Želite početi, ali ne znate kako i gdje? Razmišljate o tome da biste trebali nekako osigurati svoju financijsku budućnost, ali ste nesigurni jer ne znate ništa o investiranju?

U sklopu Male škole investiranja na ovom portalu već smo obradili neke teme koje su svakako od velike važnosti za svakoga tko želi početi, a ne zna ništa o investiranju (tu se ubrajaju i oni koji su čuli da se investira na ovaj ili onaj način, no toga ću se dotaknuti malo kasnije). Svrha ovog teksta je da vam bude svojevrstan priručnik koji će vam pokazati koje korake trebate poduzeti da biste svoj novac uložili jednostavno, sigurno i profitabilno.

Investiranje je zaista izvrsna ideja, no problem je u tome što ga mnogi na početku potpuno krivo shvate jer ne razumiju njegove osnovne principe. Smatraju da je prekomplicirano te da iziskuje previše vremena i znanja.

No, to uopće nije istina.

Strpljenje i vrijeme su ključ

Ne postoji prečica za dobro ulaganje, jednostavno morate biti strpljivi i čekati da vaš novac odradi svoje, tj. da njegova vrijednost naraste. Svojim investicijama morate dati vremena da narastu jer – što duže ih pustite da rade za vas, više ćete na kraju imati. Ključ je u strpljenju.

Za ulaganje vam nije potreban veliki iznos. Robo-savjetnici kao Finax su na tržište donijeli izvrsnu ponudu i uslugu putem koje možete investirati u najbolje svjetske tvrtke već od 150 kn/20 eur mjesečno. Bez obzira koliko vam se taj iznos čini malen, dugoročno na taj način možete zaraditi ozbiljan iznos novca.

finax

O čemu trebate razmisliti prije nego što počnete investirati?

  • Postavite si dugoročni cilj – to može biti mirovina, štednja za vašu djecu, kupnja nekretnine ili sl. Nešto što smatrate bitnim ciljem u budućnosti
  • Diverzificirajte svoja ulaganja kako biste ublažili određene rizike
  • Istražite najbolju strategiju za vašu osobnu situaciju – koliko možete mjesečno odvajati, koliko godina imate ispred sebe, koliki dio vaše imovine želite uložiti. Ovo su neki od osnovnih parametara koji su važni da posložite strategiju koja odgovara vašoj trenutnoj financijskoj situaciji
  • Rizik – kakav je vaš odnos prema riziku tj. koliko ste spremni riskirati. Ne kaže se bez razloga tko ne riskira, ne profitira – viši rizik obično znači više prinose. Pročitajte i blog na temu Koje rizike preuzimam prilikom ulaganja?

Vrlo je važno je savladati osnove kako ne biste postali plijenom neke prevarantske sheme koja vam nudi brzu zaradu.
Kao što sam prije spomenula investiranje nije komplicirano i teško. Možete zaraditi puno novca sa samo malo osnovnih informacija.

8 osnovnih načela kako pravilno uložiti novac u svoju budućnost

1. Definirajte cilj

Početna točka. Imati definiran cilj uvelike doprinosi vašoj predanosti da ga ostvarite.

2. Mislite dugoročno

Razmislite gdje želite biti za 5 godina (kratkoročno), 5-15 godina (srednjoročno), te za 15 i više godina (dugoročno).

Ključna stvar kod investicije je vrijeme. Vrijeme anulira tržišni rizik tj. on se smanjuje povećanjem investicijskog horizonta. Financijska tržišta su se u povijesti uvijek oporavila od svake recesije i uvijek dostizala nove vrhunce. Tržišni rizik je prirodan i neizbježan, ali u stvarnosti najmanje štetan rizik za vaše ulaganje.

3. Iskoristite složenu kamatu

Prema Einsteinu, Osmo svjetsko čudo koje nas vraća na prethodnu točku. Vrijeme je najbolji prijatelj vaše investicije, zato je bitno ulagati dugoročno.

4. Diverzificirajte, tj. raspršite svoja ulaganja

Naravno da je puno lakše rasporediti svoja ulaganja kad imate više novca. No, danas to više nije problem ni za male investitore jer za male iznose možete kupiti indeksne ETF fondove (Exchange Traded Fund) koji u svom sastavu imaju već ogromnu diverzifikaciju (npr. najpoznatiji indeks je S&P 500 koji predstavlja 500 najvećih američkih tvrtki). Kupnjom takvog indeksnog fonda postajete vlasnik udjela u, npr. ovom slučaju, 500 najvećih američkih tvrtki kao što su Apple, Microsoft, Amazon, Google, Tesla, itd.

Putem ETF fondova, možete za male iznose ulagati u različite investicijske klase, regije, valute, i sl.

5. Nikada ne ulažite u nešto što ne razumijete

Kao što sam napisala, investiranje nije komplicirano za shvatiti, posebno kad se govori o osnovnim investicijskim klasama – dionicama (vrijednosni papir koji izražava vlasnički odnos u dioničkom društvu) i obveznicama (tzv. dužnička vrijednosnica – izražava kada će se posuđeni iznos otplatiti, koje kamate (kuponi) će biti plaćeni i kojom frekvencijom kao nagrada vjerovniku).

Ulažući na ovaj način, alocirate novac u stvarnu fizičku imovinu, u stvarne tvrtke, s čijim se proizvodima i uslugama svakodnevno susrećete. Ili postajete suvlasnik ogromnih korporacija ili im posuđujete novac. U oba slučaja, radi se o velikim tvrtkama s uspješnim poslovnim modelima. I tu ulaganje pokazuje sav svoj sjaj.

Suprotno ovome, ljudi često kupuju neku osobu, a ne proizvod. Domišljati i elokventni savjetnici mogu vam prodati svašta, ali ako ne razumijete kako njihov posao funkcionira, tj. kako zarađuju, postoji velika mogućnost da više nikada ne vidite uložen novac.

6. Ne investirajte u proizvode koji se oglašavaju na TV-u

TV oglašavanje vrlo je skupo i tvrtke koje si to mogu priuštiti očito zarađuju previše novca od svojih klijenata, odnosno vas da bi ga mogle platiti. Budite oprezni i kod ulaganja koja se oglašavaju u novinama, časopisima i reklamnim panoima. Ovo je jeftinije oglašavanje, ali svejedno košta.

Većina najboljih, najjednostavnijih i najjeftinijih ulaganja gotovo se uopće ne reklamira jer ne zarađuju toliko novca za financijske tvrtke. Na primjer, nikada nećete vidjeti da se oglašavaju ETF (Exchange Traded Fund) indeksirani fondovi, iako ih najpoznatiji investitor na svijetu Warren Buffett, koji i sam ulaže u njih, smatra najboljim načinom ulaganja, posebice za male investitore. Nikad niste razmišljali o tome? Razmislite prije nego uložite u neki fond koji će imati visoke naknade.

7. Nikada ne investirajte u nešto samo zato što to drugi rade

Investitori često slijede uzbudljivost poput krda i ulažu samo u popularne dionice (npr. tvrtke Tesla) ili investicijske klase o kojima se trenutno priča. Kad govorimo o dionicama, ako ste čuli za njih jer svi o njima pričaju vrlo je vjerojatno da im je cijena već vrlo visoka.

Naime, da bi se za neku dionicu čulo, ona mora snažno rasti već duži vremenski period, tj. privlačiti dodatne investitore i rasti još više. Dugoročno je ogroman rast neke dionice neodrživ jer je to zapravo začarani krug koji stvara tzv. mjehur i kad-tad dolazi do korekcije.

Kriptovalute – da ili ne?

Ovdje svakako valja spomenuti i kriptovalute. Gdje se god okrenete ovih dana, svi pričaju o njima, svi žele ulagati u njih… Prije nego što se odlučite za kupnju kriptovaluta, pa čak i najpoznatije – Bitcoina, dobro je upoznati se s čimbenicima koji utječu na njegovu (ne)stabilnost.

  • Nepredvidljivi događaji – kao i na ostalu financijsku imovinu, na vrijednost Bitcoina mogu utjecati relevantni događaji u vijestima, koji mogu uplašiti ili potaknuti ulagatelje
  • Reguliranje vlade – vlade kontinuirano mijenjaju svoje stajalište u vezi s Bitcoinom i drugim kriptovalutama. Kriptovalute nisu regulirane.
  • Neizvjesnost sutrašnjice
  • Likvidnost
  • Sigurnost – pogreške i hakiranje
  • Trgovanje kriptovalutama nosi dodatne rizike kao što su hard forks (tvrde vilice) ili prekid. Trebali biste se upoznati s tim rizicima prije trgovanja ovim proizvodima. Kada se dogodi hard fork, može doći do značajne nestabilnosti cijena, a tijekom cijelog perioda događaja trgovanje može biti obustavljeno ako nema pouzdane cijene s osnovnog tržišta.

8. Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je

Držite se osnova koje smo spomenuli, a ukoliko se želite dodatno informirati, danas postoji puno kvalitetnih knjiga koje i laicima mogu objasniti osnove investiranja ili jednostavno krenite čitati kvalitetne portale koji pišu o investiranju.

Bitno je odvažiti se i početi – bez obzira na iznos koji trenutno možete odvojiti.

Budući da je vrijeme najbolji prijatelj investicije, svaki dan je bitan. Dozvolite složenoj kamati da radi za vas, bez obzira koji cilj/ciljeve odaberete – mirovinu, dječju štednju, financijsku rezervu, kupnju nekretnine, stvaranje bogatstva… Počnite i vrlo uskoro ćete shvatiti da ste napravili važan korak prema boljoj i sigurnijoj financijskoj budućnosti.

Finax je robo-savjetnik koji nudi portfelje različitih rizika koji ulažu u ETF fondove. Račun možete otvoriti online za samo 10-ak minuta. Robo-savjetnik će za vas odraditi cijeli postupak postavljanja strategije ulaganja, vremenskog horizonta, izračunati iznose i prikazati izračun očekivanih dugoročnih prinosa.

Da bismo vam zaista olakšali prvi korak pripremili smo za čitatelje portala Žene i novac posebnu promociju uz koju ćete za sve ciljeve koje otvorite putem ove jedinstvene poveznice do 15.6. imati jednu jedinstvenu naknadu za cijelo vrijeme vaše investicije od 1% (+PDV20%=1.2%) godišnje bez obzira na iznos koji uložite (od 150kn/20 eura mjesečno).

Na Finaxovim stranicama možete naći blogove, webinare i podcaste koji vam mogu na jednostavan način objasniti pojmove o kojima pišem u ovom blogu – kako postaviti ciljeve, dugoročno investiranje, složenu kamatu te puno drugih tema koje vam mogu olakšati početak.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori