Nastavljamo sa serijom intervjua o poslovanju na ženski način.

Razgovarali smo s još tri članice Žene i novac kluba, a evo što su nam Aleksandra Ivanac (Coaching Flow), Emila Hrelić (Planer) te Ivana Bičanić (Chic IB Bags) rekle o biznisu i poslovanju na ženski način.

Untitled Design (1)

  • ŽIN: Što točno prodajete/naplaćujete?

Aleksandra: Prodajem edukacije i individualna savjetovanja, mentoring i coaching (firma Coaching flow).

Emila: Vlasnica i direktorica sam društva PLANER i obavljam usluge knjigovodstva, poslovnog planiranja i administracije.

Ivana: Chic IB Bags je brend pod kojim dizajniram i izrađujem torbe po narudžbi prema željama klijentica. Sve torbe su unikatne, izrađene prema zahtjevu i željama, boji i veličini kako klijentice zažele. Ponosna sam na to jer mi takav odnos s klijenticama pruža izražavanje vlastite kreativnosti, ali isto tako približavanje i upoznavanje kupaca.

Brend Chic IB Bags postoji već četvrtu godinu i danas u svojoj ponudi imam prekrasnih desetak modela, raznih dizajna i boja. Njihova je posebnost što su izrađene od eko brodskog skaja koji se koristi u nautičkoj industriji, jako je kvalitetan i otporan na sunce i vodu, stoga su klijentice jako zadovoljne dugovječnošću modela.

  • ŽIN: Kako ste krenule i zašto?

Aleksandra: Cijeli sam život edukator, pa hajde da monetiziram svoje iskustvo i još više kroz rad napredujem jer za to nema kraja

Emila: Poduzetnica sam nešto više od pet godina i, nikada ranije, za vrijeme školovanja i radnoga vijeka, nisam planirala i mislila da ću ući u poduzetničke vode. Čak naprotiv, stalno sam isticala da nisam poduzetna.

Međutim, kako sam imala sve više različitog radnog iskustva i stjecala poslovne kontakte, počela sam sve više vjerovati u svoje sposobnosti i kvalitetu svoga rada. Na zadnjem poslu na kojemu sam radila, a prije otvaranja svog društva, osvijestila sam da moji klijenti žele raditi upravo samnom, bez obzira na pravnu osobu koja stoji iza toga. To mi je dalo vjetar u leđa i mogu reći da sam se jako brzo odlučila za poduzetništvo, toliko brzo da ponekad duže biram cipele koje ću kupiti nego što sam donijela tu odluku.

Ivana: Majka sam, supruga i poduzetnica. Volim provoditi vrijeme sa svojom obitelji i zato sam oduvijek tražila posao koji će služiti meni – da mogu više vremena provoditi s njima.

Moja druga najveća ljubav su torbe. Oduvijek volim torbe i kao tinejđerica sam izrađivala torbice za sebe i svoje prijateljice, a kad god bih se vraćala s putovanja, donosila bih kući torbe, baš poput suvenira. U jednom trenutku sam se odselila u inozemstvo i time potpuno blokirala svoju kreativnost, samim time i svoju životnu energiju.

Na vrijeme sam shvatila da tamo neću biti sretna i vratila se u Hrvatsku te osnovala obitelj. U Zagrebu sam izučila zanat kod poznatog zagrebačkog torbara, kupila prvu mašinu i krenula u kreiranje torbi. Znala sam da je to ono što sam oduvijek željela. A iz perioda mog života u Francuskoj i Italiji, dobila sam inspiraciju za naziv mog brenda – Chic IB Bags. IB su moji inicijali i sjajno su se uklopili u cijeli brend.

  • ŽIN: Kako onda zarađivati na ženski način?

Aleksandra: Ja sam ustanovila da ne mogu biti niti imam tu agresivnost u sebi koju imaju muškarci, no trebam nešto naći između, a to je mudra komunikacija i stopostotno slušanje. Time dobivam dugoročna poznanstva i nezaboravne odnose koje me u početku više hrane nego prodaja, koja je završni čin ciklusa, a ovo ga produljuje i učim kako se brinuti o klijentima koje već imam kako bi uz njih došli novi. Zar to nije divno – zakon poluge.

Emila: Ponekad treba poduzimati akcije bez previše brige i analiziranja (možda i uvijek!), u sebi već imamo odgovore je li nešto za nas ili nije. U svom poslovanju sve više koristim intuiciju kod donošenja odluka, vjerujem da je ona nepogrešiva, i stoga ju vrijedi razvijati. Također, nastojim njegovati ženski princip poslovanja, a pri tome dosta koristim emocije i dopuštam si uživati u rezultatima svoga rada. Isto tako, nastojim si priuštiti i sitna zadovoljstva izvan posla, česti odmor i uživanje.

Ivana: Kao i svaka žena, skromno sam započela svoj posao radeći malo-pomalo u svojem stanu, objavljivala bih modele na društvenim mrežama i na taj način dolazila do svoje publike. Moja publika su moderne, suvremene žene, zaposlene koje imaju obitelj. Ono što je bilo važno – bilo je prilagoditi torbe njihovom užurbanom načinu života, kreirajući upravo ono što traže.

Tu uviđam ovaj ženski segment u kojemu sebe vidim kao nekoga tko pomaže i tu je za svoje klijente, a brend je sada već prepoznatljiv po bucket modelima otkačenog dizajna i sportske elegancije, koje vole dinamične, kreativne i moderne žene. Posvećena sam svakoj i to čini razliku u svemu što radim.

Kontakti:

Aleksandra Ivanac; info@coachingflow.com
Emila Hrelić; info@moj-planer.hr
Ivana Bičanić; ivana.bicanic5@gmail.com

Foto: arhiva Aleksandre, Emile i Ivane; Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori