Marina Bolanča je vlasnica Abeceda komunikacija, agencije za odnose s javnošću, odnosno u nastavku PR. Ispričala nam je više o svom odnosu s novcem.

ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

Marina: Prva asocijacija je sigurnost i samostalnost. Ekonomska neovisnost za mene je preduvjet kvalitetnog života svakog čovjeka. Novac nikako nije garancija sreće kako se često misli, ali je svakako važan preduvjet. Citirat ću stih jedne stare pjesme od Vještica: siromaštvo nije romantično i zbilja nije.

ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Marina: Još dok sam bila klinka moja je mama govorila: blago onima koji oko tebe dok imaš novaca, što govori da moj odnos s novcem nikako nije grčevit. Volim potrošiti, volim si priuštiti nešto što me veseli, a volim obradovati i meni drage ljude. Iz ovog bi se moglo zaključiti da sam rastrošna, ali nisam. Znam koliko imam i što s time mogu i tako živim.

Prošla sam razne faze u životu, jako rano sam počela raditi i jako sam svjesna kako novac ne pada s neba i da se za njega treba prilično pomučiti. Za vrijeme studija, početkom devedesetih, s obzirom na obaveze na fakultetu, mogla sam jedino raditi poslove u večernjim satima. Tako sam se zaposlila u kazalištu prvo kao garderobijerka, a kasnije kao domaćica kazališta. Moja je početna satnica bila 8 kn.

Mnogi su mi se smijali da radim za tako malo novca, ali moji su roditelji bili u mirovini i bilo mi je krajnje neugodno tražiti ih da mi daju novac za kavu i cigarete. Zaradila sam ga sama. Za razliku od mnogih mojih kolega, ja sam uvijek imala novaca platiti piće u kantini. Jako mi se dopao taj osjećaj da nikome ne moram polagati račune i da sa svojim novcem mogu raditi što hoću. Tijekom godina se nije promijenio moj odnos s novcem, jedino što sada daleko više zarađujem pa više i trošim. 😊

ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš?

Marina: Trošim na svašta. Suprug i ja samo jedno vrijeme ulagali u nekretnine, to je bio i naš način investiranja i zadovoljna sam što smo postigli. Nešto smo stvorili sami, a svakako smo oplemenili ono što smo naslijedili. Trenutno najviše ulažem u razvoj posla i to me jako veseli jer ima dobre rezultate. Ja sam štreberski štediša, od svega što zaradim 20 % stavljam u štednju i baš sam zadovoljna kako ta hrpica raste. 😊

ŽIN: Koji bi savjet dala mlađoj sebi?

Marina: Iskreno i nemam neki poseban savjet. Onaj tko rano počne raditi na vrijeme shvati kako to s novcem funkcionira i da novac ne izlazi eto, samo tako, kad se ubaci kartica u bankomat. 

ŽIN: Što si djecu naučila novcu?

Obiteljski su mi usađene vrijednosti koje sam, nadam se, prenijela na svoje dijete, a to je da je rad jedina garancija uspjeha. Neki dan mi je rekla da ima ona svoju ušteđevinu i to me je baš obradovalo, znači upute su se ipak negdje primile.

ŽIN: Imaš li zajednički budžet s mužem?

Marina: Mi smo po pitanju novca prilično različiti. Moj suprug je puno više promišljen i skromniji od mene, tako da imamo dobar balans. Imamo kućni budžet, ali svatko ima i svoj novac s kojim raspolaže kako želi. Kod nas to izgleda tako da ja trošim, a on štedi. 😊

ŽIN: Kako upravljaš novcem kad imaš svoj biznis?

Marina: Imam stvarno različit odnos prema privatnom i poslovnom novcu. U biznisu sam jako striktna, pazim na troškove, planiram, vodim evidencije jer imam ogromnu odgovornost prema suradnicima. Moja prva i zadnja misao svakog dana je usmjerena prema tome da je poslovni budžet pod čvrstom kontrolom.

ŽIN: Kako ti je u ženskom biznisu kao poduzetnici? 🙂 Kažu da je PR ženski biznis?

Marina: PR nije ženski, nego lavovski biznis. 😊 Srećom pa mi to kao lavici nije nepoznat teren. No, šalu na stranu, istina je da je u industriji više žena. Cijeli tim Abeceda komunikacije čine divne, mlade, pametne, sposobne i vrijedne žene.

Još uvijek nismo pronašle odgovarajućeg muškarca da nam se pridruži, ali nismo od toga odustale, tako da dragi kolege, javite se. Ne znam je li to mana ili vrlina, ali ja sam u svoj posao istinski zaljubljena i bez obzira što se njime bavim skoro 20 godina, svaki me novi projekt iznova veseli i nastojim tu strast prenjetni i na cure u timu. Često me špotaju da dajemo previše, ali kada radimo na projektima, toliko ideja nam dođe da mi se čini šteta ne predložiti ih, pa što bude, za sada se pokazalo dobro, pa ćemo tako i nastaviti.

Kontakt: Marina Bolanča; marina@abeceda-komunikacije.hr

Foto: arhiva Marine Bolanče

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori