Načelo upravljanja novcem: Model 50-30-20

Dakle razumjeli smo da je važno napraviti vlastiti financijski mjesečni plan, stoga predlažem da krenemo od jednostavnih načela. Primjer koji slijedi baziran je na metodi svođenje mjesečnog budžeta na 0 (nulu), a uz to sam pokušala u primjeru pratiti načela 50-30-20.

Tko je pratio prijašnje članke zna da se radi o metodi koja sugerira mjesečni omjer troškova na način da 50 posto iznose fiksni troškovi-potrebe (hrana, stanovanje, režije…), 30 posto varijabilni – želje (zabava, izleti, sport, posjeti restoranima…) i 20 posto za štednju odnosno prijevremenu (ubrzanu) otplatu dugova.

Ako trenutno nismo u mogućnosti uskladiti financijski plan s ovim primjerom, nije važno. Važno je da postavimo ciljeve i da slijedimo svoj plan koji vodi prema ovakvoj ravnoteži (tablica u primjeru ne ograničava unos prema ovom modelu).

Nekoliko je mogućnosti vođenja mjesečnog financijskog plana, od običnog papira i olovke, excel tablica (za početak možete koristiti tablicu u primjeru), do besplatnih aplikacija koje ćete jednostavno pronaći na internetu (napomena dosta ih je prilagođeno za američko tržište te sadrže poreze i podrazumijevaju bruto prihode te nisu primjenjive kod nas), a svakako i provjerite možda i vaša banka nudi mogućnost osobnog financijskog planera putem internet bankarstva.

Uglavnom, započnite tako da uzmete nekoliko izvadaka vašeg tekućeg računa, provjerite i definirajte prihode prema kategorijama te pregledajte troškove.

Utvrdite troškove te svaku kategoriju prilagodite vašim navikama i stilu života.

Odvojite fiksne i varijabilne troškove. Dakle, fiksni troškovi su oni koji su nužni za osnovne životne potrebe. Varijabilni troškovi su želje i svaku podkategoriju analizirajte, a ukoliko ste u dugovima ovo je upravo kategorija koju možete prilagođavati kako bi, npr., što prije otplatili tzv. toksične dugove, prekomjerno kratkoročno zaduživanje uz visoku kamatnu stopu, dug prijateljima, obitelji i sl.

Problem nastaje ako dugovi zadiru u budžet koji se odnosi na fiksne troškove i njih je nešto teže smanjiti jer se radi o osnovnim životnim potrebama. Financijski problemi upravo nastaju kad vlastita primanja pod pritiskom dugova ne ostavljaju mogućnost zadovoljenja osnovnih potreba.

Također, ako vaši fiksni troškovi duboko zadiru u varijabilne, promislite ima li načina da povećate prihode.

Pri izradi plana svakako odredite koji je vaš cilj i što želite ostvariti u financijskom upravljanju novcem.

Sad je vrijeme da napravite plan, no to nije još kraj ukoliko je potrebno, svoj plan prilagodite vlastitim mogućnostima i željama, mijenjajte podkategorije, unesite vlastite podkategorije troškova, ali i prihoda…

Kad ste sve unijeli u kontrolnom polju, rezultat bi trebao biti 0. Ako je veći, znači da postoje sredstva koja možete dodatno rasporediti u kategorije, a ako se radi o iznosu manjem od 0, imamo problem te je potrebno pojedinu kategoriju reducirati ili pojedini trošak umanjiti.

Osim kontrolnog polja, kontinuirano mjesečno pratite kako vam ide i uspijevate li se držati mjesečnog plana.

Na kraju mjeseca, unesite stvarne troškove i analizirajte kako i koliko trošite te isto usporedite s planom. Ponovno prilagodite vlastiti plan sljedeći mjesec ukoliko je potrebno.

Proces izrade osobnog budžeta u početku izgleda kao nepotrebna gnjavaža, ali već nakon nekoliko mjeseci s lakoćom ćete pratiti i sve prihode i troškove.

I, ono najvažnije, upravljajte svojim novcem, ali pritom ne zaboravite i živjeti i naravno ne zaboravite donirati. E, sad iz koje je kategorije donacija? Može u želje, a može i u štednju… Ili recimo pola pola. Želimo Vam puno uspjeha u kreiranju i ostvarenju vašeg osobnog financijskog plana.

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.