Intervju: Sašo Breitenberger: Peer-to-peer finance za poduzeća: Kako jednostavno investirati ili dobiti kratkoročni zajam, a ne radi se o banci?

Sašo Breitenberger, direktor je tvrtke P2P Finance (Peer-to-Peer finance) – koja je dio slovenske BT grupe (Borza terjatev), a riječ je o prvoj platformi za uzajamno financiranje između hrvatskih poduzeća. P2P Finance nudi trenutne zajmove putem interneta s isplatom istog dana, omogućava otkup tražbina putem interneta te je dobra alternativa bankovnim depozitima. O čemu se radi detaljnije, pročitajte u nastavku.

  • ŽIN: Što je točno P2P Finance?

Sašo: P2P financijska online platforma na jednom mjestu povezuje poduzeća s manjkom likvidnosti za financiranje obrtnog kapitala te poduzeća s viškom likvidnosti koja žele na siguran i jednostavan način profitabilno uložiti svoj novac.

P2P platforma s jedne strane omogućuje malim i srednjim poduzećima jednostavan i brz pristup financiranju na osnovu ustupa kvalitetnih nedospjelih potraživanja i na osnovu kratkoročnih namjenskih zajmova do 6 mjeseci za financiranje novih primljenih narudžbi ili za financiranje postojećih potraživanja od kupaca u inozemstvu, a s druge strane poduzećima s viškom likvidnih sredstava nudi novu alternativu postojećim mogućnostima investiranja.

Prije svega, platforma je namijenjena domaćim pravnim subjektima, ne i fizičkim osobama. Taj se oblik poslovanja u svijetu primjenjuje posljednjih petnaestak godina i sličnih platformi ima više stotina.

Koliko je ovakav način poslovanja u porastu, najbolje pokazuje primjer naše slovenske platforme koja je u periodu od početka rada (prosinac 2015.) malim i srednje velikim poduzećima u Sloveniji omogućila preko 280 milijuna EUR (podatak za srpanj 2021.) brzog online financiranja, a trenutno preko 34 milijuna EUR sredstava ulagatelja plasirano je u kratkoročne tražbine putem naše slovenske platforme i ima preko 1200 registriranih članova.

 

  • ŽIN: Kako on može pomoći malim poduzetnicima?

Sašo: Pristup izvorima za financiranje obrtnih sredstva za financiranje tekućeg poslovanja jedan je od temeljnih problema s kojim se susreću mala i srednja poduzeća, posebice u bankocentričnim financijskim sustavima kakav ima Hrvatska.

Korona kriza dodatno je otežala pristup izvorima financiranja jer je u velikoj mjeri utjecala na lance opskrbe i navike plaćanja gospodarskih subjekta.

Poznato je da je najveće ograničenje kod bankovnih kredita pretjerano osiguranje, a visoko mjesto zauzimaju i pretjerana dokumentacija, netransparentni troškovi financiranja, kao i dugotrajnost procesa donošenja odluka.

S druge strane, neka poduzeća jednostavno nisu bankabilna i kao takva nemaju dostup izvorima financiranja kod tradicionalnih financijskih institucija – zato traže rješenja kod alternativnih ponuđača financiranja.

Prednosti financiranja obrtnih sredstava poduzeća putem naše P2P platforme su upravo u tome da se radi o pretežito online poslovanju, da nema troškova otvaranja i vođenja računa te nepotrebne administracije što itekako privlači mnoga poduzeća koja imaju negativna iskustva s bankarskom birokracijom, netransparentnim troškovima i dugotrajnim procedurama. P2P platforma je dostupna 24 h na dan, 7 dana u tjednu i nije potreban osobni kontakt.

Upravo zbog svega navedenog, potražnja za alternativnim izvorima financiranja iznimno je velika iako je hrvatski bankarski sustav jako likvidan i novaca na tržištu ima. S obzirom na iskustva, ovakva inovativna tehnologija omogućuje fleksibilnost i jednostavnost poslovanja na način da dopunjuje postojeća financijska rješenja, koja jesu, odnosno nisu, dostupna SME poduzećima na tržištu.

 

  • ŽIN: Kako točno funkcionira – proces detaljnije?

Sašo: P2P FINANCE u transakcijama na P2P platformi djeluje isključivo u ulozi središnje druge ugovorne strane odnosno komisionara, gdje u svoje ime, a za račun članova P2P platforme posreduje između članova P2P platforme – kupaca tražbina i članova P2P platforme – prodavatelja tražbina.

Primateljima financiranja (prodavateljima tražbina) – jednim klikom miša omogućuje kratkoročne zajmove i otkup poslovnih potraživanja, a ulagačima (kupcima tražbina) prije svega jednostavno i unosno ulaganje.

Poduzeće započinje proces dobivanja financiranja odnosno ulaganja besplatnom registracijom.

Prodavatelji će nakon registracije dobiti podatke o visini svojih limita i mogućnostima načina financiranja (ustup potraživanja, eskontu mjenica, zajmovi). Ulagači nakon registracije definiraju kriterije za kupnju tražbina za svoj portfelj te uplaćuju željeni iznos novčanih sredstava na svoj račun za trgovanje kod P2P FINANCE. P2P platforma prema zadanim kriterijima automatski plasira sredstva odnosno kupuje tražbine.

Neplasirana sredstva svakog ulagača nalaze se na računu za posebne namjene koji je izuzet od eventualnog ovršnog odnosno stečajnog postupka P2P platforme.

I prodavatelji i ulagači u bilo kojem trenutku mogu pristupiti svom računu za trgovanje te pregledati limite financiranja odnosno stanje portfelja i povijest svih poslovanja.

 

  • ŽIN: Na koji način se može investirati preko vas?

Sašo: Ulaganje putem P2P platforme predstavlja novi oblik ulaganja u alternativne klase imovine u Hrvatskoj s minimalnom korelacijom s tradicionalnim tržištima vrijednosnih papira. Putem P2P platforme, ulagači mogu jednostavno i transparentno online plasirati sredstva u kvalitetna potraživanja i kratkoročne namjenske zajmove hrvatskih poduzeća.

Ulagači preko platforme mogu računati na fiksne neto prinose na godišnjoj razini od 5-12%+, ovisno o bonitetu tražbina koje su predmet financiranja.

Sa stajališta rizika, ulaganje putem P2P platforme u kratkoročna poslovna potraživanja i zajmove hrvatskih poduzeća moglo bi se usporediti s ulaganjem u fond kratkoročnih korporativnih obveznica, ali bez dnevne volatilnosti burzovnih tržišta.

Drugim riječima – investiranje u kupnju tražbina putem P2P platforme nije volatilno.

Prinosi su fiksni i unaprijed poznati za cijeli period financiranja, zbog toga trgovanje tražbinama nije špekulativne prirode.

Važno je naglasiti da ulagači sami definiraju kriterije za kupnju tražbina za svoj portfelj te u bilo kojem trenutku mogu zaustaviti trgovanje i tražiti isplatu neplasiranog novca ili povećati svoj portfelj ulaganjem dodatnih sredstava. Ukoliko su kriteriji ulagača previše konzervativni, postoji mogućnost da dio sredstva neće biti plasiran, pa će zbog toga i prosječni godišnji prinosi na ukupno uložena sredstva biti nešto manji.

 

  • ŽIN: Mislite li da je moguće profitirati iz istog unatoč pandemiji i stanju na tržištu?

Sašo: Utjecaj korona krize nepovoljno se odrazio na kretanje gospodarske aktivnosti, puno je poduzeća koja traže mogućnosti za dodatnim financiranjem obrtnih sredstva, ali usprkos tome očekujemo suprotne, pozitivne trendove i povratak na krivulje rasta i optimizma.

Pokretanje P2P platforme u Hrvatskoj se poklopilo s periodom povijesno najnižih kamatnih stopa na depozite u bankama, postupnim uvođenjem naknada na držanje određenog iznosa depozita u bankama, prvih naznaka inflacije a i sve većih zahtjeva ulagatelja za kvalitetnim prinosima što poduzeća s viškovima novčanih sredstava dodatno potiče da svoj novac ulažu u alternativne modele ulaganja kao što je ulaganje u kratkoročna potraživanja i zajmove do SME poduzeća putem P2P platforme.

Ulaganjem putem P2P platforme može biti idealan način da se održi vrijednost viška likvidnih sredstava i da se pored toga još nešto dodatno i zaradi.

Svako ulaganje nosi sa sobom određene rizik, pa tako i ulaganje u kupnju tražbina putem naše P2P platforme, ali radi zaštite ulagača – provodi se niz mjera upravljanja rizicima koji ih mogu smanjiti ili držati pod kontrolom. Pa tako u suradnji s poduzećem Bisnode P2P platforma omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu, sve usluge poravnanja i namire transakcija su pod kontrolom P2P platforme, a P2P FINANCE brine se za povrat odnosno naplatu plasiranih sredstava koja su osigurana raznim instrumentima osiguranja.

Korištenje P2P platforme je u potpunosti usklađeno sa zakonodavstvom koje uređuje sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, zaštitu osobnih podataka, ustup tražbina, zajam i online trgovinu.

Osim što P2P platforma ulagačima pruža likvidno, disperzirano i profitabilno ulaganje, široj poslovnoj zajednici, a naročito SME segmentu omogućuje direktno, jednostavno i brzo online financiranje obrtnih sredstava, što su značajne prednosti u odnosu na tradicionalne financijske institucije.

S obzirom da smo novi na tržištu (aktivno počeli s trgovanjem u prosincu 2020.), svjesni smo da treba proći neko vrijeme kako bi se poduzeća uvjerila u prednosti rada s P2P platformom i kako bi zauzeli adekvatnu zastupljenost na tržištu.

Najveći trud se trenutno ulaže u pronalaženje poduzeća koja imaju višak likvidnosti i koja su spremna taj višak likvidnosti uložiti prema prinosima, odnosno plasirati u kratkoročna potraživanja i zajmove do hrvatskih SME poduzeća.

Svjesni smo da se radi o potpuno novom razredu imovine pa tržištu treba neko vrijeme da prepozna dodanu vrijednost u ulaganju putem naše P2P platforme.

Foto: privatna arhiva Saše Breitenbergera

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori