Nedavno sam naišla na zanimljiv citat Eleanor Roosevelt koji kaže: Žena je kao vrećica čaja – ne znaš koliko je jaka sve dok je ne staviš u vruću vodu.

Upravo tako na ženu gleda kršćanstvo – što god mediji, nevjernici, pa čak i neki vjernici govorili i mislili o tome. 

Kršćanstvu se često zamjera kako ženu stavlja na zadnje mjesto, drži ju podređenom muškarcu i manje vrijednom. No, istina je sasvim drugačija.

Temeljna figura Novog zavjeta, Biblije, i kršćanstva općenito – Isus Krist – ženi obnavlja dostojanstvo koje joj je uvijek pripadalo i snažno ga zapečaćuje brojnim znakovima i simboličnim gestama. Kroz Bibliju – ponajprije Novi zavjet, ali svakako i Stari – Bog pokazuje što misli o ženi. Svi smo čuli za onaj vic kada Bog stvori muškarca i kaže: Dobro je!, zatim stvori ženu i kaže: Ti ćeš se ipak morati šminkati!

Na njega mogu odgovoriti samo protušalom (možda i poluistinom): Ne bi Bog išao stvarati ženu da je kod muškarca sve bilo tako dobro. 

Šalu na stranu, Biblija donosi nekoliko ključnih tekstova koji nam pokazuju što Bog misli o ženama te o ženama i novcu, u ovome ću tekstu spomenuti samo dva, jedan iz Novoga i jedan iz Staroga zavjeta.

Ponajprije, Bog ženu drži hrabrom i snažnom, odgovornom i sposobnom te joj daje čast da u utrobi nosi i na kraju rodi i odgoji Spasitelja, Isusa, o čemu čitamo u Novom zavjetu.

Marija, mlada poštena djevica, nije se bojala staviti na kocku ni vlastiti život radi višeg cilja, iako je znala da će joj mač probosti dušu (Lk 2,35). Marija nije znala kako će sve to biti, ali je vjerovala. Ovo kao da je mogla samo prava žena i Bog kao da je to i znao. Zato je Njegova namisao izvršena besprijekorno.

Što se tiče žena i novaca, o tome jasno govori starozavjetna pjesma o vrsnoj ženi. Ovaj je termin pomalo već i poprimio negativan prizvuk jer velik broj ljudi, pa čak i u kršćanskim krugovima, o vrsnoj ženi misli kao o šutljivoj, skromnoj i podređenoj kućanici – u najboljem slučaju.

Mudre izreke pak govore drugačije.

Na samom početku, ovaj hvalospjev govori kako je vrsna žena vrjednija nego biserje, a vrlo brzo otkriva i kakva je. Vrsna žena nije podređena, ona je sposobna, povjerljiva i odgovorna i muž se može pouzdati u nju te se bogatiti uz njezinu pomoć (Izr 31, 11).

Ona je dobrodušna i čini dobro onima u potrebi (Izr 31, 12.20).

Vrsna žena je pravi primjer poslovne žene, žene poduzetnice, ona ima dobre prodajne vještine, dobra je u prepoznavanju potencijala, vješta je i marljiva, radi i noću ako je potrebno, ima dobre organizacijske sposobnosti, brine o sebi, svojoj obitelji i zaposlenicima te sve to čini čak i bez pomoći i znanja svoga muža jer joj on može savršeno vjerovati u svemu (Izr 31, 13-22).

Njezin se muž njome hvali i ugledan je zbog nje, a sinovi je gledaju sretnu i ispunjenu (Izr 31,23.28). Lijepo se odijeva, zrači iznutra te dobro upravlja vremenom i misli na budućnost (Izr 31,25). Vrsna žena je mudra, rječita i blaga (Izr 31,26). 

Nakon ovakvog opisa, može li se još što nadodati?

Jedini tko bi mislio da može smo mi same – žene. Jer same sebi najčešće nismo dovoljne.

I sama sam dugo pisala ovaj tekst, ne zato što nisam znala što napisati, već zato što mi se to činilo – nedovoljno.

Vrijeme je da se mentalitet cjelokupnog društva, kako muškaraca, tako i žena, počne iz temelja mijenjati.

Naše društvo treba buđenje – jer samo kava očito nije dovoljna, možda nam treba upravo šalica jakog vrućeg čaja! 😊

Piše: Mirjana Matijašević, kreatorica i voditeljica Škole govorništva Heureka; mirjana@heureka.hr

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori