I online sastanak je javni nastup: Uz ovih 7 savjeta, ostavite bolji virtualni dojam i bez odlaska na medijski trening

Moguće ste i vi jučer bili na onom meet up-u na kojem ste čuli kako netko nešto govori, a lice mu je napola u mraku ili, još gore, vidi mu se samo vrh glave? A onaj tata koji na roditeljskom sastanku jede jer se, eto, online uključio na kuhinjskom šanku? Jeste li i vi protrnuli kad je ona mama s mobitelom u ruci krenula u kupaonicu? A šefa jutros niste ni čuli jer vam pogled stalno bježi na gomilu suđa iza ramena kolege iz financija? Baš mu je i žena prošla kroz kadar.

Da, bilo je takvih situacija za vrijeme ovog novog normalnog, kad smo se preko noći svi prebacili na virtualnu komunikaciju – u novo medijsko okruženje.

I online sastanak postao je javni nastup za koji se treba pripremiti jer bi u fokusu trebala biti poruka koju želimo prenijeti, a ne fikus koji nam izlazi iz glave. 

Virtualni javni nastup  

Pandemija nas je u mnogočemu stjerala u kut, no s druge strane i natjerala na izlazak iz zone komfora – na učenje novih znanja.

Fizička distanca nije prekinula naše socijalne kontakte zahvaljujući digitalizaciji. Preko noći, digitalno su se opismenile bake i djedovi – zbog unuka, djeca u online školi, a tvrtke i poslovni ljudi novim alatima zadržavaju stare i traže nove klijente. Webinari, video konferencije, paneli i sastanci zahtijevaju bolje poznavanje  digitalnih alata.  Kad smo svladali sve tehničke prepreke, ostaje nam poraditi na vlastitom nastupu i okruženju

 Kad muha postane zvijezda 

Kao i na televiziji, kad događaj pratimo na  ekranu pozornost više obraćamo na ono  što se događa u slici – prevladava vizualni doživljaj. Jedna od tajni uspješnog televizijskog  nastupa je da u svim segmentima nastupa budemo podjednako dobri. 

I…istrenirani za  iznenađenja jer s događajima uživo sve je moguće.  

Apsolutna zvijezda američke potpredsjedničke debate postala je – muha koja je na glavi Mikea Pencea sjedila pune dvije minute i tako zasjenila sve izrečene poruke, barem što se interneta i društvenih mreža tiče. 

Spretni će i tu situaciju okrenuti u svoju korist. Kako vas ne bi zasjenili nepredviđeni događaji, pripremite se što je moguće bolje za javni nastup.

Priprema je pola posla i najbolji lijek protiv treme. 

U nastavku pročitajte savjete koji čine razliku između  prosječnog i profesionalnog virtualnog nastupa. 

Mali vodič za velike promjene u virtualnom nastupu 

  • Svjetlo

Idealno bi bilo da ste  licem okrenuti dnevnom svjetlu koje dolazi kroz prozor ili balkon. Na taj način vam svjetlo obasjava lice ravnomjerno. Kad vam je prozor sastrane, a sunčan je dan, polovica lica vam je osvijetljena jako, a druga polovica u sjeni. 

Hodajte po kući i isprobajte s kamerom na mobitelu kako vam svjetlo stoji na licu. Pronađite pravi kut i tu postavite set. Kad nema dnevnog svjetla, pomoći će i kućna rasvjeta. Stavite stolnu lampu iza zaslona računala ili kamere. Usmjerite svjetlost prema licu i podesite visinu tako da se ne stvaraju sjene.  

  • Kadar

Prvo i osnovno, fiksirajte kameru. Bilo na mobitelu ili laptopu. Kad kažem fiksiraj, ne znači da morate imati poseban stalak, samo nemojte držati kameru u ruci ili u krilu, da slika ne pleše.  Mobitel možete nasloniti i na šalicu. U visini očiju, bilo bi najbolje.

Snimanje iz donjeg rakursa iliti odozdo – i najvitkijima stvara duple brade. A i gledate sugovornika s visine, btw. Kamera bi trebala biti postavljena malo, tek zericu iznad očiju – ne previsoko.  Za to vam može poslužiti kutija ili tri – četiri enciklopedije na koje ćete staviti laptop.

Koliko se udaljiti od kamere da ne bude ni preblizu ni predaleko? Najjednostavnije, za dužinu ruku, da možete dotaknuti tipkovnicu. Probajte ujednačiti kadar sa sugovornikom ili sugovornicima. To je jedna od većih smetnji kod online evenata s više sudionika. Nešto vam smeta, a ne znate što je. E, to je!

  • Pogled

Dok govorite ili izlažete svoju prezentaciju, gledajte u kameru. Probajte zadržati pogled u toj jednoj točki što više.

Dok slušate druge, pokažite da slušate, kimnite lagano glavom. NE zaboravite – i dalje se vidite u kadru, ne promatrajte napadno sebe ili druge u ekranu.

Također, kao i na sastanku u stvarnom okruženju, nemojte popravljati odjeću, igrati se s kosom ili dirati lice jer to na ekranu izgleda još neprikladnije. Dakle, dok govorite, pogled neka je u kameru (ne u ekran), uz povremeno gledanje u bilješke, ako ih imate. Tako će svaka osoba imati dojam da govorite baš njoj, a što vam je i želja.

  • Ton

Važan je koliko i slika. Isprobajte ga prije online nastupa.

U većini slučajeva vam ne trebaju, ali ako morate imati slušalice, uzmite one koje se najmanje vide. One velike, preko cijele glave, oduzmu pola kadra. I pokvare frizuru. Potrudite se da se javljate s mirnog mjesta, da se ne čuju pozadinski zvukovi ili buka.

  • Pozadina

Većina kadra pripada vama. No, ne zaboravite namjestiti i pozadinu kadra. Provjerite što se vidi iza vašeg ramena.

Nije dobro previše detalja, knjiga, osobnih stvari ili fotografija, ali ne bih preporučila ni bijeli zid. Ako se često javljate online, potrudite se da imate jedan kutak koji je uvijek uredan i decentan.  

  • Sjediti ili stajati

Tko kaže da moramo sjediti? Dapače, ako držite prezentaciju, namjestite stojeću poziciju, osjećat ćete se sigurnije i ugodnije s nogama čvrsto na zemlji.

Ipak, čće sjedimo.

Izbjegavajte stolice koje se ljuljaju ili vrte. Nehotice, vrlo brzo se počnemo ljuljati lijevo – desno, a ne želimo da se sugovorniku zavrti u glavi. Sjednite uspravno, s leđima što bliže naslonu i pripazite da on nije previsok, kao većina radnih stolica, jer nam ne treba nikakav višak u kadru. 

  • Šminka i odjeća

Manje je više, poznato je televizijsko pravilo. Vrijedi i za online nastup.

Iako posao obavljamo od kuće, zna se što je poslovni look. U virtualnom nastupu još je lakše jer se morate pobrinuti samo za gornju polovicu tijela.

Prvo, lagani puder ili tonirana krema ujednačit će vaš ten, koji na kameri ne izgleda jednako kao u prirodi. Decentna šminka, koja ne odudara previše od vašeg prirodnog izgleda u uredu. Ne morate imati savršenu frizuru, ali kosa mora biti uredna i ne smije padati preko lica. Odjeća ne čini čovjeka, ali govori o vama. 

I za kraj BONUS, za one koji žele znati više i unaprijediti svoj virtualni nastup, zamolila sam govornu trenericu Anitu Tripalo za nekoliko savjeta. Ponajprije, kako se riješiti treme. 

Dobra vijest je da sugovornici neće primijetiti ako vam ruke drhte ili koljena klecaju, ali itekako će se čuti potraga za pravom riječi, zamuckivanje i česte pauze.

Zato se pripremite, napravite bilješke, kako ne biste u tremi nešto propustili reći.

Drhtanje glasa i paničan pogled lako ćete otkloniti neposredno prije početka online sastanka – glasnim zijevanjem, razgibavanjem lica pravljenjem grimasa te glasnim brojanjem do 10 ili naglašenim, teatralnim govorenjem svojim ključnih poruka. 

Uoči samog početka govorenja, sjetite se kako i samo jedan duboki udah – pa izdah donosi opuštanje i smanjivanje stresa. 

Ne govorite tiho i sebi u bradu, nego govorite snažno, razgovijetno i sporije nego inače, kako bi vas čuli i razumjeli te slušali.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.