Ako istovremeno financijski brinete i o djeci i o svojim (starijim) roditeljima – pripadate u tzv. sendvič generaciju.

U skupinu pripadaju osobe u dobi oko 40. i 50. godine koji imaju (oba) roditelja starijeg od 65 godina.

Nju većinom čine žene budući da inače gotovo sav teret na kraju padne na njihova leđa.

Mirror izvještava kako je riječ o fenomenu koji se događa zato što se žene danas u sve kasnijoj dobi odlučuju na majčinstvo, a životna dob se općenito produljila.

Kojoj generaciji sendviča vi pripadate?

Neki portali dijele generaciju sendviča na sljedeće:

  • tradicionalna sendvič generacija – odrasli u 40-im i 50-im godinama, skrbe o svojoj odrasloj djeci i starim roditeljima
  • generacija klub sendvič – odrasli u dobi od 50 do 60 godina, upleteni između financijske pomoći svojoj odrasloj djeci, starim roditeljima te unucima ili – mladi u dobi od 30 i 40 godina koji imaju mlađu djecu, a skrbe za roditelje te bake/djedove
  • generacija otvorenih sendviča – bilo tko tko se ne bavi profesionalno brigom o starijim osobama, što je oko 25 % pojedinaca u nekom trenutku njihovog života

Klinfo.rtl.hr piše kako istraživanja pokazuju kako briga za maloljetnu djecu te stare i onemoćale roditelje najčešće pada na leđa žena. Iscrpljuje ih financijski te emocionalno i fizički.

Žene koje kasnije postaju majke, mogu imati roditelje starije od 70 godina koji nisu uvijek dovoljno vitalni i zdravi da pomažu oko unuka. Stoga stariji roditelji često ne mogu računati na pomoć baka i djedova. Štoviše, često moraju o njima brinuti uz odgoj i podizanje vlastite djece.

Prema Pew Research centru otprilike polovina (48%) odraslih u dobi od 40 do 59 godina pružila je financijsku potporu barem jednom odraslom djetetu u prošloj godini, a 27% je pružalo primarnu podršku.

Ti su udjeli značajno povećani u odnosu na 2005.

Nasuprot tome, otprilike petina odraslih osoba srednje životne dobi (21%) pružala je financijsku potporu roditeljima starijih od 65 godina u prošloj godini, u osnovi nepromijenjenim u odnosu na 2005.

Ono što možete napraviti je sljedeće.

Kako hendlati život u generaciji sendviča?

  • Razgovarajte o novcu

Iako je novac tabu tema i mnogi ne vole razgovarati o njemu, to je nužno. Treba pitati roditelje štede li (dodatno) za mirovinu i hoće li se moći brinuti sami za sebe (financijski).

  • Pronađite vrijeme za sebe

Uvijek treba postojati vrijeme za punjenje baterija. To ne treba biti odlazak na vino svaki dan – moguće je odvojiti sat vremena za sebe, pročitati knjigu ili odvježbati u stanu.

Također, nikad ne zanemarujte svoje osnovne potrebe i želje jer ćete se inače dovesti u stanje burnouta.

  • Potražite pomoć

Danas postoje razne firme koje nude usluge skrbi o starijima, ali i ostalim poslovima koje će vam pomoći da uštedite vrijeme. Možete platiti čistaćicu, na primjer.

  • Ne ustručavajte se potražiti pomoć obitelji

Primjerice, oformite zajednički inbox i tamo ih informirajte, a oni mogu uskočiti ukoliko je to potrebno.

  • Ne zanemarujte svoju ušteđevinu i mirovinu!

Radi brige s obje strane, mnogi prestanu štedjeti, a pogotovo za mirovinu. Pobrinite se da vam je vaš račun među prioritetima.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Prijavite se i primajte novosti i savjete kako bolje upravljati novcem
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.