Sada kada ste popisali što imate u hladnjaku i zamrzivaču te odredili što kuhate sljedećih par dana (da potrošite tu hranu i da vam ne propadne), logični korak je otići po novu hranu i nove zalihe.

Zapitajte se – što sada mogu učiniti kako se ponovno ne bih zatekao/la u istoj situaciji?

Porciranje hrane

Osim što ćete u kupnju ići s popisom i držati ga se (odmah napišite gušte na popis), kada dođete doma, primijenite sljedeću strategiju. Bit će vam potrebno: vrećice za zamrzavanje (one na koje možete pisati) i kemijska olovka. Jednostavno, zar ne?

Meso

Kada kupujete meso, kupite malo veću količinu (npr. količinu dostatnu za tjedan dana ili mjesec dana) te različite vrste mesa (primjenjivo je i na povrće). Kada dođete doma, isijecite to meso na manje komadiće (kako volite) i odredite za što vam je što. Ako ste, npr., kupili juneći but, odredite hoćete li praviti šnicle ili gulaš te isijecite meso na jedan od ta dva načina.

Kada se meso porcira, u jednu porciju ide 250 grama mesa za jednu odraslu osobu. Za početak, možete koristiti kuhinjsku vagu, a s vremenom ćete upraksirati oko i ruku pa vam vaga više neće biti potrebna.

Povrće

Za povrće, možete računati ili po komadu (npr. jedan srednji krumpir za jednu osobu) ili isto u gramima npr. 150 grama povrća za jednu osobu – naravno, ovisi o kakvoj vrsti povrća se radi.

Ako na prvu niste sigurni, probajte s nekom količinom pa ćete vidjeti je li bilo premalo, taman ili previše. Ako nemate kućnu vagu, iskoristite svoju šaku za definiranje količine.

Pakiranje u vrećice za zamrzavanje

Nakon što ste doma isporcirali meso i povrće te odredili količine, sada je vrijeme za pakiranje u vrećice za zamrzavanje.

Na svaku pojedinu vrećicu napišite: o kojoj se poziciji radi i kojoj vrsti mesa radi (npr. juneći but), napišite i gdje ste kupili to meso, a najvažnija informacija je datum kada ste to meso kupili.

I, nakon toga, dobro zatvorite i spremite na mjesto koje ste već odredili u zamrzivaču.

Dodatno, možete negdje na hladnjaku zalijepiti (ili zakačiti s magnetima) koliko čega imate u zamrzivaču – tako da možete pratiti količinsko stanje i na vrijeme isplanirati i krenuti u sljedeću kupnju.

Sada ste već pročitali tri članka o tome kako možete uštedjeti svoj novac na hrani te kako možete smanjiti bacanje hrane (koje je loše iz više razloga). Javite mi se u komentarima kako ste vi primijenili ove korake u svojem životu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori