Poduzetnice i vlasnici malih tvrtki ponekad su zbunjeni pri odabiru usluga web dizajna. Često nije lako procijeniti dobar omjer uloženog i dobivenog u obilju različitih ponuđača usluga.

Vrlo često se kod izrade web stranica nude brza i polugotova rješenja koja se kasnije pokažu lošim jer nude vrlo ograničene mogućnosti dizajna i funkcionalnih rješenja, a ponekad i u potpunosti ne zadovoljavaju potrebe posla kojim se bavimo.

Prije samog procesa odlučivanja o najpovoljnijem ponuđaču, prvi korak bi trebalo biti kratko upoznavanje i definiranje što nam zapravo treba, kako želimo da sve funkcionira. Tek nakon toga možemo razmišljati o tome tko nam može pružiti takvu uslugu kvalitetno i koja cijena bi bila realna na tržištu.

Jer, mogli bismo izgubiti smo puno više od samog novca bačenog na nefunkcionalan proizvod. Odbijajući i/ili ne privlačeći nove klijente, platili bismo nerealno visoku cijenu usluge koja će na kraju biti i kontraproduktivna, pored toga što neće zadovoljiti ni naš ukus.

Novije vrijeme nas je naviklo na ideju da mnogo toga možemo sami, da je sve zamjenjivo, te da u par sati možemo postati stručnjaci za sve i svašta. Mnogi nude ono što ne mogu ispoštovati i, iz perspektive kupca, zaista je ponekad teško odlučiti koga odabrati.

Jednostavna, možda i pomalo banalna metoda kada krenete birati je, dobro pogledajte web stranicu poduzeća od kojeg želite naručiti web stranicu. Koliko je atraktivna, nalazite li brzo ono što vam treba, na koji način ih je moguće kontaktirati, i slična pitanja.

Onaj tko ne zadovoljava stupanj profesionalnosti na vlastitom webu, neće puno pažnje posvetiti ni vašem.

Što to zapravo znači u praksi?

Do sada smo u kontaktu s klijentima Root Pixel-a koji su tražili redesign uočili jedan niz gotovo identičnih problema. Radi se o nizu pogrešaka koje su samo vrh ledenog brijega i vide se već prvim pogledom na web stranice.

Takve pogreške za sobom vuku niz problema od toga da se stranica čini nevidljivom (tamo ste ali kao da vas je teško pronaći i ne dopirete do novih klijenata) do toga da se pojedini sadržaji koje imate na stranici novim posjetiteljima ne prikazuju; točnije, tamo su, ali je stranica toliko spora pri prikazivanju sadržaja da ih – nema.

Posjetitelji stranice na sadržajima se zadržavaju tek nekoliko sekundi i kada nešto ne vide, oni ne čekaju u nadi da će se možda jednom nešto pojaviti.

Zašto se posjetitelji ne zadržavaju na web stranici?

6 najčešćih funkcionalnih problema

 • nedostaju podaci o web stranici za tražilice (Google, Bing..),
 • neoptimizirane slike,
 • neoptimizirani script files, koji su važni za interakciju,
 • puno nepotrebno instaliranih plugin-a,
 • pogrešno odabrani plugin,
 • mnoge teme nisu optimizirane za slijepe i slabovidne osobe.

6 najčešćih grešaka kod dizajna web stranica

Uz ove funkcionalne poteškoće, nalazimo i vrlo često prisutne probleme pri dizajnu:

 • layout nije dobro strukturiran ( važne dijelove stranice je teže pronaći od ostalog sadržaja i nisu odmah dostupni),
 • prejake boje i neugodne boje,
 • kontrast pozadine i teksta nije dovoljan pa otežava čitanje sadržaja (npr. slova se na pozadini gotovo ne vide),
 • odabir slova koja ne podržavaju sva slova dotičnog jezika (pa se određena slova izgledom izdvajaju od ostalih),
 • raskorak između veličine naslova i teksta,
 • prejaka boja pozadine koja otežava gledanje u ekran pri čitanju.

 

hal gatewood tzc3vjpck q unsplash min

Foto: Unsplash

Većina stranica koje su imale ove probleme izrađene su pomoću različitih programa, kao što je primjerice Elementor, koji omogućava da se od već gotovih dijelova sastavi web stranica.

Iako navedeni problemi nisu vezani za taj program, sam po sebi te on može biti koristan za jedan dio nezahtjevnih web stranica, njegove mogućnosti su ograničene kada vam web stranica nije privatna nego poslovna.

Tada je važno da ona funkcionira besprijekorno, da bude atraktivna vašoj ciljanoj grupi, brza i interaktivna i da vas izdvaja od konkurencije.

Upravo to je ono što vam jeftini web ponuđači ne mogu ponuditi – različitost, individualnost koja je u rastućem broju novih firmi i onih sa duljim iskustvom koji žele ostati u koraku s vremenom, neophodna.

Poneki web dizajneri koji se oslanjanju na gotove dijelove radeći web stranice još nemaju dovoljno znanja da krenu u nešto kreativnije ili oni stranice rade serijski i žele što brže zaraditi, ne polažući puno pažnje kvaliteti.

Ponekad takva rješenja zaista mogu biti dobra kad se radi o hobby blogu, ali ne i kada preko interneta prodajete svoje proizvode. Originalnost i programiranje stranice ćete možda na početku platiti nešto više, ali ćete uštedjeti na redesign-u, popravcima, i prije svega na živcima i vremenu.

Što kada je budžet za izradu web stranice ograničen?

Svaki početak je težak. Kretanje u novi posao i ulaganje mogu biti stresni, ali važno je da definirate svoje želje i potrebe. Profesionalni web dizajner dati će vam smjernice kako, za budžet koji imate, možete izvući maksimum za ono što vama treba, kao i savjete na koji način bi stranicu bilo najbolje organizirati u skladu sa vrstom posla koju radite.

U želji da pomognemo poduzetnicima da izbjegnu nepotrebne troškove, osmislile smo dvije besplatne akcije kao pomoć u prvim koracima.

RootPixel nudi besplatni pregled i savjet što bi trebalo popraviti u funkcionalnosti i dizajnu web stranice. NKM online daje besplatni
online uvodni program o temeljnim koracima originalnog i nenametljivog marketing predstavljanja. Kombinacijom ova dva koraka možete
izbjeći nepotrebne troškove, i pripremiti se za osvajanje digitalnih srca.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.