Nedostatak novca za vaš poduzetnički projekt nije razlog da ne krenete ili da ne realizirate svoju poduzetničku ideju. To je samo jedan od izgovora jer novca ima.

Mogućnosti financiranja

1. faza: Tek krećem u poslovni pothvat

Za financiranje poduzetničkog projekta koji je tek u povojima, a vi već jeste ili se planirate prijaviti na burzu rada, svakako iskoristite mogućnost povlačenja sredstava za samozapošljavanje. Moguće je ostvariti čak do 100 000 kn bespovratno.

Sama prijava nije previše komplicirana, potrebno je izraditi suvisli poslovni plan, prikupiti nekoliko dokumenata, proći edukaciju za samozapošljavanja i možete se prijaviti.

Sredstva možete iskoristiti za kupnju opreme, ulaganje u marketing, edukaciju, troškove računovodstva, plaćanje doprinosa na plaću.

Solidna cifra za start poslovanja, samo ju trebate pametno iskoristiti.

Ovdje kliknite za više informacija.

U ovoj fazi, tek krećem, vidite koliko imate vlastitih sredstava, koliko i od koga u slučaju potrebe možete posuditi i naravno izuzetno je važno da imate realan poslovni plan koji pije vodu. Iako u ovoj fazi još nemate tvrtku ili obrt možete se prijaviti i za korištenje zajmova pri HAMAG BICRO. Maksimalni iznos je 50 000 eura, kamate 0,5-1,5%, ovisno o županiji iz koje dolazite.

Sredstva se mogu iskoristiti za kupnju materijalne i/ili nematerijalne imovine te za obrtna sredstva, ali u trenutku odobrenja zahtjeva već morate imati pravnu osnovu odnosno otvorenu tvrtku ili registriran obrt na čiji račun će se isplatiti novci.

Više na linku.

Imajte na umu da postoje i mogućnosti crowdfundinga. Ako uistinu imate neku inovativnu ideju postoji mogućnost financiranja uz pomoć financijskih fondova. Vidi: http://filrougecapital.com/hr/

2. faza: Krenula sam, poslovanje se razvija, trebam financije za daljnji razvoj

Osim već spomenutih ESIF zajmova kod HAMAG BICRO, postoje i povoljni krediti HBOR-a http://www.hbor.hr/kreditni_program/poduzetnistvo-mladih-zena-i-pocetnika/, ali i druge mogućnosti. Velike tvrtke jednom godišnje potpomažu zanimljive projekte. Ovdje su samo neki od njih:

Zagrebačka banka, Zaba start 

Phillip Morris, Pokreni nešto svoje

Također, redovno pratite službene stranice svojih lokalnih gradova, općina i županija jer mnoge od njih redovno raspoređuju određena sredstva za financiranje poduzetničkih projekata.

Sredstva iz nacionalnog budžeta

Na primjer, Ministarstvo turizma svake godine raspisuje poziv za Jačanje konkurentnosti turističkog sektora, Ministarstvo poljoprivrede za drvnu industriju, Ministarstvo kulture za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama… Uglavnom, pratite stranice sebi nadležnog ministarstva jer prilike postoje.

Naravno, šećer na kraju, tu su i sredstva iz EU fondova. Iako je operativno razdoblje na izmaku (2013.- 2020.), još uvijek postoje otvoreni pozivi na kojima ima sredstava, pa ako vam je potrebno certificiranje proizvoda, planirate odlazak na inozemne sajmove ili imate odličan inovativan proizvodi, predlažem da provjerite otvorene pozive na linku ili nam se obratite za pomoć.

Isto tako za one koje djeluju u području poljoprivrede ove godine bit će još prilika za povlačenje sredstava preko mjera ruralnog razvoja. Na primjer, za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti (za postojeći OPG) moguće je ostvariti 50 000 eura, za daljnji razvoj nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom području 200 000 eura. Više o mjerama ruralnog razvoja možete pronaći na sljedećoj stranici.

Što se tiče sredstava iz EU fondova, iduće godine kreće novo operativno razdoblje 2021. – 2027., tako da će prilika za povlačenje bespovratnih sredstava biti.

Ako imate konkretna pitanja za neki od spomenutih poziva ili natječaja pošaljite nam mail sa svojim upitom.

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori