Kojeg je roda novac za tebe?

Dugo nisam razmišljao o tome. No, jednog dana prije sad već dosta godina sinulo mi je… Zašto se novcu obraćam kao da je on?

Čudno! Kad sam si postavio pitanje kojeg je novac roda, shvatio sam da o novcu mislim u neutralnom rodu, no obraćam joj se u muškom.

To me je zaista navelo da razmislim. Jer – što ako je to bitno?

Ova me je misao odvela na dugo putovanje na kojem sam pronašao istinu. Svoju istinu.

Prije nego ju podijelim s tobom, ispričat ću kakav sam odnos imao s novcem prije toga.

Novac me je oduvijek privlačio. Još od djetinjstva. Nekad ga je bilo više, nekada manje. Nikad nisam znao kada i koliko će ga doći. Niti koliko će dugo ostati kod mene. Niti što će mi donijeti.

Kroz djetinjstvo, novca je bilo za ono što treba i za dosta onoga što želim. No, opet, na to nisam mogao utjecati direktno. Taj me je osjećaj pratio dugo.

Ta neka nemoć da ja odlučujem. Ali ono, zaista odlučujem.

Mislio sam da će se sve promijeniti jednom kada i sam počnem zarađivati. To se dogodilo s nekih 13 godina. Tada sam zaradio svoju prvu plaću preko ljeta… no, iako sam ju potrošio manje-više kako želim, dojam da ja odlučujem – nisam imao ni tada.

Taj dojam se nije promijenio ni kad sam poslije škole našao pravi posao. Uvijek sam imao dojam da je novac i moj odnos s njim bio izvan moje kontrole. I bio je zapravo.

Puno godina kasnije, nakon puno, puno muka i problema s novcem, dogodila mi se snažna i moćna spoznaja koja je potaknula lavinu i rezultirala dubljim razumijevanjem, pronalaženjem moje istine o novcu te prilagodbe sebe na novu realnost.

Prva i najveća spoznaja bila je da moj odnos s novcem oponaša moj odnos s meni tada najvažnijom muškom osobom u životu. Mojim ocem.

Nisam znao kad ćemo se vidjeti, što ćemo raditi, koliko ćemo dugo biti zajedno. Često nisam znao ni želim li vrijeme provesti s njim.

Na početku nisam imao pojma što ću s tom informacijom. No, polako su mi se počela pojavljivati pitanja i situacije koje su me vodile prema pravim pitanjima. Jedno od tih sjajnih pitanja je – zašto je meni novac muško?!

Nisam znao odgovor. Opet slijepa ulica? Ne ovaj put. Domogao sam se pitanja može li biti drugačije? Na ovo je moj odgovor bio pozitivan. Da. Zašto ne? Zašto novac za mene ne bi mogao biti žena?

Istog trenutka kada se ta ideja, mogućnost, luda misao pojavila u mom umu, nešto se promijenilo. Nisam tada znao kako da to promijenim.

Što da učinim. No, počeo sam se igrati s tom idejom.

Počeo sam se obraćati njoj. To je bio sjajan početak puta. I enormno mi je služio.

Oduvijek sam se bolje snalazio i ljepše osjećao u blizini ženske energije. Moj se odnos prema novcu i nje prema meni počeo mijenjati.

Upravo razmišljam i ne mogu se sjetiti da sam ikada nakon toga ostao bez novca. Onako kao se to znalo događati prije te promjene. Ona je uvijek na neki način bila tu. Uvijek smo znali doći jedno do drugoga.

Nije taj odnos bio idiličan. Nije često bio ni lak. Bila je to turbulentna veza. No, funkcionirala je i s vremenom smo se sve bolje upoznavali i razumjeli. Sve smo bolje znali jedno s drugim. Cijenili smo se voljeli i pokazivali jedno drugom sve svoje strane. Ja njoj svoju stranu gdje ju želim, poštujem, volim, ali i onu stranu na kojoj je se bojim i prezirem ju. Pokušavam pobjeći, čak ju i povrijediti.

Ona je meni pokazala sebe kad je laka. Kad je teška. Kad se jako moram truditi oko nje, kao i kad je laka i kad mi leti u zagrljaj. Kad me traži i nalazi…

Mislim da smo si negdje, na nekoj razini, obećali stalno se poticati i izazivati. Igrati se i upoznavati. Podržavati se i ojačavati.

To je odnos koji će uvijek evoluirati. Stalno biti drugačiji. Stalno ćemo iz njega učiti i rasti. I upravo to je ono što od toga odnosa želim.

Sada, kad si nas upozmala, vrijeme je da ti otkrijem svoju istinu u vezi novca.

Postoji ženska strana novca.

Ona je nježna, podržavajuća, snažnja, lijepa, moćna. Ona oplemenjuje. Ona ima moć promjeniti sve na bolje. Ona će ti, jednom kad ju upoznaš i dozvoliš joj da te dotakne promijeniti život na bolje. Pokazat će ti moć koju do sada nisi upoznala.

Da bi se to dogodilo, trebaš otpustiti moranje, trebanje, forsiranje, kalkuliranje, snalaženje. Moraš nadvladati strah i nesigurnost. Moraš joj se potpuno predati i imati bezgranično povjerenje. Tada će ti pokazati što pravo bogatstvo znači.

Iako savršeno zvuči i čini se lagano, iz iskustva ti mogu reći da nije lako. I da mnogi nikada neće doći do toga. No, svaki korak na putu upoznavanja ženske strane novca je blagoslov sam po sebi.

P.S. Vjerojatno se sada pitaš jesam li konačno počeo kontrolirati novac, sada kad je ona za mene ona.

Ne. Nisam ju naučio kontrolirati i u tome je sva ljepota. Vidiš, putem sam shvatio da u odnosu s muškom energijom mora biti netko tko kontrolira stvari. Dakle, ili si onaj koji vodiš ili onaj koji slušaš.

Probao sam to i s njom. Nije ispalo dobro. Rekla mi je da se prepustim. I poslušao sam ju.

Ona nije kontrolirala. Ona je nježno vodila. To mi je oduvijek ulijevalo ogromno povjerenje. Pokazivalo lakoću. I sada joj se prepuštam, a ona nježno vodi. Nekad ne radim ništa, nekad uzmem stvar u svoje ruke i razvalim, nekad sam nježan, nekad sirov. Kao da prepoznajem što mi je činiti da ju opet zadivim i da nam bude još ljepše.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori
Scroll To Top