Razgovarali smo s hrvatskim poduzetnicama Marinom Dubravčić te Tanjom Horvat o njihovom poduzetničkom putu.

1. ŽIN: Čime se bavite? Što točno prodajete, odnosno naplaćujete?

Marina: Još za vrijeme studiranja počelo je moje zanimanje za financije te sam odmah od početka svoje karijere započela svoj rad u banci. Od početka sam se pronašla u radu s klijentima i usrećivalo me kada bih uspjela nekome nešto riješiti, pomoći ili barem ga na neki način umiriti.

Kroz banku sam upoznala svijet poduzetništva i osobnih financija svojih klijenata. Ubrzo sam shvatila da uz znanje o financijama, neophodno poznavati dio psihologije i ponašanja klijenata. Ljudi su jako osjetljivi na svoje financije i obično mi mogu sve reći! I najčešće mi kažu i što im se dešava u obitelji i kakvih zdravstvenih problema imaju. Često sam na svom poslu više psiholog neko financijski savjetnik.

Kroz rad s klijentima sam počela proučavati odnos sreća – novac – ispunjenost. Pojavilo se mnogo pitanja na koja nisam dobivala odgovor u stručnoj literaturi. Kao npr. – kako gospođa koja je prodavačica u pekari i radi za minimalac uspijeva poplaćati uredno sve svoje obaveze i još uštedjeti, a gospođa na visokoj funkciji s deset puta većom plaćom od prve gospođe je dvije plaće u minusu i stalno vraća neke dugove po karticama?

Isto tako, na pojavu prve naznake svake krize, pa tako i ove korona krize, najnemirniji su bili oni najbogatiji klijenti koji su bjesomučno povlačili svoje novce i panično ih nosili kući. Oni najzaduženiji bili su također nemirni, tražili su moratorije, ali nekako su se manje bojali nego ovi najbogatiji. Kao i u svemu, i s novcem je najvažniji balans.

Dugogodišnjim proučavanjem svojih klijenata, došla sam do zaključka da je zlatna sredina najbolja! Dug je uglavnom toksičan, pogotovo onaj nenamjenski (nakon nekog vremena ne znate na što ste točno potrošili novce), čini nas robovima i pojačava strah, ali isto tako, ako nemaš duga i imaš više nego dovoljno novaca, ne znači da si slobodan i sretan. S puno novaca se treba znati nositi i uskladiti se s tim stanjem.

Imati bogatstvo također znači veliku odgovornost!

Biti bogat ili siromašan je uglavnom stanje u glavi, a ne na računu, a sreća je stanje u srcu. Moji najsretniji klijenti su oni koji uspijevaju zaraditi dovoljno novaca za svoj stil života, ponešto uštediti i uživati u svom novcu. To je za svakoga drugačija cifra, a ja im pomažem da je nađu.

U financijskoj sreći nas ne sprječava stanje na računu, nego najčešće uspoređivanje s drugima i življenje iznad svojih mogućnosti, kupovina stvari ili usluga samo zato da se prikažemo okolini, a ne jer nam to zbilja treba ili to stvarno želimo.

Uglavnom, matematički dio financija sam savladala u prve dvije godine iskustva u banci, a od tada učim sve ono nevidljivo, nezbrojivo i logici neshvatljivo, a vezano je za zakone i energiju novca. Svakako želim i dalje učiti na tom području i pomagati ljudima da se usklade s svojim novcem i pronađu svoju točku balansa.

Tanja: Prodajni sam trener i prodajno-financijski coach.

Pomažem mikro i malim poduzetnicima, prodajnim predstavnicima, voditeljima i menadžerima prodaje u selekciji, razvoju i upravljanju prodajnim timovima, isticanjem na tržištu i postizanjem željenih prodajnih rezultata kroz prodajne treninge, prodajni coaching i konzalting.

Veliku pažnju pridodajem praktičnom radu, temeljenom na iskustvu liderskih i poslovnih pozicija.

2. Kako ste krenule i zašto?

Marina: Uz moj rad u banci, od nedavno sam i poduzetnica i pokrenula sam web platformu u zdravstvenom turizmu. Ta ideja je nekako došla u obliku inspiracije skupa s mojom poslovnom partnericom i jednostavno smo je morale realizirati. Zamišljena je da poveže kvalitetne zdravstvene poliklinike i goste koji dolaze u Hrvatsku u potrazi za kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

Uživale smo u svakom koraku kreirajući je i pritom zamišljajući mjesto koje će biti baza i klinikama i pacijentima, povezati pacijente s ostalom turističkom ponudom na lokaciji u koju dolaze. Kroz platformu bi se promovirala Hrvatska kao destinacija za zdravstveni turizam i izvan glavne sezone.

Poduzetništvo mi je popunilo praznine koje sam imala u svom poslovnom životu, a odnosile su se na stvaranje, kreiranje i igru. Uložila sam u svoj projekt puno energije, vremena i novaca, i već mi se sada vratio u obliku zadovoljstva svime do sada napravljenim. Želim riješiti ljudima probleme i ponuditi im alat za organizaciju posla i pronalazak klijenata.

Hrvatska ima toliko toga za ponuditi u zdravstvenom turizmu! Projekt je tek u početku i veselim se svakom dijelu procesa stvaranja svoga posla!

Tanja: Cijeli svoj radni vijek, više od 25 godina, sam u prodaji. U početku sam na prodaju gledala samo kao na posao koji moram odraditi. Borila sam se sa strahovima, nelagodom, odbijanjima – kao i mnogi drugi prodavači.

Od nelagode do strasti, od prosječnih do visokih prodajnih rezultata, vrlo je tanka granica.

Prodaja je postala moja strast, a usavršavanje i ulaganje u znanje, vještine i osobni razvoj prirodni put. Krenula sam pomagati prodavačima da se brže istaknu na tržištu i povećaju prodaju.

Više od deset godina mentoriram, vodim edukacije i prodajne treninge za tvrtke, prodavače i prodajne predstavnike kroz edukaciju, motivaciju, poslovni coaching. Danas prodaja, više nego ikada, ovisi o stručnosti, znanju i profesionalnosti prodavača.

Kupci su postali zahtjevniji u svojim očekivanjima, a tržište zasićeno različitim proizvodima i uslugama. Kriteriji po kojima se kupci odlučuju gdje će potrošiti svoj novac i kome će pokloniti svoje povjerenje, u najvećoj mjeri ovise o spretnosti, snalažljivosti, obučenosti i pristupu prodavača.

U prodaji je kao i u sportu, što više trenirate, u boljoj ste kondiciji, veće su šanse da zabijete gol i izađete kao pobjednici.

Stoga se zajedno s prodavačima veselim svakom novom klijentu i svakoj zaključenoj prodaji.

3. Kako onda poslovati iz ženskog principa?

Marina: Zadnjih pola godine, intenzivno proučavam ženski princip, a osobitu u poslu. Većinu sam poslovnog života provela u muškom principu, sklona kontroli i nadmetanju, nepokazivanju emocija.

Zbog toga sam svoje tijelo dovodila do bolnih i ukočenih stanja, a svoju psihu do ruba pucanja i iscrpljenosti.

Što više otkrivam i usklađujem se sa svojom ženskom stranom, to sam zadovoljnija i stanje na računu je bolje. Uvijek sam više prakticirala svoj ženski princip u radu s klijentima, nego u radu sa svojim timom. S klijentima sam bila otvorena, zanimalo me što ih zbilja muči i što osjećaju, bila sam nježna.

Sa svojim prodajnim timom i svojim nadređenima je drugi par rukava. Oni nisu do kraja smjeli vidjeti tko sam ja. Uvijek sam bila čvrsta, kruta i nedostupna.

U menadžmentu sam, još na fakultetu, učila da je empatija u vođenju slabost. Treba biti čvrst, autoritativan! To su od mene očekivali i moji nadređeni. Iako to nisam nikada na taj način primjenjivala, ipak sam bila na distanci emotivno. To sam sada počela mijenjati i biti nježna, ali dosljedna sa svim suradnicima.

Moj ženski princip u radu s klijentima je često rezultirao njihovim oduševljenjem, zahvalnošću, čokoladama, poklonima i mojim dubokim zadovoljstvom što sam napravila nešto dobro!

Kroz svoj projekt, odlučila sam integrirati ženski princip u svakom dijelu svog poslovanja. Intuicija, lakoća, ljepota, zadovoljstvo, kreativnost i podraška. To želim integrirati u svoj posao!

Primjer mog razmišljanja o trošenju na ženskom principu je učlanjivanje u Žene i novac VIP klub. Pratila sam Žene i novac grupu i jako mi je služila.

Nakon nekog vremena, formirana je VIP grupa s članstvom i ja sam također odmah uplatila do kraja članarinu. Nisam ništa očekivala, nisam ništa kalkulirala, razmišljala sam samo da želim podržati taj projekt jer mi je ta energija ženske podrške odgovarala. Na kraju sam za te novce dobila toliko benefita, divnih savjeta za posao, poznanstvo prekrasnih žena, podršku grupe, razumijevanje. To mi je jedna od boljih investicija prošle godine. Slušala sam intuiciju i slijedila dobar osjećaj i isplatilo se!

Tanja: Bilo da surađujem poslovno ili privatno, bitno mi je da se druga strana dobro osjeća. Važno mi je ostaviti dobar dojam na sugovornika te izgraditi korektan poslovni odnos, zasnovan na međusobnom poštovanju i povjerenju.

Smatram da dugoročni rezultati donose topao i prirodan pristup, iskrenost, otvorenost, opuštenu atmosferu u kojoj se kupac osjeća ugodno i važno, te razumijavanje i empatiju prema kupcu.

U određenim situacijama, ipak je potrebno dodati malo muške energije, zauzeti čvrsti stav, reći NE, jasno iskazati svoje mišljenje i izboriti se za sebe i svoje ciljeve.

Foto: privatna arhiva Marine Dubravčić i Tanje Horvat

Kontakti:

Marina Dubravčić; marina.dubravcic@gmail.com

Tanja Horvat; tanjahorvat.coaching@gmail.com

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori