Gordana Dadić: Volja i želja za stalnim učenjem i usavršavanjem ključni su faktori za uspjeh virtualnog asistenta

Poduzetnica Gordana Dadić je prepoznala potrebu pružanja online podrške poduzetnicama te je, završetkom posla i ulaskomu mirovinu, odlučila pokrenuti vlastiti biznis Rentajte Administratora, odnosno postati virtualna asistentica. Više u nastavku.

 • ŽIN: Što inače rade virtualni asistenti?

Gordana: Virtualni asistenti kroz svoje usluge pružaju klijentima pomoć u ispunjavanju zadataka koje oni ne mogu, ne stignu ili ne žele samostalno izvršiti.

Teško ih je svrstati u jednu kategoriju, ali povezuju ih neke osnovne karakteristike:

 • rade na daljinu – pružaju usluge putem računala, telefona i Interneta
 • samostalni su – posluju putem vlastitog obrta/poduzeće ili kao freelanceri,
 • rade s vlastitom opremom – sami nabavljaju računala, uredski materijal i drugi pribor koji im je potreban za rad,
 • naplaćuju po satu, odrađenom projektu ili paušalno – naplaćuju samo efektivne sate rada ili ugovaraju paušalne iznose za mjesečnu podršku,
 • odrađuju delegirane zadatke – obavljaju one zadatke koje im je zadao klijent.

Prema istraživanju o virtualnim asistentima u Hrvatskoj iz prosinca 2020., najčešće pružaju usluge u administrativnim poslovima, izradi i vođenju projekata, izradi izvještaja i organizaciji sastanaka, putovanja i događanja. Ostale usluge koje pružaju uključuju digitalni marketing, vođenje društvenih mreža, savjetovanje, izradu web stranica, grafički dizajn, pisanje.

 • ŽIN: Mislite li da svatko može biti virtualni asistent?

Gordana: Za obavljanje svog posla virtualni asistenti, pored znanja stečenih formalnim i neformalnim obrazovanjem i usavršavanjem, trebaju imati i stalno poboljšavati različite vještine.

Jedna od najvažnijih je sposobnost dobrog organiziranja posla, posebno kada se radi s više klijenata.

Također je jako bitno proaktivno pristupati rješavanju problema i s klijentom zadržati jasnu i iskrenu komunikaciju posebno kada se dogodi neka pogrešaka ili nesporazum.

Uz to, moći ostati motiviran za posao jer nije svaki dan isti i nemamo svaki dan istu razinu motivacije. I ono što je možda najizazovnije u ovom poslu, zadržati radni fokus jer se radi od kuće u okruženju koje je najčešće puno ometajućih aktivnosti.

I naravno, volja i želja za stalnim učenjem i usavršavanjem jer spektar usluga koje virtualni asistenti nude ograničen je isključivo razinom njihovih osobnih znanja i vještina.

Moje radno iskustvo, stečena znanja i vještine jako puno mi pomažu u organiziranju i obavljanju poslova virtualnog asistenta, a kako bih taj posao obavljala još bolje i dalje se educiram i proširujem svoja znanja.

Tako sam krajem prošle godine uspješno završila edukaciju iz područja EU projekata i tako nadogradila svoja znanja iz područja pripreme i provedbe projekata.

Ovo su neke moje spoznaje i iskustva, tako da ne bih rekla da može svatko biti virtualni asistent.

 • ŽIN: Što biste voljeli da zna netko tko prvi put unajmljuje virtualnog asistenta?

Gordana: Zanimanje virtualnog asistenta još uvijek je prilično nepoznato široj hrvatskoj javnosti. Pretpostavljam da će se to u skoroj budućnosti promijeniti jer je rad od kuće zbog pandemije virusa COVID-19 postao novi standard.

Osim toga, delegiranje poslova (outsource) virtualnim asistentima ima pozitivan utjecaj na poslovanje poduzetnika jer rasterećuje troškove rada kao što su doprinosi i porezi, bolovanje, godišnji odmor, informatička oprema i uredski materijal.

Kako bi osigurali što bolju kvalitetu obavljene usluge i što bolje zadovoljili potrebe klijenata virtualni asistenti se često specijaliziraju po segmentu poslovanja i prema specifičnim potrebama klijenta.

Neke od specijalizacija po segmentu poslovanja su u poslovima administracije, digitalnog marketinga, ljudskih resursa, korisničke i tehničke podrške, financija i računovodstva. Virtualni asistenti se specijaliziraju i za određene profile i zanimanja kao što su autori knjiga, voditelji podcasta ili webinara, mali poduzetnici, žene poduzetnice.

Zato bih voljela da onaj tko prvi put unajmljuje virtualnog asistenta zna da započinje suradnju s osobom koja ima veliko znanje i iskustvo i koja je pouzdana i odgovorna.

 • ŽIN: Kako ste vi onda krenuli u vlastiti biznis?

Gordana: O pokretanju vlastitog biznisa počela sam razmišljati prije nego sam odlučila otići u mirovinu. Još dok sam radila istražila sam koje poslove mogu raditi uz zadržavanje mirovine.

Odlazak u prijevremenu mirovinu nije smanjio moj radni elan, energiju i volju za nove izazove, nova znanja i nove ljude. Osim toga, imala sam dovoljno slobodnog vremena i kao dodatni poticaj, značajno smanjenje prihoda.

Kako sam cijelo radno iskustvo stekla na administrativnim poslovima svih razina, od tajnice do rukovoditeljice, tako su se i moja razmišljanja o tome što bih mogla raditi kao umirovljenica kretala u području koje najbolje poznajem.

Razradila sam početnu ideju podrške u administrativnim poslovima i stala na tome pitajući se kome i kako ću je ponuditi i najvažnije tko će surađivati sa ženom u mirovini. Međutim, prilika za predstavljanje ove ideje pojavila se čim sam zanemarila sva ta pitanja i ponudila svoju uslugu kao prikladno rješenje za povremene potrebe u poslovanju malog poduzetnika.

Odlazeći na vježbanje u obližnju vježbaonicu primijetila sam da treneri ručno upisuju plaćanje članarina i da to stvara gužvu na recepciji između dva termina vježbanja.

Pitala sam vlasnicu bi li bila zainteresirana za vanjsku pomoć na tim poslovima.

Njeno da uz komentar da je to super ideja jer uz pet trenera ne može zaposliti i administratora bilo je početak moje prve suradnje (koja traje i danas).

Počela sam voditi evidenciju članarina u digitalnom obliku i tako je usluga obavljanja administrativnih poslova od kuće, onda kada za njima postoji potreba, uz plaćanje po satu dobila svog prvog kupca.

To je bio i početak mog biznisa i začetak modela – Rentajte Administratora.

 • ŽIN: Budući da postoji više poslova koje virtualni asistent može obavljati, čime se vi točno bavite?

Gordana: Bavim se pružanjem podrške u administrativnim poslovima po vlastitom modelu Rentajte Administratora jedan sat, jedan dan, jedan tjedan, jedan mjesec. Ideja nije revolucionarna, naslanja se na već postojeću poslovnu praksu obavljanja administrativnih poslova uz promijenjeni pristup načinu pružanja usluge.

Model je koncipiran kao online podrška koja klijentima omogućava efikasnije upravljanje dokumentacijom i podacima, brže poslovno komuniciranje i prilagodljivo administriranje projekta.

Korištenje modela Rentajte Administratora klijentima ostavlja puno više vremena za njihovo primarno poslovanje, plaćaju samo obavljeni posao i dobivaju profesionalnu podršku prilagodljivu njihovom poslovanju. I ono što smatram jako važnim za ovaj model: nema dodatnih troškova rada i poslovna suradnja se jednostavno ugovara i raskida.

Za izvršene poslove izdajem račun kao vlasnica sporednog zanimanja koje ima status paušalnog obrta.

Na početku suradnje mi potencijalni klijenti jave koji su im administrativni poslovi potrebni.

Nakon toga razgovaramo o mogućim rješenjima. Sav se rad odvija uz komunikaciju putem elektroničke pošte, mobitela i nekog informatičkog alata.

Za klijente radim i izradu samo jednog dokumenta, samo jedne tablice, samo jedne prezentacije. Ono što sam naučila kroz životno, radno i poduzetničko iskustvo je da nema malog troška niti malog prihoda. U pozadini i jednog i drugog stoji rad.

 • ŽIN: Tko su točno vaši klijenti?

Gordana: Moja ciljna skupina su žene poduzetnice vlasnice mikro poduzeća i obrta i voditeljice udruga koje administrativne poslove obavljaju same. Također i žene koje namjeravaju pokrenuti vlastiti posao i u to kreću same. Kao klijenti su dobrodošli i muškarci poduzetnici, ali nisu moja ciljna skupina.

Zadovoljstvo mi je reći da imam klijentice iz svih ciljnih skupina. Od vlasnice obrta do voditeljice udruge. Posebno me veseli suradnja na otvaranju i organiziranju poslovanja novoosnovanog obrta koji je moja klijentica otvorila s pedeset godina. Također, dogovorila sam suradnju s voditeljicom udruge na pripremi projektnih prijedloga za natječaje iz programa Europske unije.

Dob mojih klijentica je od trideset pet do pedeset godina.

Nema nekog pravila za suradnju ali bih, prema dosadašnjem iskustvu, rekla da se ona temelji na dobroj komunikaciji o tome koji rezultat odnosno olakšanje u poslovanju im donosi korištenje usluge podrške u administrativnim poslovima.

Drugim riječima, moj mali biznis radi za njihov mali biznis.

 • ŽIN: Koje biste faktore izdvojili kao ključne za uspjeh?

Gordana: Nisam sigurna da znam što je uspjeh, odnosno različiti ljudi uspjehom smatraju različite stvari. Osobno, uspjehom smatram to što me i dalje vesele takozvane male stvari kao ples labudova na Jarunskom jezeru, odani pogled moga psa, ruka u ruci para koji zajedno ima bar sto pedeset godina.

Na neki način, uspjeh je i to što sam dobrog zdravlja i što se dobro osjećam sama sa sobom. To mogu zahvaliti i genetici i mom odnosu prema vlastitom tijelu i duši.

Rekla bih da je za uspjeh, i u poslu i u odnosima, vrlo važno sagraditi razinu samopoštovanja dovoljnu da usprkos odlukama koje su nas odvele tamo gdje nismo željeli možemo sami sebi reći idem dalje!

Iz perspektive mojih šezdeset pet godina, to proces koji nikada ne prestaje i mislim da sam odrasla tek u zadnjih nekoliko godina. U tome mi je pomoglo i inspirativno i podržavajuće članstvo u Žene i novac VIP klubu bez kojeg bih vjerojatno odustala od mog malog biznisa. Sada imam puno više samopouzdanja za vođenje posla u srebrenim godinama i vjerujem da su godine samo broj.

Naravno, zdravlje je najvažnije od svega ostalog.

 • ŽIN: Koji biste savjet dali mlađoj sebi?

Gordana: Veseli se novim izazovima, novim ljudima, novim znanjima i novim greškama. Stvori za sebe kristalnu kocku vedrine. Nikada nemoj odustati od sebe unaprijed.

Foto: privatna arhiva Gordane Dadić

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori