Danas se održala konferencija Kako otvoriti i uspješno voditi OPG? Evo što smo sve naučili.

Očekuje se veliki rast OPG-ova u 2023. godini

Poljoprivredna proizvodnja je u COVID-19 pandemiji narasla za 4,7 posto. Predviđa se veliki rast OPG-ova do 2023. godine, rekla je Ana-Marija Špicnagel Ćurko govoreći o detaljnim koracima kod otvaranja OPG-a. OPG može osnovati fizička osoba s prebivalištem u RH sukladno odredbama Zakona o OPG-u ili fizička osoba s prebivalištem na teritoriju druge države članice Europske unije ako ima pravo korištenja proizvodnih resursa na teritoriju Republike Hrvatske.

Računovodstvo i pravo ne možete izbjeći

Vlasnica računovodstvenog servisa DOMINO MOD Ivana Ožegović naglasila je kako je važno imati računovodstvo za svoj OPG jer je kompleksno i na taj ćete način izbjeći kazne. OPG može biti u sustavu PDV-a, ali i ne mora.

ivančica-bobek

Foto: Ivančica Bobek, odvjetnica

Odvjetnica Ivančica Bobek stavila je naglasak na pravni aspekt OPG-a. Moderan poljoprivrednik je poduzetnik. Pravo je moćan alat za one koji se njime znaju služiti, rekla je. Pravo ne možete izbjeći jer ćete se prije ili kasnije susresti sa sklapanjem ugovora, pitanjem naplate potraživanja, rješavanjem sporova, brendiranjem (žigovi, oznake kvalitete) i slično.

Zakup zemljišta za OPG

Kako biste uopće mogli imati OPG, potrebno je urediti pitanje zemljišta. Sve nam je pojasnila geodetkinja Blaženka Mičević (Agrodet). Moguće je kupiti privatno zemljište ili zakupiti ono u vlasništvu države. Kod toga treba pripaziti na veličinu zemljišta kojeg trebate imati (1000 kvadrata). Za zakup je potrebno pregledati programe raspolaganja te se obratiti gradu ili općini.

Dodajte vrijednost svojem OPG-u: Brendirajte se i kreirajte proizvod!

Za dodavanje vrijednosti, važno je brendirati se – osmisliti jednostavno i lako pamtljivo ime brenda te logotip, kreirati kvalitetnu web stranicu i profile na društvenim mrežama te promovirati se što je više moguće – nastupi na sajmovima te u medijima dobar su put za veću prepoznatljivost.

Kako biste nešto proizveli, moguće je kreirati svima poznati proizvod, posve inovativni proizvod ili poznati proizvod u novom formatu. Pri tome je nužno znati kome se obraćate, ali i što prodajete. Znajte da ne prodajete čisti proizvod, vi prodajete rješenje problema, osjećaj, zajednicu, budućnost, rekla je Željka Maras, osnivačica brenda i portala Jedem doma za food business consulting.

opg-valvida

Foto: Proizvodi OPG-a ValVida Valentine Vidović

Konferencija je završila panelom s našim uspješnim poduzetnicama i poduzetnikom: Dijana Gverić (Dućan Mrkvica), Matea Vuletić (OPG Mandarinet), Trvrtko Gačić (OPG Tvrtko, Enzita), Valentina Vidović (ValVida) te Ana Matulić (OPG Matulić).

Svi su s kreiranjem brenda krenuli malim koracima. Primjerice, Ana Matulić je svoje sapune krenula izrađivati kod kuće te je na svom prvom sajmu prodala svega dva komada. Danas su dobitnici prestižnih svjetskih nagrada za svoje proizvode. Matea Vuletić je vlasnica OPG-a Mandarinet koji je krenuo s prijevozom mandarina do Zagreba te je također dobitnik jednih od najprestižnijih svjetskih nagrada.

opg

Foto: Panel

Ključne početničke greške koje su izdvojili su: neuključivanje suradnika na vrijeme, nisu tražili avansno plaćanje te su mislili kako za brendiranje treba angažirati velike marketinške agencije, a često će vjerojatno i one male ili bolje napraviti posao ili dati veći doseg.

Za uspješan OPG, ključno je imati dobre temelje: pravno, računovodstveno i geodetski, a zatim polako dodavati vrijednost kreiranjem brenda, izgradnjom kvalitetnog odnosa s kupcima.

U biznisu se treba opustiti i osloboditi. Pokušajte. Budite otvoreni za sve. Pokušajte i slobodno pogriješite.

Ovdje možete pogledati snimku konferencije i panela.

Foto: Pexels; Žene i novac

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori