Razgovarali smo sa Željkom Maras, vlasnicom brenda Jedem doma (koji je nedavno otvorio i vlastitu trgovinu), s Ninom Ninčević, vlasnicom Arhitekture plus te Ivom Tominović Matas, vlasnicom Green Hypnotic studija za dizajn vrtova.

Intervjuom sa Željkom, Ninom i Ivom započinjemo seriju intervjua, a cilj je potaknuti žene na zarađivanje na ženski način. Da biste došle do novca kroz ženski princip, možete, a i ne morate voditi svoj biznis, no trebale biste na umu imati sljedeće.

Svijet je danas vođen muškom energijom. Ona je snažna, kompetitivna, aktivna, a žensku energiju drži u šaci. Većina kompanija posluje na maskulinom principu, dok se ženski princip vođenja smatra nedovoljno dobrim. Upravo zato, mnogo žena teži moći, umjesto kreiranju svrhovitog biznisa koji će imati za cilj mijenjati društvo i zajednicu, a ne biti iznad drugih.

Ženska energija je suprotna muškoj, ona je pasivnija. Žene trebaju više vremena za odmor, one su kreativne, pune empatije, a najvažnije – intuitivne i svjesne.

Evo što su Željka, Nina i Iva, međuostalom, rekle o vođenju na ženski način.

  • ŽIN: Što točno prodajete, odnosno naplaćujete?

Željka: Jedem doma je brend prvih hrvatskih premium polugotovih jela. Prodajemo jela koja treba samo dovršiti –  zagrijati ili ispeći, a napravljena su od vrhunskih namirnica malih proizvođača te imaju rok trajanja od 7 do 30 dana, a bez aditiva i konzervansa. Zanimljivost je da u cijelom svom asortimanu ne kristimo bijelo pšenično brašno ni bijeli rafinirani šećer, već kvalitetnije zamjene.

Mi prodajemo jela, ali posredno, kupci kupnjom proizvoda Jedem doma dobivaju i dodatno slobodno vrijeme, vrhunsku kulinarsku vještinu i usput podržavaju malu domaću manufakturnu proizvodnju i cijeli naš lanac dobavljača.

Nina: Prodajem usluge arhitektonskog projektiranja, primarno stambenih objekata, dizajna interijera stambenih i poslovnih interijera, produkt dizajna i grafičkog dizajna,  izrade umjetničkih slika…

Kad bi htjela odgovoriti emotivno i intuitivno na isto pitanje odgovor bi glasio ovako – prodajem svoju kreativnost koja, uz razumijevanje sadašnjih i budućih potreba naručitelja, rezultira stvaranjem prostora po mjeri, koji odgovara na funkcionalne i estetske zahtjeve svojih korisnika uz obostrano zadovoljstvo mene kao kreatora i investitora (naručitelja) kao korisnika. Trudim se svoj posao raditi u suradnji s investitorima, želim da su oni zajedno uz mene krojači svog prostornog kaputa, želim da se raduju kreativnom procesu te da im olakšam stres vezan na mnogobrojne odluke koje su pred njima.

Iva: Green Hypnotic je studio za dizajn vrtova/eksterijera/okoliša. Stvorili smo novu nišu u kojoj rješavamo funkcionalne i estetske probleme ili izazove klijentima koji kreću sa uređenjem okoliša skroz ispočetka ili rade redizajn okoliša. Ono što je zanimljivo našim klijentima je kad saznaju da se naš dio posla ne odnosi samo na hortikulturu, nego u procesu dizajniranja osmišljavamo elemente kao što su bazeni, jacuzziji, vrtne kuhinje, mjesta za vrtni fitness, zidove, popoločenja, sunčališta, zidove, mjesta za BBQ i slično.

Bitno nam je da dizajnom riješimo problem estetike jednako kao i problem funkcionalnosti. Pri tome ubacim i element vrtne umjetnosti jer svaki vrt priča svoju priču pa se u mojim vrtova mogu naći i skulpture. Ja sam samo posrednik koji svojim znanjem, talentom, voljom složi sve te elemente u smislenu priču.

Ono što samnom dobiju je znati kako osmisliti prostor, kako složiti sve elemente da služe svrsi, a da je pri tome sve estetski lijepo i naravno jako važno posložiti sve s obzirom na vrijeme koje imaju na raspolaganju za održavanje jer radi se o živoj arhitekturi koja je s vremenom sve ljepša i sve vrijednija u financijskom smislu.

Naravno radimo i balkone, terase čak i evente koji su u zatvorenim prostorima, a koriste se biljke i ostali akcesorizi u cilju stvaranja neke priče koja prati event. Uza sve to ja sam podrška i nakon što završim posao jer mi je bitno pratiti svoju djecu – svoje vrtove, balkone, terase, okoliše, parkove.

  • ŽIN: Kako ste krenuli u biznis i zašto? 

Željka: Moja motivacija za privatni biznis nije bila egzistencijalne prirode, nego želja za osobnim rastom i razvojem te doprinosom našem društvu u cjelini. Imala sam dobru ideju i željela sam je staviti u primjenu.

Put kojim se moj poslovni pothvat razvija danas, pet godina nakon osnivanja brenda Jedem doma, te 2015. godine nisam mogla ni sanjati.

Od servisa za nabavu namirnica i kuhanje i dvije kuharice koje su kuhale u domovima klijenata, danas imamo ozbiljan proizvodni pogon, desetak zaposlenih i upravo smo otvorili svoj prvi flagship store Jedem doma u Ilici blizu Britanskog trga.

Nina: Hmmm…ako bi analizirala genezu svoga poslovnog puta vjerojato bih se vratila u djetinjstvo kad sam crtala po zidovima obiteljske kuće, ali preskočit ću jedno 20-ak godina i reći da sam nakon završenog studija i praktičnog rada u tri projektne kuće, s različitim projektnim zadatcima, odlučila pokrenuti svoju tvrtku (Arhitektura Plus).

Prirodno stanje mi je samostalnost i preuzimanje odgovornosti koje ono nosi tako da se nisam dugoročno vidjela kao djelatnik u arhitektonskom uredu. Važno je pri tome naglasiti da arhitektonski uredi često nemaju atratktivnu skalabilnost pri napredovanju u poduzetničkom smislu unutar samog ureda.

Sada, nakon 8 godina poslovne samostalnosti, mnoštvo uspona i padova, dvoje djece (što je važno naglasiti u poduzetništvu, iako to jedino žena poduzetnica može razumijeti, no zato i jesmo tu) sam svjesna koliko toga još moram naučiti o samom poduzetništvu. Isprva me od toga (nakon klasičnog burnouta) hvatala panika, a sada mi sline cure pri samoj pomisli o novim saznanjima, ženskom načinu poduzetništva i sreće da sada zapravo po prvi put stojim na dobrim temeljima da mogu ISPROJEKTIRATI vlastito poslovanje.

Nakon što pokreneš posao iz pozicije tehničara, i imaš slabu ideju što zapravo znači voditi posao, upravljati poslovnim procesima i ljudskim resursima, što znači dobar poduzetnik i što znači dobar menadžer, nije ni čudo što pregoriš putem. Ali ako su temelji dobri, i prisutna je ljubav prema svom poslu/proizvodu/usluzi koju osoba radi, onda nema straha!

Iva: U biznis nisam krenula jer je to bila nužda ili neki logičan slijed nakon srednje škole. Dogodio se u vremenu mojeg osobnog rasta da budem sretna, ispunjena i uvijek radosna bez obzira na vanjske okolnosti. A i nisam više mogla zamisliti da radno vrijeme provodim pod neonkama, zatvorena i među papirima.

Jest, bio je to logičan nastavak moje ljubavi prema vrtovima od najranijeg djetinjstva. To je nešto s čime sam se rodila i u čemu se osjećam kao svoj na svome. I zato sam stvari uzela u svoje ruke, krenula učiti od najboljih i, eto, nakon skoro 6 godina od službenog otvaranja Green Hypnotica, još uvijek rastem i veselim se svemu što će mi ova moja priča donijeti.

  • ŽIN: Kako zarađujete na ženski način?

Željka: Podjela zarađivanja na muški ili ženski način možda nije najsretnija jer potiče stvaranje stereotipa pa bih ja radije podijelila način zarađivanja na 3D ili 5D način, neovisno o spolu.

Konzervativni ili 3D način označava grčevito posezanje za određenim strategijama i prodajnim tehnikama, silovito ganjanje profita, nesmiljenu kompetitivnu utakmicu (mogli bismo stereotipno možda reći muški način).

To definitivno nije moj način, daleko sam od kompetitivnog tipa ličnosti.

Prosvjetljeni ili 5D način u poslovne poteze uključuje dublju svjesnost i suptilno energetsko usklađivanje s potrebama kupaca i svrhom biznisa. To je moj način. Ne ulazim u poslovne projekte špekulantski (iako ni u tome nema ničeg lošeg, da se razumijemo), nego korak po korak ostvarujem ideje koje mi dolaze nadahnućem, ne gubeći iz vida dugoročnu viziju svrhovitosti moga biznisa.

Nina: Smatram da žena može uspješno poslovati i zarađivati (onoliko koliko želi) ako je sama sa sobom u harmoniji, ako je postigla unutarnji balans i ako je boli briga (da ostanem pristojna) što rade njezini muški kolege jer je samim time što je u balansu i zadovoljna, već uspješnija od konkurencije. 🙂

Mala šala, ali i puno istine.

Ženski način je put harmonije, balansa i intuicije, od toga ne treba bježati, već tu poziciju treba okrenuti u svoju korist i uvjerena sam da se takva energija višestruko vrati. Zašto bi uopće htjela zarađivati na muški način?

Iva: U nama postoje obje energije, i muška i ženska, bez obzira u kojem spolu smo rođeni. To je kao da promatrate novčić samo s jedne strane, on se ipak sastoji od pisma i glave.

Tako i mi. Ponekad je bitno u posao uči jače, snažnije i čvrste ruke, rekli bi u skladu s muškom energijom. Ali moj posao vrlo često iziskuje onu mekšu, suptilniju i nježniju energiju, takozvanu žensku energiju, jer radim s kooperantima koji su svi muškarci pa je taj pristup vrlo često pogurao poslove da prođu bez većih tenzija i zaostataka.

Nije toliko stvar radim li posao na ženski način, više je stvar da budem svoja, u skladu sa svojim vjerovanjima, autentična. Jer tada mogu koristiti i jednu i drugu energiju.  Ništa na silu. 

Kontakti:

Željka Maras; zeljka.maras@jedemdoma.hr

Nina Ninčević; ninaninčević.nn@gmail.com

Iva Tominović Matas; iva@greenhypnotic.com

Foto: arhiva Željke Maras, Nine Ninčević i Ive Tominović Matas; Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori