Pitali smo Leu Brezar, spisateljicu i poduzetnicu, vlasnicu časopisa Brend Kultura, suvlasnicu agencije Dhar media, vlasnicu stručne licence Superbrands Hrvatska te suvlasnicu, nedavno otvorene privatne srednje škole, Epohe, o njenom odnosu s novcem te što uči kćeri o novcu.

  • ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

Lea: Predstavlja potrebu. Živa stvar koja ima svoju energiju za koju moramo biti prijemčivi.

  • ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Lea: Itekako se mijenjao. Odrasla sam u obitelji gdje je nemam novaca bio razlog za sve što ne možemo imati. S tim sam uvjerenjem odrasla i trebalo mi je niz godina da ga promijenim. Prvo sam se uvjeravala afirmacijama da ga zaslužujem, dok ga danas privlačim i potpuno sam neopterećena njime. Znam da ga imam za sve što mi je potrebno.

  • ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš? 

Lea: Najviše ulažem u posao. Od kad sam poduzetnica, sav smo zarađeni novac uvijek ulagali i obrtali stvarajući dodatnu vrijednost. Tu je projekt Superbrands, investicija u izdavaštvo (moje knjige), školovanje (studiram psihologiju) te od nedavno i u EPOHU, privatnu gimnaziju koju sam otvorila s mojom dragom prijateljicom Renatom Brekalo.

  • ŽIN: Koji bi savjet dala mlađoj sebi?

Lea: Prvo plati tekuće troškove i onda troši što je preostalo. I uvijek kad podižeš novac iz tvrtke za materijalne troškove, isplati ga s plaćanjem dobiti. Ne želite da vam se to nakupi na kraju godine.

  • ŽIN: Idu li duhovost i novac zajedno?

Lea: Naravno da idu i ne vidim zašto bi jedno isključivalo drugo. Ukoliko se odlučite za asketski život, onda vam novac neće trebati, ali ako želite biti angažirani i mijenjati sebe pa time utječući na svijet oko sebe, onda je on neminovan.

  • ŽIN: Kako upravljaš novcem budući imaš vlastite biznise?

Lea: Planiram i više se ne zalijećem s nesmotrenim odlukama. Svjesna sam svojih mogućnosti i uvijek čekam pravi treutak za novu investiciju.

  • ŽIN: Imaš li zajednički budžet s mužem?

Lea: Imamo zajednički budžet i doma i u tvrtki (koju vodimo skupa). Nas se odnos temelji na pošivanju granica i pitanja na što se troši nisu potrebna. Nekako je oduvijek bilo tako.

  • ŽIN: Što svoje kćeri učiš o novcu?

Lea: Da ga ima dovoljno za sve što trebamo, no da treba s njime znati raspolagati. One su se već okušale u štednji za stvari koje jako žele (kao npr. za bas i električnu gitaru) te su ga strpljivo skupljale odričući se dijela dnevnog džeparca.

Kontakt: Lea Brezar; lea@dhar-media.hr

Foto: privatna arhiva Lee Brezar

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Prijavite se i primajte novosti i savjete kako bolje upravljati novcem
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.