Ako radimo posao koji u cijelosti operativno ovisi o nama kao što su npr. terapeut, maser, fizioterapuet, coach i sl., ukoliko se razbolimo ili iz bilo kojeg drugog razloga ne možemo raditi, ostajemo bez prihoda.

Neminovno će se pojaviti strah od čega ćemo živjeti, pa što u takvim slučajevima napraviti?

Naravno, kao i za fizičke osobe, vrijedi savjet da imamo fond za hitne situacije u visini od cca 1000 eur te fond koji nam pokriva 6 mjeseci troškova.

Međutim, mudro je i da imamo osiguranje pa npr. ako ozljedimo ruku, a maser smo, da imamo naknadu koja pokriva vrijeme oporavka i sl.

Također, treba vidjeti želimo li zaposliti dodatnu osobu koja može raditi s našim klijentima kao i mi.

Nadalje, treba vidjeti kako možemo svoje znanje još dodatno prodati – u vidu prethodno snimljene online edukacije, knjige ili slično kako bismo na taj način ostvarili pasivni prihod.

Isto tako, ako smo razvili neku novu metodu, možemo vidjeti kako od toga napraviti franšizu i na taj način kreirati pasivni prihod.

Uvijek nam ostaje i opcija ulaganja u neki drugi biznis koji ne ovisi o nama, investicijske fondove ili/i nekretninu koju ćemo rentati te na taj način izbjeći da su nam sva jaja u istoj košari.

Jedina pogreška je zatvaranje očiju i pravljenje da rizika nema, a sve ostalo je dovoljno dobra opcija, bez obzira što odlučili.

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

One thought on “Ja sam one man band: Što ako se razbolim, kako ću zarađivati?

  1. mirela napisao:

    Ja stalno zivim u strahu.jedina rradim u porodici i sama pomisao da mi se nesto desi ili da se razbolim me cini nepokojnom.Kljukam se vitaminima ,koristimreishi kapsule ,i nemacki cordiceps ali koliko covek moze istrajati?Ovaj sajt mi je mnogo pomogao da se trgnem i razmislim o drugim uporednim nacinima zarade .Imate dragocene savete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.