Intervju: Sanja Futivić i Valentina Vidović: Žene balans u poslu postižu jer su otvorenije te imaju čarobnu intuiciju

Razgovarali smo s hrvatskim poduzetnicama Sanjom Futivić (ELSIS) te Valentinom Vidović (OPG Vidović) o ženskoj strani biznisa, kako one vode posao te kakav je njihov odnos s novcem, odnosno zaradom.

  • ŽIN: Što točno prodajete/naplaćujete?

Sanja: ELSIS je ekskluzivni zastupnik nekoliko inozemnih firmi koje su proizvođači tehničke opreme te distribuira specijalne tehničke proizvode koji se ne proizvode u Republici Hrvatskoj. To su primjerice kabelski i cijevni brtveni sustavi, osigurači, oprema za kompenzaciju jalove snage, izolatori i dr.

Isto tako, u suradnji s kooperantskim tvrtkama, proizvodimo specijalne elektrode po narudžbi kupca i plasiramo ih na inozemno tržište, konkretno u Austriju i Češku.

Uz to, našim kupcima nudimo i sve tehničke savjete pri odabiru proizvoda ciljano za njihove potrebe, projektiranju ili izradi tehničkih specifikacija. Pojednostavljeno rečeno, ELSIS je one stop shop – sve za sigurnu elektroindustriju što Hrvatska treba, a ne proizvodi sama.

Valentina: Nositeljica sam OPG-a ValVida. Volim raditi sa zemljom, ali nakon što smo se nekoliko godina bavili klasičnim djelatnostima na OPG-u, poput ratarstva i stočarstva, odlučili smo se baviti ekološkim uzgojem buče golice i bučinog ulja te eko uzgojem ljekovitog bilja. Oduševljena sam paprenom metvicom tako da sada radimo i preradu.

Na svoje gospodarstvo, želim privući izletnike koje zanima priča – od uzgoja do proizvoda – te koji se žele podružiti sa životinjama ili šetati poljima.

Također, izrađujem prirodne osvježivače prostora, mirisne svijeće i mirisne vrećice (od paprene metvice). Trenutno polazim razne edukacije kako bih se usavršila po pitanju prerade metvice.

  • ŽIN: Kako ste krenule i zašto?

Sanja: Posao koji radim je započeo sada još davne 1993. kao malo obiteljsko poduzeće koje je tražilo svoje mjesto na tržištu u začecima privatnog poduzetništva u RH. Danas posao vodim s bratom Goranom, kojeg smo oboje naslijedili od pokojnog tate. Imala sam tu (ne)sreću.

Nesreću kažem prvenstveno zbog činjenice da je velika odgovornost nastaviti voditi uspješan biznis od nekog tko je bio stručnjak za energetiku i imao je elektrotehniku i vođenje poslovanja u malom prstu i od koga ste naučili (gotovo) sve što znate, kako u poslu tako i u životu općenito.

S druge strane, imam tu sreću da zaista radim posao koji volim, koji je dinamičan i tehnološki inovativan. Sreću da radim posao uz koji sam doslovno odrasla i da je to i dalje uspješno. Neopisiv je osjećaj ponosa da klijenti i dalje u ELSIS-u prepoznaju stručnost, lojalnost i kvalitetu te da nisu negativno osjetili našu tranziciju unutar firme. To je ono što nas veseli, motivira i gura naprijed. Dakle, realno, ja nisam krenula, nego sam nastavila, a to je nekada teže nego krenuti iz nule jer zadržati povjerenje kupaca nikad nije bilo teže.

Valentina: Odrasla sam uz poljoprivredu, radila sam u nekim firmama, ali kako smo gradili vlastiti OPG – konstantno imamo ideje koje pomalo i realiziramo. OPG sam preuzela od supruga jer se ispostavilo da više ne bih imala vremena za neki drugi posao.

Danas je više nego ikad potrebno biti i dobra poduzetnica u poljoprivredi.

  • ŽIN: Kako onda zarađivati na ženski način?

Sanja: Ovo je super pitanje jer mi često prijateljice kažu da ja radim ono nešto sa strujom u muškom svijetu. I zaista, u svijetu energetike i dalje prevladavaju muškarci, u konzervativnom hrvatskom okruženju. Međutim, ja svoj biznis vodim itekako ženskim stilom. U tome će se složiti i moj brat jer smo mi kombinacija muško-ženskog i još k tome bratsko-sestrinskog načina upravljanja.

S jedne strane, on gleda tipično muški kroz borbenost i kompetitivnost, dok ja u svemu što radim pokušavam izaći iz rigidnih okvira i razmišljati racionalno. Ponekad to i je muški način razmišljanja da se ne lažemo, ali odradim posao kroz svoj ženski stil.

Mislim da žene općenito uspješnije mogu upravljati zato što bolje održavaju ravnotežu između privatnog i poslovnog, fleksibilnije smo i otvorenije. Na taj način, mi u našem poslu činimo super balans.

Uz to, mi žene imamo tu čarobnu žensku intuiciju i uz nju doista možemo sve što hoćemo uz malo samopouzdanja i hrabrosti. Drage moje žene, nema toga što mi ne možemo jer ono što nam na kraju dana ostaje jest da u životu nema ni nagrada ni kazni, nego postoje samo posljedice. Pa neka budu onakve kakve mi želimo.

Valentina: Žena u poljoprivredi! Rečenica koja izaziva podsmijeh kod većine ljudi. Svakodnevno se borim s predrasudama, ali suprug me potaknuo te zaista volim raditi sve vezano uz naš OPG. Sve fizičke poslove odrađujemo kao obitelj, koliko tko može.

Ja se trudim uvoditi ideje, primjerice –  kako zaraditi više, a uz manje fizičkog rada. Živim svoj posao i volim slobodu određivanja kako će mi izgledati radni dan.

Kontakt:

Sanja Futivić, ELSIS; sanja@elsis.hr

Valentina Vidović, OPG ValVida; valvidav@gmail.com

Foto: privatna arhiva Sanje Futivić i Valentine Vidović

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori