Prilikom donošenja odluke o kupnji/najmu vozila za početak morate sagledati financijsku situaciju Vaše tvrtke, a kao drugo, situaciju na tržištu. Prvenstveno se to odnosi na poslovanje banaka i leasing kuća odnosno na njihove kamatne stope koje će u narednom periodu doživjeti porast, kao i realne cijene vozila na tržištu.

Leasing kuće nude dvije opcije, operativni i financijski leasing. Prema međunarodnim računovodstvenim standardima, operativni leasing je sporazum na temelju kojeg najmodavac prenosi na najmoprimca, kao zamjenu za najamninu, pravo na korištenje nekog sredstva za dogovoreno razdoblje.

Financijski leasing obično se odabire kada se automobil želi zadržati u vlasništvu i sličniji je podizanju kredita, dok je operativni leasing mnogo sličniji najmu (ograničenje broja prijeđenih kilometara) gdje nakon isteka Ugovora tvrtka vraća automobil.

Koje su prednosti odnosno mane leasinga ukoliko je tvrtka u sustavu PDV-a?

Operativni leasing

Kod operativnog leasinga, leasing kuća svaki mjesec ispostavlja račun za najamninu. Na računu su iskazani trošak najma i PDV-a kojim se umanjuje obveza za njegovo plaćanje.

Financijski leasing

Kod financijskog leasinga, leasing kuća po odobrenju zahtjeva ispostavlja račun na cijeli iznos vrijednosti npr. automobila, čime se odmah priznaje cjelokupan PDV, kojim se umanjuje obveza za njegovo plaćanje.

Ako se odlučite za najam možete se dogovoriti i s rent a car kućom, ali za koju god opciju se odlučite, provjerite tko vam nudi bolje uvjete.

Što odabrati?

Ukoliko postoji stabilna financijska situacija u vašoj tvrtki, odlučila bi se na kupnju vozila. Zašto?

Iznos koji bi mjesečno plaćali za najam vozila bacate u vjetar dok kod kupnje vozila za mjesečnu ratu koju plaćate, imate u vlasništvu vozilo.

S računovodstvene strane, imate i dodatni trošak, a to je amortizacija.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.