Hrana je najveći i najnepredvidljiviji dio našeg (financijskog dijela) života kada govorimo o neplaniranim troškovima. Čak i ako odemo u kupovinu hrane s popisom namirnica u rukama, jako često kupimo barem još jednu stvar van tog popisa, zar ne? A da ne spominjemo da nam jako često prođe rok namirnice koju onda bacimo u koš za smeće bez da smo ju konzumirali.

Ako ste kupili nešto što košta 50 kn, pola nismo pojeli (na neki način je propalo) i onda smo pola od toga bacili – zapravo smo bacili 25 kn.

Jeste li ikada uzeli 25 kn iz svojeg novčanika i samo ih tako bacili u koš za smeće? Biste li to ikada napravili? Naravno da ne. A koliko puta vam se dogodilo da ste nešto od hrane bacili jer je pola ostalo i nije se pojelo?

Sad samo izračunajte koliko je to novaca koje ste bacili u koš za smeće. Koliko puta vam se to dogodi na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi? Jeste li ikada pratili koliko vas to košta? Osim što je to jako žalosno jer je puno ljudi na svijetu gladno, to nije dobro ni s financijske strane naših života.

Što možemo učiniti da ne bacamo hranu u koš za smeće?

Kako bismo uštedjeli na hrani, možemo npr.:

  • pametno kupovati,
  • planirati kupovinu,
  • kupovati na tjednoj bazi,
  • napraviti tjedni (ili polutjedni) plan prehrane,
  • isplanirati koliko novaca možemo tjedno potrošiti na prehranu,
  • nositi hranu sa sobom na posao, umjesto kupovati svaki dan, itd.

3 pitanja na koja si trebate odgovoriti nakon kupnje

Kao prvi korak u svemu vezanom za upravljanje financijama, potrebno je i ovdje napraviti svojevrsnu krvnu sliku, no na način da svaki dan bilježimo samo hranu (i piće) na koje smo potrošili naše novce. To ne znači – potrošila sam 100 kn u trgovini i to pišem.

Zapravo, to bi trebalo napraviti na malo detaljniji način od toga. Kada ste potrošili tih 100 kuna u trgovini, uzmite račun i pregledajte ga malo detaljnije i odgovorite si na sljedeća tri pitanja:

  1. Što se nalazi na ovom računu, a da mi je to bilo prijeko potrebno da kupim (razlog zbog kojeg sam i ušla/ušao u tu trgovinu)?,
  2. Što se nalazi na ovom računu, a da sam kupila zato jer sam nešto ugledala pa mi je bilo a da i to mi treba ili vidiš, mogla sam napraviti xy za ručak od ovoga ili vidi ovo je na akciji?
  3. Što sam kupio/la na ovom računu, a da je totalna glupost i potpuno mi nepotrebno?

To napravite na više svojih računa i sortirajte si na što trošite novce prilikom kupnje jer ćete si na ovaj način osvijestiti kako vam hrana krade novac iz vašeg džepa.

P.S. Na što vas podsjećaju ta 3 pitanja? Odgovor se nalazi u članku o vrstama rashoda koji sam prethodno napisala za ovaj portal – a koji daje odgovor na to pitanje.

Hrana je samo jedna od cjelina kojom se bavimo u edukaciji vezanoj za poboljšanje vaših osobnih financija – Be skilled financijskoj akademiji. Za individualnu suradnju, slobodno mi se javite putem društvenih mreža ili ovdje ispod teksta u komentarima. Razlog što smo svi tu je upravo naša zajednička želja za učenjem o financijama te postizanje financijske slobodne i neovisnosti.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori