Što su donacije?

Donacije su davanja u novcu, stvarima ili uslugama pri čemu nema protučinidbe.

Trebate obratiti pažnju ako ste u sustavu PDV-a i donirate stvari ili usluge jer ste tada na donacije obvezni obračunati PDV dok se na donacije u novcu ne obračunava PDV.

Kome možete donirati?

Udrugama osnovanim zbog kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke ili druge općekorisne svrhe.

Drugim osobama – kao npr. tijelima državne, lokalne i regionalne samouprave koje obavljaju navedene djelatnosti u skladu s posebnim propisima.

Fizičkim osobama za zdravstvene potrebe. To uključuje operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova, ortopedskih pomagala i slično te troškove prijevoza i smještaja u zdravstvene ustanove ako nisu pokriveni osnovnim, dopunskim, dodatnim i privatnim osiguranjem. Isplata donacije se obavlja na žiro račun primatelja ili na žiro račun zdravstvene ustanove.

Je li donacija priznat trošak?

Donacije do 2% prošlogodišnjih prihoda su porezno priznate. Priznati trošak donacije može biti i veći od 2% prošlogodišnjih prihoda ako se radi o donaciji prema odlukama nadležnih ministarstava o financiranju posebnih programa i akcija. Ovo ne vrijedi ako donirate u prvoj godini poslovanja.

Važno je imati vjerodostojnu dokumentaciju poput Ugovora o donaciji, Odluke o donaciji ili Potvrde o primopredaji.

Kada je donacija nepriznat trošak?

  • Ako donirate u inozemstvo.
  • Ako donirate pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarsku djelatnost s ciljem ostvarivanja dobitka.
  • Ako je iznos donacije veći od 2% prošlogodišnjih prihoda.
  • Ako donirate u prvoj godini poslovanja.

Možete li se isplatiti donacija fizičkim osobama u slučaju elementarnih nepogoda?

Možete isplatiti potporu zbog uništenja i oštećenja imovine fizičkim osobama ukoliko je Vlada RH proglasila prirodnu katastrofu.

Ako se potpora isplaćuje zaposlenicima, onda postoji i dodatni uvjet – da je potpora omogućena svim zaposlenicima koji su pretrpjeli štetu.

U ovom slučaju, visina potpore nije ograničena, a isplata može biti na tekući račun ili u gotovini.

Potpora je izuzeta od ovrhe.

Za isplatu potpore, potrebna je vjerodostojna dokumentacija iz koje je vidljivo da je osoba pretrpila štetu uzrokovanu prirodnom nepogodom – npr. prijava štete, procjena štete, dokaz o vlasništvu, dokaz o prebivalištu i slično.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.