Ida Prester Peševski: Meni ne trebaju statusni simboli, ali mi je važno da novac imam spreman za sve nepredvidive situacije

Razgovarali smo s Idom Prester Peševski, poznatom voditeljicom i glazbenicom koja svojim humorom, otkačenim stilom odijevanja i pozitivnim stavom oduševljava publiku već dugi niz godina.

Samo za naš portal otkrila je kakav je njezin odnos s novcem te za što štedi, a sve detalje pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Kako sve zarađujete? Koji su Vam sve izvori prihoda?

Ida: Ajme to ne zna ni milicija. Zarađujem od svega, ali najviše od vođenja konferencija, evenata, otvorenja, seminara, influensanja, raznih PR kampanja i od glazbe na koju najviše trošim.

  • ŽIN: Što ste naučili o novcu od obitelji? Od roditelja, baka, djedova…?

Ida: Da ga uvijek ima premalo te da je bitan najviše za stvari koje su nepredvidive. Baš zato ja uvijek volim imat onu dobru ušteđevinu i ne priuštim si često neke luksuze. Ja za sebe volim reći da sam secondhandulja i meni ne trebaju statusni simboli, ali mi je strašno bitno da imam novac kao osiguranje u slučaju da mi djetetu, ne dao Bog, otkaže bubreg.

Novac čuvam samo za zdravlje i za to ga uvijek volim imat spremnog u većoj količini. Nije to ništa veliko, ali određenu količinu keša imam zbuksanu samo za nepredvidive situacije.

  • ŽIN: Kakav je bio vaš odnos s novcem prije, a kakav je danas? Ima li nekih promjena?

Ida: Pa mogu reći da je sad malo kompleksniji od kad sam mama. Sad ga trebam puno više, a imam manje vremena da ga zaradim. Zbilja mogu reći da je naša veza postala još kompliciranija.

  • ŽIN: Imate li zajedničke financije u braku – zajednički budžet ili svatko ima svoj novac?

Ida: Ja zarađujem na svoj račun, a muž zarađuje na svoj. Ali moram biti iskrena da nikad o tome nisam razmišljala. Kad sam u Srbiji uzimam novac s njegovog računa, ali neki puta dolazi na red i moj. Uglavnom ja sve plaćam kad smo tu, a on kad smo tamo.

  • ŽIN: Jeste li napravili neke pogreške s novcem koje pamtite?

Ida: Jesam. Najbolji primjer  je da sam kupila stan i onda ga prodala u najgore vrijeme. To je bilo 2012. ako se ne varam, a taj sam novac ostavila u banci za novi stan. Međutim, ostala sam prvi put trudna, pa je ubrzo došlo i drugo dijete i taj se novac razvodnio i za 80 metara kvadratnih, ja sad mogu kupit 40 metara kvadratnih.

  • ŽIN: Kako upravljate novcem obzirom da ste freelancer?

Ida: Ja sam užasno smotana i kaotična i cijeli mozak trošim samo na tu organizaciju. Jako sam slaba sa svim tim.

Imam računovođu obzirom da sam obrtnica i treba mi netko za slanje svih faktura i imam poslovnu bankaricu koja mi daje neke sugestije. Najbolje je to što ja nikad u tih 10 – 15 godina koliko sam kod nje nikad nisam provjerila stanje jer ja ne znam kako da to provjerim, ali sam u njenim rukama i vjerujem da žena radi svoj posao po savjesti. Ona mi raspoređuje sredstva po fondovima i na razne strane gura novce i daje mi neke preporuke koje ja slijepo slušam jer vjerujem da ona najbolje zna svoj posao.

  • ŽIN: Imate li neki savjet za čitateljice ili samu sebe u mlađim danima?

Ida: Pa ja baš zbog te svoje opsesije moram biti sigurna u slučaju da se nešto dogodi mojim roditeljima, obitelji ili meni. Ja sam prvo životno osiguranje ugovorila s 20 godina i super mi je što sam jako rano počela razmišljati o tim stvarima jer vrijeme će proletjeti. Evo sad ima 43 godine i ja dižem svoje prvo životno osiguranje i već imam jedan dio mirovine.

Već vidim i kod svojih prijatelja u Sloveniji da je to sasvim drugačije i da oni sve živo osiguravaju. To sam i od svog benda naučila. Imaju osigurane mobitele, računala… Nama se dogodilo da se na jednoj svirci piva prolila po instrumentu nakon čega sam si ja pomislila: ajme, jadan klavijaturista, a on ležerno: ma nije to ništa, dobit ću novi.

Mislim da su u razvijenim društvima jako puno razmišlja o tome već u ranoj dobi i neke stvari od toga sam usvojila, s nekima jako kasnim, ali nadoknadit ću ih.

Foto: Lilit Andrić

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Prijavite se i primajte novosti i savjete kako bolje upravljati novcem
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.