Pisala sam razne članke na temu Feng Shui-a, ali iskreno – nikada direktno o novcu.

I samu me zanima ta tema i čitala sam nešto o tome, no ono što mogu primijetiti, kao razliku u odnosu na ostale teorije i praksu, pokušat ću objasniti u ovom tekstu.

Za sam početak i bolje razumijevanje, moram istaknuti da ja koristim klasičan (istočni) Feng Shui pristup, a ne New age – koji su naravno smislili zapadnjaci i unijeli u njega hrpu stvari koji i nemaju baš veze s klasičnim pristupom. Jedan od primjera je; kupi si crveni novčanik, a neki kažu i zlatni pa ćeš imati puno novaca ili – nabavi si akvarij s ribicama, stavi ga na sjever pa će novac doći.

Dakle, to ne pali, a nije ni točno.

Pa što onda pali?

Da bismo shvatili uopće kako Feng Shui funkcionira, trebali bismo znati da se taj alat koristi kao recept za poboljšanje zdravlja vašeg prostora koji direktno utječe na vas/vaše ukućane ili pak za neutraliziranje loših zona koje vam rade problem.

Kao prvo, morat ćete shvatiti kako iskoristiti protok energije iz okoline da bi sve funkcioniralo u vašu korist.

E, sad, rado bih da mogu preskočiti sve korake i odmah vam napisati kratko i jasno kako doći do love preko ovog alata, no to stvarno nije moguće, naročito ako ste tek prvi put u kontaktu s Feng Shuiom.

Ono što čujete od većine, a naravno da je prvi korak i u Feng Shui-u je da imate volju za rastom, promjenom i da ste znatiželjni. Ako još nemate, onda morate razviti tzv. MINDSET  pomoću kojeg ste stvorili cilj te biti svjesni svojih ambicija koje su u skladu s vašim sposobnostima. Lijenost svakako ne dolazi u obzir.

Tek onda dolazi apliciranje Feng Shui metode koja će vam otkriti koje je najbolje mjesto za vas (određena prostorija u stanu/uredu), tj. gdje planirate provesti većinu svog vremena. Princip je takav da u procesu rada iskoristite maksimum svog potencijala i da usmjerite energiju točno tamo gdje želite, a sve to kroz najpovoljnije mjesto i prostor – bilo ured, stan, kuća, vikendica.

Sad se sigurno pitate kako to napraviti ili što je to uopće?

Naša okolina i vanjske blokade

Krenimo od okružja. Okolina je ono što vas okružuje i što direktno opažate svojim vidnim poljem.

Ako živite u visokoj betonskoj zgradi s pogledom na susjednu zgradu sive oljuštene fasade, k tome okrenuti na neke sjeverne strane svijeta i bez zelenila, onda je to loš Feng Shui.

Suprotno tome – živite li u kući s vrtom, na blagoj uzvisini, pruža vam se lijep pogled na prirodu i susjedi su dovoljno daleko, e to je dobar Feng Shui.

Zamislite da je energija kao Wi-FI mreža. Već je tu i samo se trebate priključiti/ulogirati.

Zamislite da uđete u kafić i pokušavate se priključiti na mrežu, ali signal je loš, tj. nešto ga blokira (zid, druga zgrada i sl.). Vi se tada premjestite ili nađete drugo mjesto i pokušate se ponovo ulogirati. Tako i Feng Shui funkcionira.

Ako postoje neki objekti u okružju koji blokiraju ulazak životne energije u vaš prostor, to znači da oni ometaju protok energije i ne mogu omogućiti vaš rast i razvoj. 

Feng Shui savjetnici traže kako ponovno uspostaviti vezu, ali na druge načine jer ne možete tako lako ukloniti vanjske utjecaje budući da ne pripadaju vama niti možete utjecati na njih. 

Dva su načina na koji možemo locirati i usmjeravati energiju te tako poboljšati naše djelovanje

Jedan je kroz okružje/eksterijer, a drugi kroz interijer. 

Ako vam je okružje negativno, prije ili kasnije, prostor bi mogao početi loše utjecati na vas.

Ako je okružje pozitivno,  vaša energija postaje jača, vibrantnija, a vi možete djelovati pozitivno na sve aspekte koji se tiču vašeg života pa tako i novca.

Pozitivne zone u domu

U interijeru je zona u kojoj najčešće boravite – mjesto na kojem trebate djelovati.

Prepoznavanje pozitivnih zona vašeg doma i obavljanje vašeg posla u toj zoni  zapravo može aktivirati pozitivnu energiju koja vam može pružiti podršku u vašem poslu i čak otvoriti mogućnosti koje nikada prije nisu izgledale moguće.

Feng shui – do it yourself

Za prosječnu osobu, procjena vanjskog makro okružja nije nešto što ne bi mogli napraviti sami i bez stručne pomoći.

Procjena 3 faktora

Pogledajte vaš stan ili kuću jednostavnom procjenom tri važna faktora: glavnih vrata, kuhinje i spavaće sobe.

Na internetu možete doznati koji je vaš glavni Ki broj (prema godini i datumu rođenja) jer svaki čovjek je u vrijeme svog rođenja utisnuo određenu energiju koja se temelji na planetarnim utjecajima koja djeluju na Zemlji.

Preko ove metode koja spada u vrlo jednostavne i sigurne te s minimalnim negativnim nuspojavama, možete postići skromno poboljšanje i zato je pogodno za ljude koji dugoročno borave  na nekom mjestu.

Nakon što ste pronašli svoj Ki broj, uskladite ga s tabelom koja je podijeljena na istočnu ili zapadnu grupu ljudi, a iz nje onda možete iščitati svoje osobne povoljne i nepovoljne smjerove. Izračun i tabela je dostupna na internetu.

Pazite, ponekad razne stranice koriste različite pristupe u izračunu pa dajem onaj koji također koristim.

Jednostavnim rječnikom – to bi značilo da vi imate svoju određenu frekvenciju i imate mogućnost uskladiti se sa smjerom koji se prilagođava toj frekvenciji. 

Primjena osobnog smjera

Sada kada znate vaše povoljne smjerove, možete provjeriti je li barem jedan od 3 glavna faktora zadovoljen – npr. jesu li vaša glavna vrata ušla u bilo koji od vaših osobnih povoljnih smjerova.

Ovaj sistem možete koristiti i u spavaćoj sobi tako što ćete uzglavlje kreveta okrenuti prema jednom od vaših osobnih povoljnih smjerova, a u kuhinji možete provjeriti gledate li u svom povoljnom smjeru dok kuhate.

Poznavanje vašeg smjera od velikog je značaja  jer se bez toga ne mogu aplicirati mnoge formule a niti raditi usklađenja koja u konačnici utječu na kvalitetu vašeg života ili rada u nekom prostoru.

Zašto koristiti Feng Shui da biste došli do novaca?

Da bi svi mi imali novaca, potreban nam je odgovarajući mindset. Bez truda nema ni prilika.

Da bi se domogli tog željenog mindseta koji nam omogućuje brži protok novca, moramo raditi na sebi, čistiti stare obrasce, kopati po svojoj unutrašnjosti, sve to transformirati da bismo ustvari privukli novac. 

Naravno, svi ljudi to nisu sposobni napraviti iz puno razloga. Neki nisu spremni baviti se sobom, neki jesu, ali im je to preteško ili nemaju vremena, a neki nisu ni svjesni da je osim fizičkog svijeta prisutan i onaj nevidljiv okom, a koji nas ustvari prožima 24 sata na dan bili mi budni ili ne.

Upravo iz tog razloga, Feng Shui nudi drugačiji pristup koji je za ljude koji nisu trenutno spremni raditi na sebi iz određenih razloga, već žele utjecati na svoju sreću putem promjene koja je vezana uz njihov prostor.

Znači – promijeniti okruženje, poput premjestiti ured u drugu sobu ili na drugu poziciju u stanu, preseliti, renovirati, može nam donijeti nove i bolje mogućnosti da unaprijedimo svoj život na svim razinama, pa tako i naše djelovanje da dođemo do novca.

Kao što sam gore već navela, kada saznamo koja je to najbolja pozicija za naš rad, tada je potrebno djelovati u skladu s našim sposobnostima i ambicijama. Što više aktivno koristimo svoje novo mjesto, npr. planirajući posao, dogovarajući sastanke, osmišljavajući nove poslovne ideje i slično, to će rezultat prije doći. Vjerujte, ponekad je dovoljno svega par dana da se vidi rezultat,a ponekad i nevjerojatnih par sati.

Navodim primjer kada želite proces u potpunosti zaokružiti.

Želja mi je da imam više novaca. Mindset već imam i moj cilj je: u sljedeća 3 mjeseca trebam povećati svoj prihod za 20%. 

U stanu ili uredu – već znam koja je to zona i smjer koji je pogodan za moj rad i u kojoj provodim svaki dan barem nekoliko sati dnevno.

Odabirem povoljan datum (astro izračun dan u tjednu/mjesecu) kada iniciram želju kroz meditaciju.

Krećem aktivno raditi na cilju, tj. radim nove planove, kontaktiram npr. stare poslovne partnere, šaljem newsletter s novim ponudama/uslugama, koristim aktivno društvene mreže itd. Ili dajem namjeru da se otvaram novim mogućnostima koje mi donose zaradu u skladu s mojim mogućnostima i sposobnostima.  

Poanta je da nakon meditacije ne sjednete i nastavljate dalje po starom, već da budete proaktivni.

Možda vam se to sve čini prekomplicirano, no uspjeh je već i ako postavite pravi mindset i krenete biti aktivni. 

Želim vam svima puno hrabrosti, znatiželje a najviše od svega osobnog rasta – kroz koji kad-tad dođemo do odgovora na pitanje: koja je moja svrha u životu?

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori