Mučite se s mjerenjem ROI-a u digitalnom marketingu? Niste sami.

Digitalni marketing je vrlo egzaktna disciplina i može vas utopiti u more brojki i statistika, ali kada dođemo do izračunavanja isplativosti ulaganja u marketing često se odlučimo na procjene i intuiciju.

Prema istraživanju Guidant Financial and the Small Business Trends Alliance (SBTA) iz 2021. godine malih poduzetnika planira ulagati više u svoj digitalni marketing. Znamo da iz godine u godinu raste broj oglašivača i mnogi ulažu ozbiljne novce u digitalni marketing. Samo promatrajući ta ponašanja, za pretpostaviti je da veliki broj poduzetnika jasno vidi isplativost tih ulaganja.

Nažalost, to je daleko od istine.

Neka od istraživanja su potvrdila da 44 posto tvrtki ne zna (ili ne može) izmjeriti svoj ROI na društvenim mrežama, samo 21% ih je sigurno da prate prave metrike, a oko 40 posto ispitanika ne mogu uopće dokazati ROI digitalnog marketinga.

Što je ROI u digitalnom marketingu?

No, idemo prvo definirati što je ROI digitalnog marketinga.

ROI (Return on Investment) digitalnog marketinga je mjera koja govori koliki je povrat ulaganja generiran vašim digital marketing kampanjama.

Jednostavnim rječnikom, ROI gleda iznos ostvarenog prihoda u usporedbi s količinom uloženog novca. Ako imate pozitivan povrat ulaganja, onda vaše kampanje donose više novca nego što na njih trošite. I to je mjesto gdje želite biti!

Ako je ROI toliko važan za dugoročni marketinški uspjeh, zašto onda tako malo poduzetnika zna svoj marketinški ROI? Nekoliko je razloga za to.

Maglovita priroda ROI

Česta zamjerka koju imaju mnogi poduzetnici je da je ROI jako teško točno izmjeriti. Možda znate koliko konverzija ostvarujete ili koliko je porastao vaš organski promet, ali može li vam to doista reći koliki je vaš stvarni povrat ulaganja? Razmislite o sljedećem.

Dvosmisleni troškovi

Koliko zapravo trošite na marketing? Ako radite s marketinškom agencijom, možda ćete imati jasne mjesečne troškove. Ali čak i tada ćete morati izračunati sve sate koje vi ili vaši zaposlenici trošite na marketing. Računate li i troškove produkcije digitalnih materijala? Održavanja web stranica?

Obmanjujući podaci

Neke metrike koje mjerite neće biti jasne niti će vam pružiti točnu procjenu vaše marketinške učinkovitosti. Na primjer, ako vaš biznis nema webshop koji direktno mjeri prodaju, možda ćete mjeriti broj ostvarenih upita. Ali jesu li se svi upiti pretvorili u prodaju?

Nevidljivi učinak

Digitalni marketing može utjecati na povrat ulaganja na različite načine, uključujući i one koje je gotovo nemoguće izmjeriti. Na primjer, kako možete dokazati da se vidljivost ili reputacija vašeg branda poboljšavaju? Ili koliko je digitalni marketing utjecao na kupovinu koja se ostvarila 6 mjeseci nakon?

Nezainteresiranost

Česti je problem i poduzetnička nezainteresiranost. Nekim poduzetnicima jednostavno nije važno koliki je njihov ROI. Dok prodaja raste mnogi ne pitaju zašto. Neki zbog neznanja jako podcjenjuju važnost ROI-a u kontekstu digitalnog marketinga.

Drugi poduzetnici su više zainteresirani za postizanje nekog specifičnog cilja. Npr. kao poslovni cilj stavljaju 5.000 pratitelja na Instagramu, postojanje Facebook stranice ili Google oglasa. Zašto? Jer to svi imaju. Nekima nije ni važno koliko to košta, a neki poduzetnici će pokrenuti Facebook oglase s minimalnim budžetom koji nema nikakav učinak i tako postići “svoj cilj”.

Nedostatak alata za praćenje ROI-a

Neki poduzetnici tvrde da ne mogu mjeriti ROI ili ne mjere ROI jer nemaju pristup alatima koji bi im to omogućili. Iza ovakvih izjava opet stoji neka vrsta apatije, neznanja ili suradnje s marketing stručnjacima koji žele skrivati svoj stvarni učinak i rezultate.

Ali za ovo zapravo nema isprike.

Postoji niz besplatnih alata koji pomažu vlasnicima tvrtki da odrede marketinšku učinkovitost. Prvi i osnovni je Google Analytics koji generira detaljne statistike o prometu web stranice, izvorima prometa te mjeri konverzije i prodaju.

Podatke o organskom prometu s tražilica možete obogatiti korištenjem Google Search Console, a Facebook i Google svojim oglašivačima pružaju brojne metrike i savjete kako pratiti uspješnost kampanja.

ROI kao sekundarni pokazatelj

Ranije sam se već dotakao ovog problema kada neki poduzetnici ne smatraju ROI svojim primarnim pokazateljem već gledaju neke specifične ciljeve kao – trebamo imati 5.000 Instagram pratitelja.

Još jedan primjer je SEO.

Svima koji se bave nekim poslom i koriste web stranicu, u nekom se trenutku netko tko garantira dosegnuti prvo mjesto na Google tražilici. SEO nije garancija broja jedan niti to itko pošten može garantirati. SEO strategije pomažu tvrtkama da se bolje rangiraju na tražilicama kako bi privlačile više ciljanih posjetitelja i samim time povećali prodaju.

Međutim, neki poduzetnici zapamte samo taj podatak biti prvi na Googleu i potroše ogroman novac da ostvare taj cilj, a na kraju ostanu s negativnim ROI-em. Možda su niže pozicije koje su se mogle ostvariti s manjim budžetom postizale daleko veći ROI.

Rješenje

Po mojem mišljenju, ROI je najvažniji pokazatelj za uspjeh digitalnog marketinga. Ako ne možete definitivno reći jesu li vaši napori uspješni ili ne, vaš digitalni marketing može naštetiti i unazaditi vaše poslovanje.

Svi vlasnici tvrtki koji koriste digitalni marketing trebali bi insistirati te pomno i dosljedno pratiti svoj ROI. U suprotnom, sva ulaganja i napori mogli bi završiti uzaludno i samo kao trošak koji ne donosi korist.

Ako trebate pomoć u postavljanju svoje strategije i mjerenja ROI-a, pronađite iskusnog marketing partnera koji će to učiniti za vas.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori