Jučer smo, neplanski, razgovarali s Davorinom Štetnerom, jednim od vrlo uspješnih hrvatskih poduzetnika. Predsjednik je Cranea (Hrvatske mreže poslovnih anđela), Hrvatskog auto i karting saveza… Prošao je kroz razne biznise, proputovao svijet, a evo što on kaže o biznisu i novcu.

davorin štetner

1. ŽIN: Zašto si uopće krenuo u poduzetništvo?

Davorin: Iskreno, krenuo sam s 20 godina, a prvi razlog mi je bio to što se ne volim rano buditi ujutro. Da budem svoj gazda i da me nitko ne tjera da se budim ujutro. Na kraju, kad si poduzetnik, shvatio sam da je nekad potrebno biti dostupan 24 h dnevno pa moja prvobitna ideja nije baš funkcionirala.

2. ŽIN: Kako si stekao iskustvo ako si krenuo s tek 20 godina?

Davorin: Sve sam naučio putem. Uvijek sam u biznis svijetu bio na 100 strana i paralelno radio na više njih. Jednostavno su me situacije, greške i neuspjesi (kada sam morao zatvoriti 3 firme) naučile sve što danas znam. Neuspjeh je sastavni dio uspjeha. U lošoj situaciji dobivaš neprocjenjivo iskustvo.

Danas radim i s mladim poduzetnicima, dakle startup-ima, koje učim svemu onome što sam i ja s godinama naučio i upravo da ne naprave greške koje ja jesam.

3. ŽIN: Koja je najveća greška koju si napravio, a koji je najveći uspjeh?

Davorin: Prvo sam krenuo u firmu za web dizajn, onda sam osnovao lokalne novine, pa sam nakon par godina preuzeo lokalnu televiziju koja je bila u dugovima i tu sam ušao u jedan problem. Ali na kraju se odluka pokazala i kao greška i kao benefit.

Kao vodeći regionalni televizijski medij, upoznao sam sve vlasnike i urednike televizijskih kuća u Hrvatskoj što mi je uvelike pomoglo za projekt Formule 1. Formulu 1 nikad ne bih mogao realizirati da nije bilo tog iskustva.

4. ŽIN: Koliko je novac bitan u cijeloj priči?

Davorin: Novac je zaista jako važan. Biznis se, jednim dijelom, radi upravo zbog novca. U zadnje vrijeme se počelo događati nešto vrlo neobično, a to je da imam dojam da se poduzetnici srame reći da rade zbog zarade. A naravno, posao se radi djelomično i zbog profita.

To je isto kao i poslovni anđeli. Svi misle da smo mi neka dobrotvorna organizacija. Nismo. Mi želimo ulagati u dobre projekte, pomoći svima koji imaju dobre ideje, dati im svoja iskustva, kontakte, svoje vrijeme i novac. Ali naravno, normalno je da želimo i profit.

Korona utječe na likvidnost poduzetnika, a likvidnost je ta koja je najvažnija. Ako nisi likvidan, teško možeš poslovati.

5. ŽIN: Isplati li se sad investirati?

Davorin: Investirati se uvijek isplati. Svaka kriza (što se pokazalo i u prošlosti) je prilika za investitore koji znaju pogoditi područje. Osobno sam u ovoj krizi dosta investirao, najviše u nekretnine te dionice. Svjedočimo jednom čudnom periodu. Svijet staje, poslovi su zatvoreni, aviokompanije ne lete, a dionice i cijene rastu. Investirao sam u puno američkih dionica i imam 30 % profita.

Ipak, bilo kakva vrsta investicije je rizična. Za svako područje investicija osoba mora biti upućena. Ako nisi u tematici, bolje je ne investirati. I najvažnija stvar, ne koristiti novac koji je potreban za život (odnosno životne potrebe).

Treba biti oprezan i radije početi investirati s malim iznosima. Kroz period od godine dana, ako vidite da tu ima profita i uspjeha, onda slijedite novac, naravno.

6. ŽIN: A što se tiče žena – što mislite o njima kao suradnicama i lidericama?

Davorin: Imao sam jako puno (i imam još uvijek) puno žena suradnica.

Žene jako uspješno vode i neke od mojih firmi. Kroz vrijeme vidim da su žene ipak malo staloženije od nas muškaraca. Pogotovo one koje imaju djecu i još uz to uspiju razvijati vlastiti biznis. Još uvijek ne znam kako to mogu. 😊

Ja sam postao otac tek prije dvije i pol godine. Tek sam tad shvatio koliko je to zahtjevno, posebice majkama. Ostao sam zapanjen.

Smatram da kad žene prođu taj period života te uz majčinstvo vode i svoj biznis, rade i slično, pa tko može napraviti više od toga? 😊 Zato mislim da žene imaju više racija u svom odlučivanju i razmišljanju te smatram da su jako kvalitetne kao lideri timova, voditeljice firmi…

Žene donose jako dobre odluke.

7. ŽIN: Savjet ženama?

Davorin: Smatram da svi moramo zajedno raditi na osnaživanju žena i posebno ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.
Ja sam i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i sad smo na svjetskoj razini pokrenuli projekt Women in motorsport gdje okupljamo sve žene koje su natječu u svim natjecanjima u motosportu.

U tom sportu vlada potpuna jednakost. Nema razlika – različitih kriterija, utakmica za žene i za muškarce. Moram priznati da tu postoji puno više uspješnih žena.

Što se tiče poslodavaca, mislim da bi oni trebali biti obazriviji prema ženama radnicama majkama.

Kontakt: Davorin Štetner; dado@kreator.net

Foto: Crane.hr, Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori