Kao mali poduzetnici, svi imamo taj poriv u srcu da steknemo poziciju u kojoj možemo imati pasivni prihod.

Svi mi smo u nekom trenutku umorni od guranja kamenja uzbrdo i od svakodnevnog poslovnog stresa. Svi, isto tako, znamo da postoji pasivan prihod, ali vrlo je malo onih koji uspiju ostvariti taj san.

Franšizirati svoje poslovanje je jedan od modela stjecanja pasivnog prihoda. Nemojmo se varati, ne postoji nešto takvo kao potpuno pasivni prihod. Za sve treba naporno raditi i postaviti dobre temelje, a onda uživati u plodovima svog rada uz minimalni napor. 

Kako vam franšizni poslovni model može pomoći i koje strategije se mogu primijeniti da se što efikasnije izgrade pasivni prihodi?

Svi znamo što otprilike znači franšizirati svoje poslovanje. Franšizni odnos je odnos u kojem vi, kao netko tko je razvio poslovanje i posjeduje cijeli know how o njemu, iznajmljujete na određeno vrijeme svoje ime i taj know how u zamjenu za plaćanje tantijema i ulazne franšizne pristojbe i dr.

Time postajete davatelj franšize. Vi znate sve tajne svog biznisa  i imate jaku motivaciju te ulažete trud u uspjeh poslovanja budućeg poduzetnika kojem ste prodali franšizu. On ima lokalnu ekspertizu i smanjuje vaš rizik poslovanja na nepoznatom tržištu. Ta sinergija, sa svime što ona nosi, donosi održivost poslovanja. Osim toga, uspjeh svakog primatelja franšize vama osigurava tantijeme.

Dakle, vama je u interesu da svaki vaš primatelj franšize ostvaruje dobit.

Dok je ulazna franšizna pristojba koju naplaćujete kod potpisivanja franšiznog ugovora nešto što zapravo nadoknađuje vaš već uložen novac u izgradnju samog franšiznog poslovnog modela, tantijeme su ono o čemu svi sanjamo – tzv. pasivni prihod. Vjerujete mi, znači jako puno. Imam svoju franšizu centara za preoblikovanje tijela Body Creator koja posluje 20-ak godina. Kreirali smo nekoliko formata franšize za sve veličine gradova i financijske mogućnosti pa čak i uz potpore za samozapošljavanje HZZ. Zato govorim iz iskustva – da nema većeg zadovoljstva kad na računu vidite iznose koji sukcesivno dolaze mjesečno, a vi na njih uglavnom ne gubite ni vrijeme ni energiju. 

Također, dugi niz godina radim kao internacionalni franšizni ekspert/konzultant. Dva su pitanja koja mi poduzetnici najčešće postavljaju, a sigurna sam da se i upravo to pitate.

Prvo je: može li se i koliko je moj posao franšizabilan, a drugo pitanje, od onih malo težih klijenata, je: zašto bih ja naučio nekog drugog da radi moj posao i zarađuje na mojim idejama? 

Za ove teže klijente, moram reći da je franšizno poslovanje dijeljenje znanja i uspjeha i kao i kod ljubavi dijeljenjem se umnožava. Kako? Najbolje je brojkama.  

Kao odgovor na dio prvog pitanja može li se vaš posao franšizirati, moram reći da je skoro 90 % poslovnih koncepata franšizibilno, ako ne u cjelini, onda u nekom svom dijelu. Uglavnom ih nije problem pretvoriti u franšizu, ali kroz kreiranje franšiznog poslovnog modela treba stvoriti model koji će omogućiti da taj posao franšiziranjem dosegne svoj puni potencijal jer o tome ovise i vaši pasivni prihodi. 

Projektiranje franšize je kompleksan i modularan proces i za to je ipak potrebna pomoć stručnjaka.

Prvi je korak bazična procjena franšizibilnosti koja je uglavnom besplatna, dok je drugi korak procjena franšiznog potencijala poslovanja koji je puno zahtjevniji s obje strane i savjetnika i poduzetnika, no slika koja se dobije vrijedi i truda i novaca. 

Primjer franšiznih prihoda

Kako bih vam to slikovito dočarala, pogledajmo jedan teorijski primjer mogućih prihoda koji se kriju iza kreiranja franšiznog poslovnog modela za vas kao davatelja franšize. 

  • Pretpostavimo da smo utvrdili da je vaš posao franšizibilan i da prodate samo 3 franšize godišnje u periodu od 5 godina, što iznosi 15 prodanih franšiza za taj period.  
  • Pretpostavimo da ste sa savjetnikom izračunali da je vaša ulazna franšizna pristojba 5000 € pa bi to iznosilo za 15 franšiza 75 000
  • Sada pretpostavimo da svaka vaša franšiza godišnje ostvaruje prihode od samo 150 000 €, što bi za 5 godina iznosilo 750 000 € prihoda koji ostvari svaka franšiza za sebe.
  • Sada to pomnožimo s 15 franšiza koje ste otvorili u tih 5 godina i to bi iznosilo 11 250 000 € ukupnog prihoda koje će ostvariti svih vaših 15 franšiza u lancu u pet godina.
  • Pretpostavimo opet da ste sa savjetnikom izračunali da bi vaše tantijeme bile 5 % (royalties) od ukupnog prihoda od svakog svog primatelja franšize. Kada to pomnožimo  s 15 franšiza koliko ste ih prodali, to nakon 5 godina iznosi 562 500 € pasivnog prihoda za vas od tantijema, od vašeg franšiznog lanca. 
  • Kada se tome doda i prihod o ulazne franšizne pristojbe svih 15 franšiza, to iznosi 637 500 € za 5 godina. Nije loše zar ne?

Kao što i brojke pokazuju, u franšiznom načinu poslovanja nije važna ulazna franšizna pristojba, koliko su važne tantijeme koje rastu sa svakom novo prodanom franšizom i čine vaš pasivni prihod. 

Ali u franšiznom odnosu to nije sve. U većini franšiza uzima se postotak za zajedničku promociju i marketing. Iako to nije vaš direktan prihod, već služi samo u svrhu promocije i marketinga, ipak i to spada u vaše prihode kao davatelja franšize s obzirom na to da se tim novcem jača vaš brend i dominacija na tržištu za što vi ne morate ulagati novac.

Uzmimo da je tzv. marketing fee isto tako samo 5 % od ukupnog prihoda to je novih 562 500 € za promociju i marketing cijelog lanca u pet godina koje ne morate ulagati vi već ulažu vaši primatelji franšize. Ovo je win-win situacija jer oni, kao i vi, dobivaju protuvrijednost koju nitko od njih, pa ni vi, ne bi mogli uložiti u promociju u tom periodu. 

Iako je Hrvatska na zadnjem mjestu u svijetu po broju domaćih franšiza, upravo su nacionalne  franšize u drugim zemljama te koje najviše profitiraju od franšiznog načina poslovanja, a profitira i gospodarstvo u cjelini jer se kreiranjem franšiza otvaraju nova radna mjesta i novi poduzetnički pothvati koji imaju veću održivost od klasičnog pokretanja poslovanja.

Recimo i to da samo oko 25 % samostalno pokrenutih poslovanja doživi 5 godina poslovanja, dok preko 90 % onih, koja su pokrenuta kupnjom nečije franšize, posluje i nakon 5 godina. I ta statistika ide u prilog ideji o stvaranju franšize kao održivog, budućeg izvora pasivnog prihoda. 

Žene u franšiznom poslovanju

I za kraj, važno je napomenuti i da upravo sada više žena nego ikada ranije ulazi u franšizno poslovanje i to je nekako postao globalni trend.

Samo u SAD-u, od 2010. godine, udio žena u franšiznom sektoru povećao se za 80 %, dok su u UK 37 % svih novih primatelja franšiza u zadnje tri godine žene. 

Najveći je broj žena u franšizama koje se bave edukacijom, djecom, ljepotom i starijim ljudima. Franšizno poslovanje, uz sve ostale svoje prednosti, nudi fleksibilnost, podjelu rizika i mentora koji mnogim ženama omogućava da započnu vlastiti posao i tako osiguraju svoju neovisnost, ali i da ravnopravno doprinose obiteljskim prihodima. 

Foto: Unsplash; privatna arhiva Ljiljane Kukec

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori