Kad je žena prestara za zapošljavanje?

Dani prolaze u razmišljanju o pravom pokretanju posla, ali ne nalazim nešto što bi me me baš zanijelo, onako da ne slušam ni unutarnje ni vanjske glasove o tome da je to već netko napravio ili da jednostavno neće proći i ostale slične izgovore.

Vjerujem da je kod poduzetnika koji slijede svoju strast upravo to taj trenutak kad se upuste u borbu s vjetrenjačama. Ovdje mislim prvenstveno na birokraciju, kulturu neplaćanja i ostale moguće prepreke.

Nemojte pomisliti da ne razmišljam o svojoj poslovnoj ideji koju bih baš ganjala.

Svaki dan imam barem tri ideje na nekoj polurazradi. I baš zato jer ne osjetim strast prema njima, ostaju u fazi polurazrade.

Nego, da se vratim na ono što me kopka.

Prestara sam za posao brend menadžerice?

Tijekom razmišljanja o poslovnim idejama, odlučila sam se javiti na oglas za brand menadžera. Ono što je bilo presudno je moja želja da, unatoč zasluženom odmoru van korporativnog svijeta, bilo bi dobro da doprinosim i da uostalom radim nešto što volim i što dokazano znam raditi.

Prilikom kandidiranja za tu poziciju navela sam i mogućnost outsourcanja. Dakle, poslodavac me ne mora zaposliti nego mogu ponuditi svoje usluge preko svoje tvrtke (da, imam već d.o.o., ali to je za drugu priču).

Agenciji preko koje kompanija traži menadžera je to sve bilo vrlo interesantno, i moje iskustvo, reference i mogućnost outsourcanja. ALI…

Gospođa s druge strane stola mi kaže da vidi jedan potencijalan problem. Stara sam (!?!?!)

Man In Black Suit Standing On Desert 4431039

Ustvari ne znam koje bih pravopisne znakove trebala staviti iza ove rečenice da potpuno dočaram ono što sam osjetila u tom trenutku.

U doba kad se medijima čuje da se koronom zarazila osoba ’70. godište, marketinški stručnjak s 20 godina radnog iskustva je prestar/prestara za poziciju brand managera.

U svojim 40-ima, kad mogu odvoziti dvadesetak kilometara na rolama, konačno i prvi put u životu mogu napraviti sama bez oslonca stoj na glavi, kad još uvijek mogu napraviti špagu, sad kad se uspješno borim protiv bora face yogom, sad se susrećem s dobnom diskriminacijom.

Woman In Black Sports Bra And Black Leggings Doing Yoga 3820345 (1)

Što je to dobna diskriminacija?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – dobna diskriminacija je stereotipizacija i diskriminacija pojedinaca ili grupa na temelju njihove dobi; može imati različite oblike, uključujući predrasude stavove, diskriminatorne prakse ili institucionalne politike i prakse koje prožimaju stereotipna uvjerenja.

Dobna diskrimancija je stvarna, kako na radnom mjestu, tako i izvan njega.

Sve više i više ljudi starijih od 35 godina otkriva da je njihova dob jedina prepreka pri zapošljavanju.

Na prvi pogled, 35 godina zvuči mlado.

A onda otkrivam kako Verizon postavlja oglase za zapošljavanje na Facebook s filtrima koji ciljaju publiku od 26 do 36 godina.

Dobrodošli u novi aspekt dobne diskriminacije.

Ako stariji radnici nisu ciljna publika, oni čak neće ni vidjeti priliku za zapošljavanje. A oni koji se jave ipak na oglas mogu naići na razne razloge zbog kojih ih potencijalni poslodavac ne želi razmatrati za određenu poziciju, npr. prekvalificirani su ili imaju predrasudu da će upravo zbog toga jer su sve prošli dati otkaz prebrzo, najvjerojatnije zbog bolje prilike.

Photo Of Woman Riding Swing In Front Of Waterfalls 1160131

Zatim, često se stariji kandidati smatraju nefleksibilnima, nedovoljno energičnima i ponekad čak arogantima.

Postoji i potencijalna predrasuda o plaći – da će mlađi kandidat će tražiti niža primanja, upravo zbog manje iskustva, a netko stariji više.

Sve su to predrasude koje vode dobnoj diskriminaciji.

Da li pokoja sijeda vlas koja se lako može prikriti znači da ne razumijem nove digitalne platforme u svijetu oglašavanja opsjednutog mladima? Ili netko želi možda reći da ne mogu dovoljno brzo naučiti? Ili da nisam ona ista energična osoba kakva sam bila u svojim dvadesetima?

Sa svoje pozicije mogu samo tvrditi da su to sve gluposti.

Godine iskustva nose mudrost, a time i manje mogućnosti za pogreškama. Energičnost i stav je stvar pojedinca, a godine su samo broj.

Prema istraživanju koje je proveo portal MojPosao tijekom veljače 2006. (uzorak od 1134 ispitanika) gornja granica za zapošljavanje žena je 35,9 godina.

Meni ovo zvuči okrutno, da se blago izrazim.

Iako u EU zakonodavstvu postoji direktiva koja direktno zabranjuje diskriminaciju na temelju vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi ili spolne orijentacije (Direktiva o jednakom postupanju pri zapošljavanju iz 2000.) 2020. godine u Hrvatskoj, jednoj od članica EU, ja direktno čujem da bi moje godine mogle biti problem pri zapošljavanju.

Dok čekam na odgovor potencijalnog poslodavca na moju kandidaturu za radno mjesto brand managera, dobivam još jedan razlog da budem sama sebi šef.

Jer sebi nisam prestara, sebi sam #foreveryoung i baš taman.

Preporuka poslodavcima za pogledati:

  • Intern (2015), Robert de Niro, Anne Hathaway
  • The Internship (2013), Vince Vaughn, Owen Wilson

Piše: čitateljica Ana Horvat

Foto: pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.