Kada prestanemo misliti na sebe, svoje tijelo i um – Što sve negativno utječe na plodnost i kako si same narušavamo zdravlje nauštrb karijere i novca?

Rezultati su tu, firma je stabilna, pojavio se pravi muškarac ili je već dugo tu i – vrijeme je da izgradite obitelj, osjećate to – majčinstvo zove.

No umjesto da u narednim mjesecima planirate odlaske u kupovinu opremom dječje sobice, uskačete u sasvim drugi film. I to loš.

Film u kojem se planiranje obitelji raspline u tisuću teških emocija i još više tisuća kuna na liječenje neplodnosti. Jer ako tijekom godine dana nezaštićenih seksualnih odnosa ne dođe do začeća, to je dijagnoza koju ćete dobiti. Film je to u kojem scenu dijelite sa svakim šestim parom u Europi, film pun straha, razočaranja, krivnje, frustracija, tuge i suza.

Ben Eaton L Katyiuu1o Unsplash Min

Što je to potrebno da žena s uspješnom karijerom, kada to poželi, s lakoćom i postane majka?

Je li je moguće ne ostaviti svoje jajnike na cjedilu u trci za diplomama, certifikatima, poslovnim rokovima i rezultatima?

Da moguće je, a ono što je za to potrebno nalazi nam se na dlanu, pred nosom. I ne, to nešto nam ne može dati moderna sofisticirana medicina. To nešto u koraku je prije onome koji nas dovede pred vrata IVF klinike.

To prethodno, taj očiti, nazovimo ga – lijek, dala nam je priroda i odavno je tu. Na pladnju, servirano nam samo da uzmemo i iskoristimo. No pravo pitanje je zašto te darove prirode prestajemo koristiti?

Trudnoća

Zašto ignoriramo osjećaj umora i liječimo ga najprije kavom, adaptogenima, a onda i sofisticiranom farmakoterapijom kad je priroda dala lijek za tu boljku – pauza, san!

Zašto ignoriramo zalazak sunca i zamjenjujemo ga ekranom laptopa da napišemo članak, izvještaj, projekt pa onda do u sitne sate brojimo zjake i ovce po stropu što opet liječimo sofisticiranom farmakoterapijom. A priroda nam je dala dva svjetlla da nam budu vodilja, s izlaskom sunca ustani i radi, s izlaskom mjeseca se umiri i spavaj.

Woman In White Tank Top Doing Yoga Exercise On Rocky Shore 3779748 Min (1)

Zašto ingoriramo potrebu za izlaganjem kože suncu i svježem zraku i iz sezone u sezonu ulazimu u deficit sa vitaminom D , kojeg opet kupujemo u tabletama kako bismo popravili metabolizam hormona, kostiju i imunitet?

Zašto ignoriramo svu silu šarene hrane koju nam je priroda dala i mijenjamo ju umjetno obojanom high-convenience hranom pretjeranog okusa pa obogaćujemo pojedinačnim nutrijentima iz šarenih kapsula odabranih metodom jer ste čuli da je dobro za … A sve što tijelu treba je redovno posegnuti za svježom, neprerađenom, šerenom i zelenom, aromatičnom i mirisnom hranom te ju ključiti u što više obroka u danu.

avokado

Zašto ne prihvaćamo da udove imamo kako bismo se kretali, da zglobove imamo kako bismo ih pokretali, da mišiće imamo kako bismo pokrenuli limfu toliko bitnu u imunitetu? Medicina nije zamišljena da nam liječi sjedilaštvo. Nije IVF tu da izliječi stagnaciju energije u emocionalno traumatiziranoj zdjelici.

Zašto dišemo samo dok i ako meditiramo i molimo se?

Kako je moguće da zaboravimo popiti vode?

Zato što je moguće da sve druge i drugo volimo i cijenimo više nego sebe i sposobnosti svojih genijalnih tijela.

S vremenom se očito izgubila uloga starijih u zajednici. Gdje su da nam kažu čuvaj se mala, pazi na sebe još nisi rađala. Gdje je obrazovni sustav koji nam i s 15 i s 25, s 35 treba reći da jajna rezerva nije nešto neiscrpno, da se troši i da se plodnost može očuvati i do 55-e, ali i uništiti do 35-e godine.

Što sve negativno utječe na plodnost?

I ne kažem da bismo sve trebale roditi do 30. godine. I ja sam u 36. s karijerom bez djece pa iz osobnog iskustva govorim kako bih voljela da mi je netko prije 10 godina objasnio da:

  • nespavanje i kasni rad na računalu negativno utječu na plodnost
  • sjedenje i rijetko preznojavanje uz tjelesnu aktivnost negativno utječu na plodnost
  • hormonski kontraceptivi utječu negativno na plodnost
  • onečišćenost iz prometa, hrane, vode utječu negativno na plodnost
  • parabeni, ftalati i slični redovni sastojci osobne kozmetike izrazito utječu na plodnost
  • konstantno grickanje (pa koliko god zdrave gricklice bile) negativno utječe na plodnost
  • neuravnoteženi obroci po omjeru makro- i mikronutrijenata negativno utječu na plodnost
  • plodnost nisu samo jajnici i testisi, već i crijeva, jetra, štitnjača, mitohondriji i dr.
  • je plodnost mjera svjeukupnog zdravlja?!

Može li se dakle išta realno napraviti da žena zadovolji i potrebu za karijerom i potrebu za obitelji? Naravno da može, samo nas netko tome treba podučiti i biti nam podrška!

Sasvim je logično da ćete s 25 na mala čuvaj svoje bubrege, čuvaj se nisi još rađala odmahnuti rukom. No s 29 ili 32 već možete čuti i još uvijek imate dovoljno vremena poduzeti prave korake.

Žena koja je postavila temelje u poslovnom segmentu života, svakako bi si trebala moći priuštiti posjet nutricionisti koji poznaje pojam funkcionalnog zdravlja. To može uštediti puno lutanja i krivih koraka te izgubljenog vremena.

Žena koja mudro gradi karijeru – prebacit će svoje obaveze s kasno večernjih na ranojutarnje termine (broj sati sna je isti, a kvaliteta bitno drugačija).

Sjećam se prijateljice Grete, uspješne profesorice, znanstvenice, majke dvoje djece koja je u 04:00 h ustajala da bi pisala i uređivala svoju knjigu. Druženja s prijateljicama uz vino kasno uvečer mogu postati druženja uz kolač, voće i sok u sklopu hranjivog doručka na nekoj osunčanoj terasi ili livadi. Organizam će to puno lakše podnijeti nego vino i zakusku uvečer, a jajnici će nam na tome biti zahvalni!

Ranije sam na svom blogu već pisala o pošasti modernih ambicioznih žena zvanoj adaptogeni. Oni nisu tu da ih iskorištavamo za svoje supermoći i hussle mode 24/7. Oni bi trebali biti mala pomoć da u kraćem vremenu učinkovito odradimo ono što trebamo i ostatak vremena s dovoljno energije uživamo u slobodnim aktivnostima pogodnim za biološke potrebe tijela.

Umor

Nisu adaptogeni za to tu da nam kupe još vremena koje ćemo opet potrošiti na posao sjedeći. Loša je to zamjena za novac. Kava da nam da snage, cigareta i vino da nas umire kroz rokove, a onda taj novac trošimo na saniranje polumrtvog tijela kako bismo ga vratili u stanje relaksiranosti, protočnosti i vitalnosti da bi izvelo ono što mu je biološki urođeno – rodilo dijete.

Ključ je u vlastitoj vrijednosti

I na kraju se sve svodi na to koliko mi same sebi vrijedimo.

Ako si vrijedimo, onda ćemo si uzeti vremena i naučiti prirodnim metodama pratiti menstrualni ciklus većinu svog života umjesto da cijelom metabolizmu godinama škodimo hormonalnim kontraceptivima.

Ako si vrijedimo, onda ćemo se sjetiti piti vode kroz dan, ustati povremeno od laptopa i razgibati tijelo, odvojiti vrijeme za planiranje i konzumiranje hranjivih obroka, angažirati nutricionistu da nam složi individualni plan prehrane i dodataka prehrani, odvojiti vrijeme za sebe, reći NE nekim poslovima i angažmanima, osloboditi se straha da će posla i prilika nestati ako stanemo.

A da bi se dijete rodilo, trebamo stati. Stati i napraviti mjesta za dijete.

Mother And Daughter Using Resting In Bedroom With Laptop And 3975639 Min

Ne mislim pritom na uređenu sobicu za dijete.

Mislim na zdrave spermije, zdrave jajne stanice, zdrave jajnike i maternicu, na zdrava crijeva, bubrege i jetru, mozak – na dovoljno metilnih skupina za toliko važnu metilaciju, priču najpoznatiju po povećanim potrebama trudnica za folatom i to ako mene pitate, metil-folatom.

Mislim na dovoljno hranjivih tvari koje poduzetnica treba generirati u svom tijelu prije nego postane trudna poduzetnica i poduzetnica majka – prva kuća svom budućem djetetu.

Znate onaj osjećaj kad ste toliko dobro da ste prodali i prije sastanka. Tako je i na putu do bebe: najprije se potrudite da vi budete dobro, a onda će i put do bebe biti lagan. Postanite žena koja se ne boji stati da bi postala majka.

Piše: Maja Obrovac Glišić, Holistic fertility nutrition ; info@holisticfertilitynutrition.com

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori