Imati novce ne znači biti bogat. Biti bogat ne znači imati puno novaca.

Što bi izabrala za sebe? Biti bogata ili imati puno novaca?

Evo koja je razlika.

Onaj koji ima (ili nema, zapravo nema razlike) mora neprestano tražiti nove načine da dođe do onoga što trenutno ima. Nikada nije dovoljno siguran, uvijek treba još nešto učiniti da bi se osigurao ili imao više. Stalno se kreće između imanja i neimanja.

Imanja nikada nije dovoljno. Jer uvijek netko ima bolji automobil, veću kuću, skuplju ogrlicu… Zato ljudi koji imaju ili teže imanju nikada nisu zadovoljni. Najčešće su u strahu od gubljenja toga što imaju. Boje se konkurencije, ljubomorni su, boje se vlastite obitelji, boje se svega.

Imao sam nedavno klijenta. Kaže kako je u nepravednoj situaciji. Dogodilo se da nakon nekoliko godina konačno stiže presuda u njegovu korist. Radilo se o ostavštini.

On se cijelo to vrijeme borio da dobije što je njegovo dok njegov brat nije činio apsolutno ništa. Na kraju, nakon svog toga truda, mora s bratom dijeliti iznos od 300 tisuća kuna i to na jednake dijelove.

Moj je klijent nastupao iz pozicije imanja, a ne bivanja. Gledao je kako njegov trud nepravedno nagrađuje onoga tko nije ništa učinio i moraju dijeliti novac.

Pitao me je što da radi jer osjeća nepravdu zbog toga.

Rekao sam mu da zahvali bratu i da se nada da će njegov brat na isti način dobiti još puno, puno novaca u životu. Gledao me je u čudu, a onda sam mu objasnio poziciju biti.

Kada JESMO bogati, onda nemamo potrebe gledati oko sebe. A čak i kada gledamo, drago nam je zbog tuđeg uspjeha.

Bogata osoba razumije da po ovome mehanizmu, što je bolje njegovom bratu, bolje je i njemu. Kada nam je to jasno, veselit ćemo se bratovom uspjehu.

Kada idemo iz pozicije imanja, ja sada imam jer sam se namučio oko toga, ali imao bih još više da ne moram dijeliti s tom ljenčinom… To govori o nedostatku. I, kako sam rekao na početku, imanje, bez obzira koliko veliko bilo, uvijek stvara osjećaj nezadovoljstva ili straha od gubitka.

Evo još jedne perspektive koja će dodatno rasvijetliti razliku i dovesti do još više razumijevanja. Kako sam napisao gore, imati ili nemati je jedno te isto.

  • Imamo li, stalno razmišljamo o tome kako ćemo nešto izgubiti.

Kada želimo nešto kupiti, znamo da ćemo ostati bez određenog iznosa ako to kupimo. Više nećemo imati taj novac i to smatramo gubitkom. Imati je druga krajnost od nemati i te dvije krajnosti ne idu jedna bez druge.

  • Bivanje djeluje drugačije.

Kada si u obilju i uđeš u trgovinu želeći kupiti nešto, cijeniš vrijednost toga što kupuješ, čak toliko da shvatiš kako ti taj predmet ili usluga daje puno više nego što ti moraš izdvojiti za tu stvar, time ti svoje obilje trošenjem novaca uvećavaš.

Ovo je važna lekcija iz cijenjenja jer oni zaista bogati istinski cijene i prepoznaju vrijednost.

Pozicija biti se može vježbati. Snimio sam o tome sjajan video koji će te još više uvesti u razumijevanje ove teme te pokazati jednostavne i lake korake da brzo dođeš u bivanje u obilju.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori