Biti žena poduzetnica je puno teže nego biti muškarac poduzetnik. I to baš zbog Bermudskog trokuta ili kako ga još zovu Vražji trokut.

Znate da u Bermudskom trokutu nestaju brodovi iz još dosad neobjašnjivih razloga, a olupine mnogih brodova uopće nisu nikad pronađene.

Bermudski trokut žene poduzetnice je ona stara Rozgina: žena, majka, kraljica. Trokut u kojem žene pokušavaju biti savršene i briljantne. I još voditi biznis, naravno, onaj uspješan.

A najviše od svega se volimo hvaliti da taj trokut ne postoji.

Pokušavamo zablistati na svim poljima tog trokuta i onda nestanemo u njemu.

Prva točka trokuta: Žena

Kada je žena poduzetnica da bi uspjela u biznisu – mora imati jako dobru logistiku iza sebe. Bake, kućne pomoćnice i muževi spadaju u tu logistiku.

Svaka žena koja kaže da je za uspješan biznis potrebna samo dobra organizacija, a ima malu djecu doma – laže. I debelo puca po šavovima i nesretna je.

Ako ima djecu, bake i suprug (partner) za pomoć oko djece i kuće i/ili kućne pomoćnice za spremanje.

žena I Muž

No, najvažnija stvar kod točke trokuta žena – je njezin partner. Ako nema partnera koji će joj biti podrška svaki dan, nema uspjeha. Razgovori bez osuđivanja, ohrabrenje za napredak, radost zbog uspjeha, zajedničko plakanje zbog neuspjeha. Bez toga ne ide. Raspast ćete se ako toga nema. I ako ste shvatile putem da vaš partner ipak nije pun razumijevanja, niste vi krive zbog toga.

Ne gradite prema van sliku savršenog partnera punog podrške jer vas je sram što je drugačije. Tako ne pomažete ni sebi, a ni drugima.

Druga točka trokuta: Majka

Nema te žene poduzetnice koja je majka, a da nema osjećaj krivnje da je premalo uz svoju djecu. Krivnju što je propustila možda djetetov prvi korak, prvu riječ, vrtićku ili školsku predstavu. Ili sportsko natjecanje.

Krivnja dođe i kada nije stigla skuhati ručak pa razmišlja na sastanku kako je loša majka. Ili ide na službeni put pa su klinci samo s tatom ili su kod bake. A ona se grize.

majka i dijete

Onda žena pokušava sve to nadoknaditi raznoraznim aktivnostima (kuhinja, škola, sport, vozanja), dok u potpunosti ne padne s nogu od umora. I žene se uvijek pita tko im čuva djecu? Ja još nisam čula da se to pita muškarca. Činjenica je da najviše to pitanje ženama postavljaju upravo žene.

Treća točka trokuta: Kraljica

Žene imaju potrebu pokazati, najviše drugim ženama, da su uspjele. Da savršeno balansiraju djecu, čistu kuću, skuhani ručak, muža, dobru liniju i posao koji vode. Jer to se od njih očekuje. One su kraljice. Sve je super. Samo da bi pokazale kako su preživjele Bermudski trokut. I onda nestanu u njemu.

E, ne ide to tako žene moje. Još nijedna žena nije uspjela bez podrške druge žene. Kad kažem uspjela – mislim da ima uspješan biznis i da je zadovoljna sama sa sobom i sretna. Da te nigdje ništa ne grize i ne žulja. Ni osjećaj krivnje, ni loš partner, ni sinova jedinica iz lektire.

Puno mi je lakše biti žena poduzetnica kada znam da je i tebi drugoj poduzetnici puna kupaona neopranog rublja, da si otišla na sastanak s mirisom ručka u kosi i da ti je partner baš digao tlak prije nego si otišla na taj tebi važan event. I da ti je tvoja mama usput napomenula kako fališ djeci.

žena Kraljica

Uz sve nedaće koje imamo na našem poduzetničkom putu – pružimo ruku jedna drugoj. Nazovimo stvari pravim imenom. Recimo istinu bez osuđivanja. Gradimo zajedno pozitivno okruženje za sve žene poduzetnice. Jer samo mi znamo kako nam je.

I zapamtite – svima nam je isto. Bez obzira što neke govore u javnosti.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.