Kažu naši stari da je znanje moć. To je suština ovog portala čiji smo, mnoge od nas, postale vjerne i svakodnevne pratiteljice. I informacija je moć jer omogućuje donošenje pravilnih odluka (hvala Kristina!).

Pisalo se tako i savjetovalo, između ostalog, o prednostima sklapanja predbračnog ugovora. Ipak, nije to jedina situacija kada je potrebno ne miješati ljubav i imovinsko-pravna pitanja.

Kupnja nekretnine koja služi za zajednički život obično dolazi nakon sklapanja braka, kada među supružnicima još uvijek postoji visoka razina zaljubljenosti i povjerenja. Dolaze djeca. Život je lijep. Budućnost je svjetla. Žene tada često zaključuju (emocionalne kakve jesmo) kako je dovoljno da samo suprug bude naveden na ugovoru o kupoprodaji, a onda i kao vlasnik upisan u zemljišne knjige, jer je sve ionako zajedničko

Nije dovoljno.

Trebate biti i vi upisane kao (su)vlasnice. Vi jeste (su)vlasnice bez obzira jeste li upisane, ali je pitanje dokazivanja tog vlasništva i situacija koje se u međuvremenu mogu dogoditi.

Sve je dobro dok je dobro. Ali što ako postane drugačije? 

Što u situaciji ako pobjegnete iz zajedničke nekretnine jer vas suprug godinama zlostavlja psihički i fizički; rodili ste mu nekoliko zajedničke djece o kojima trebate brinuti; nekretninu ste kupili kreditom, a suprug prestane plaćati anuitete jer zna da će vas banka ovršiti (vi ste sudužnik); zaposleni ste i imate prosječna primanja, a sada trebate plaćati najam druge nekretnine u kojoj ćete živjeti, ratu kredita kojeg bivši ne plaća i imati sredstava za sve što je potrebno? Računajte.

U situaciji koja je stresna sama po sebi, ako bivši ne pristane priznati da ste (su)vlasnik i potpisati što treba (što je vjerojatno jer su odnosi poremećeni i on baš neće), trebate još razmišljati i o zaštiti vlastite imovine te pokrenuti odgovarajuće postupke. 

Izlažete se opasnosti da bivši lijepo samostalno iznajmi nekretninu i svaki mjesec dobiva pasivan prihod, bez vašeg znanja i bez da vam da i jednu kunu od primljene najamnine. Možete zvati policiju. Napisat će zapisnik i reći da idete na sud. Bivši maše papirom gdje piše da je on vlasnik.

Najmoprimci su iznenađenje od bivšeg koje ćete susresti kada dođete do nekretnine želeći uzeti nešto preostalih stvari. Oni sada koriste vaš namještaj, a vaša djeca spavaju na madracima. Također se izlažete mogućnosti da se u takvom bunilu obvežete pravnom savjetniku da ćete mu dati 30% vrijednosti nekretnine ako riješi problem. Onda i njega imate za vratom. Možete biti sretni da se bivši nije sjetio prodati nekretninu i tvrditi da nema imovine. 

(Probajte još i voditi biznis uz sve to. Moguće je, jer su žene lavice, ali je jako teško jer je voditi biznis izazovno samo po sebi. Zato Kristina kaže da je jako bitno tko je supružnik poduzetnicama.)

Posvećeno dragoj ženi kojoj se dogodila opisana situacija i kojoj sam imala priliku pomagati. Posvećeno također svim drugim hrabrim ženama koje su se našle u sličnim situacijama. Znam da ih ima. 

Kažu također da mudri uče na tuđim greškama.

Volite svoje muževe, ali budite informirane, aktivne i uključene. Ne treba srce isključiti razum. Da bi znale zaštititi svoja prava, trebate ih poznavati.  

#(p)ostanimo (pravno) odgovorni

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.