za EU fondove kreće se od 2 – 6 mjeseci, prosjek je cca 4 mjeseca za predavanja i polaganje ispita.
 • Edukacija za stručnjaka za javnu nabavu poželjna je jer su korisnici bespovratnih sredstava često obveznici Zakona o javnoj nabavi. Cijene ove edukacije kreću se u prosjeku oko 3.000 kn, a ova edukacija u prosjeku traje mjesec dan
 • praktični rad – praksa oko mjesec dana, poželjno kod etablirane konzalting kuće s iskustvom u pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima iz EU fondova
 • sudjelovanje na informativnim radionicama posredničkih tijela, praćenje redovnih objava ministarstva, čitanja relevantnih portala u području EU fondova, proučavanje dostupnih pravilnika – još oko mjesec dana

Kad se zbroje ovi iznosi, dolazi se do iznosa od oko 15.000 kn za troškove edukacije s uključenim troškovima materijala, dolazaka, odlazaka na predavanja i 4-6 mjeseci uloženog vremena, koje također ima svoju vrijednost.

Za izračun vrijednosti uloženih šest mjeseci, možemo računati da će osoba izgubiti ili uložiti šest prosječnih plaća u Hrvatskoj koje bi negdje zarađivali u to vrijeme edukacije, vježbanja, informiranje, iznosi oko 42.000,00 kn.

Konačno, ukupan iznos uloženog novca s uključenom vrijednosti vremena došao bi tako na 60.000,00 kn tj. 8.000 EUR-a.

Cijene izrade projektne prijave na neki od natječaja kreću se od 500 do 10.000 EUR-a. Naravno, mogu biti i više. Ovo su prosjeci, prema informacijama s tržišta i komunikaciji s drugim konzultantima.

Ako se krene od pretpostavke da konzultant početnik u području EU fondova kreće raditi na projektima na kojima može naplatiti svoje usluge oko 2.500 EUR-a/izrada projektne prijave, proizlazi da već nakon odrađene tri projektne prijave vraća uloženu investiciju, a nakon toga počinje zarađivati, a sa svakom novom projektnom prijavom sve je kompetentniji te može s vremenom povećati cijene svojih usluga.

Isplati li se onda to? Da!

Investicija u edukaciju i jačanje svojih kompetencija i znanja uvijek se isplati.

Koliko brzo će pojedinac vratiti uloženo vrijeme i novac, ovisi o osobi, njezinom interesu, predznanju, trudu i volji da uđe u svijet EU fondova te sposobnosti kako će unovčiti, prodati svoje usluge, ali marketing, promocija i prodaja su neka druga tema i područje za neke druge stručnjake.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori