Kako se osjećate na radnom mjestu i ispunjava li vas trenutačni posao? – Što napraviti ukoliko razmišljate o promjeni karijere?

Kako se osjećate na vašem radnom mjestu? Ispunjava li vas posao? Jeste li sretni? Koristite li svoje potencijale – barem većinu njih? Idete li na posao s veseljem? Možete li provesti u djelo ono što ste zamislili? Kakav ste primjer vašim podređenima? Inspirirate li ih i motivirate da budu svakim danom sve bolji?

Ili je vaš posao siguran jer ste na njemu već preko 5, 10 15, a možda i 20-25 godina pa se tu i nema baš još puno dodati, a ni oduzeti. Tako je, kako je. Pa kako kažu stari ljudi bolje vrag kojeg poznaš, nego kojeg ne poznaš?

Ipak, negdje duboko u sebi, osjećate da to nije to i da imate puno više za pružiti nego je to na postojećem radnom mjestu?

U čemu je onda problem?

Problem, ili popularno rečeno izazov, je u čistom strahu i u tzv. zlatnom kavezu.

Smatrate da vaši kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni, ali ipak kao dobar i odgovoran otac/majka/osoba koja je odgajana u duhu da šuti i trpi i radi na istom poslu dugi niz godina – unatoč vlastitom nezadovoljstvu, ostajete na tom poslu.

Jer, ipak, vi ste glava obitelji i držite 4 kantuna kuće pa si ne možete dopustiti taj luksuz da date otkaz i krenete dalje. Pogotovo ne sad u ovoj situaciji. Ne znam kako razmišljaju vaši roditelji ili bližnji (stariji), ali moji mene i nakon 4 godine od kada radim kao poduzetnica, pitaju kada ću se zaposliti i naći posao. A tim više jer je sad zapravo kraj svijeta i treba se na postojećem poslu zadržati koliko god je moguće. Pod cijenu života i smrti.

Vjerujem da znate što je uzrok takvom razmišljanju, ali ipak napominjem da je to čisti strah. Gospodin Strah je taj koji vas još uvijek drži na postojećem poslu. Strah je dosta opširna tema pa ćemo njega obraditi u nekom od narednih članaka. Sada ćemo se fokusirati na zlatni kavez.

Ako ste na menadžersko-upravljačkoj poziciji, pored svih nabrojenih uvjerenja za koja ne znam koliko vam služe, to je na vama da ih preispitate, na istoj poziciji vas drži (meni jako drag izraz i metodom vlastite kože iskušan) – zlatni kavez.

Naime, radi navike da imate sve sređeno – sigurnu i prilično dobru mjesečnu plaću, imate i ostale beneficije kao što su službeni mobitel, laptop, ured, bonus, darove za djecu, božićnicu, regres, dodatno zdravstveno osiguranje, usluge bavljenja sportom, 13. plaću, a ako imate i službeni auto, vi ste u definitivnom zlatnom kavezu.

Pa zašto biste sada pored svih tih beneficija razmatrali odlazak? Nema veze što ste nesretni i neispunjeni, to je sporedna stvar.
Ali ono što je istina je da je ovaj život doista prekratak da bismo trećinu svog života koji provodimo na poslu proveli u kavezu pa makar on bio i zlatni.

I ne, ne želim reći da trebate sada sve to baciti, svu svoju karijeru i energiju koju ste uložili u postojeću firmu, ali trebate dobro razmisliti jesu li vaše temeljne vrijednosti iste ili barem slične s tvrtkom u kojoj radite. Cijeli tvrtka/poslodavac vaš trud i zalaganje? Možete li svoje kapacitete koristiti u velikoj mjeri (intelektualne, emocionalne, socijalne itd.)? Ili oni stagniraju?

Ako je većina vaših odgovora na pitanja iz ovog teksta negativna, onda je vrijeme da donesete odluku za boljim poslom. Za početak je to sasvim dovoljno. Donijeti odluku.

A nakon tog prvog koraka, možete se početi pitati što je to što vi želite, koje su vaše temeljne vrijednosti, koji su vaši potencijali, kako želite provoditi vrijeme, kakav želite da je vaš budući poslodavac, gdje želite biti za nekoliko godina.

Ono što je najvažnije od svega toga je da trebate razmisliti kako se želite osjećati na poslu, kakav god on bio.

Tako da, za početak, preispitajte što je to što doista želite od svoje karijere.

Želite li raditi u istoj industriji, koja to sve znanja imate i možete koristiti za svoj budući posao bilo da je on kod novog poslodavca ili da sami pokrećete svoj biznis. Ključno ste već napravili, a to je da ste donijeli odluku!

Imate li dvojbi i izazova o kojima sam pisala u tekstu, javite mi se! Kroz 30 minuta BESPLATNOG razgovora, proći ćemo kroz vaše dvojbe i pomoći ću vam da donesete pravu odluku sanja@vedas-consulting.hr

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori