Znanje je moć rekao je Francis Bacon, međutim računovodstveno gledano, znanje je i ušteda. Kako? Objasnit ću Vam u nastavku.

Znanje kao ušteda

Razmišljate li o ulaganju u svoje znanje ili znanje svojih zaposlenika? Odlično! Ulaganje u obrazovanje ima dugoročne i kratkoročne prednosti za Vas, Vaše zaposlenike ali i rezultat Vašeg poduzeća. Ulaganjem u vlastito znanje ili znanje svojih zaposlenika postajete bolji u poslu kojim se bavite i konkurentniji na tržištu, a uz to dodatno smanjujete porez na dobit. 

edukacija zaposlenika

Kako biste primijenili ovu olakšicu za svoje obrazovanje – važno je da ste zaposleni u svom poduzeću jer se olakšica primjenjuje samo na zaposlenike. Uz uvjet zaposlenja, obrazovanje mora biti vezano za sadašnju ili buduću djelatnost poduzeća.

Edukacija – potreba i nagrada

Ulaganje u obrazovanje svojih zaposlenika možete primijeniti kada postoji potreba za obrazovanjem, ali možete ponuditi obrazovanje zaposlenima kao nagradu za njihov rad ili dogovoriti sa zaposlenicima kombinaciju bruto plaće i ulaganja u obrazovanje što Vam je povoljna opcija jer se obrazovanje za razliku od plaće ne oporezuje.

Poslovanje bez i s edukacijom u brojkama

Kako će ulaganje u obrazovanje konkretno utjecati na rezultat možemo vidjeti u tablici:

Tablica1

Pretpostavimo kako se u 900.000,00 kn troškova nalazi trošak obrazovanja u iznosu 100.000,00 kn. U tom slučaju 80 % troška obrazovanja dodatno umanjuje poreznu osnovicu te bismo porez na dobit obračunali samo na 20.000,00 kn umjesto na 100.000,00 kn. Porez na dobit bi iznosio 2.400,00 kn, a neto dobit 97.600,00 kn.

U ovom slučaju smo smanjili poreznu osnovicu za 80.000,00 kn (80 % troška obrazovanja), međutim taj se postotak razlikuje ovisno o vrsti obrazovanja i veličini poduzetnika.

Posebno ili opće obrazovanje

Primjer koji smo naveli u tablici odnosi se na ulaganja u opće obrazovanje mikro i malih poduzetnika, a evo koji se sve postotci primjenjuju u praksi:

  1. Posebno obrazovanje – 25 % smanjenja za velike poduzetnike, 35 % smanjenja za srednje poduzetnike, 45 % smanjenja za mikro i male poduzetnike.
  2. Opće obrazovanje – 60 % smanjenja za velike poduzetnike, 70 % smanjenja za srednje poduzetnike, 80 % smanjenja za mikro i male poduzetnike.

Razlika između posebnog i općeg obrazovanja je u mogućnosti primjene stečenog znanja. 

edukacija zaposlenika

Posebno obrazovanje odnosi na stjecanje kvalifikacija za rad kod poslodavca koji ulaže u obrazovanje, a koje nisu prenosive kod drugih poslodavaca – npr. obrazovanje za primjenu softvera kojeg je razvilo poduzeće. 

Opće obrazovanje se odnosi na stjecanje kvalifikacija za rad koje su primjenjive i kod drugih poslodavaca – npr. škola engleskog jezika.

Što ulazi u trošak obrazovanja?

Školarina na osnovnim i srednjim školama, školarina na visokim učilištima, poslijediplomski studij, doktorski studij, seminari, tečajevi, kongresi, specijalizacije, troškovi predavača i instruktora, troškovi savjetovanja u svezi s projektima obrazovanja, stručna literatura (knjige, časopisi), amortizacija opreme koja se koristi za svrhu obrazovanja, troškovi dnevnica, smještaja i prijevoza ako se obrazovanje odvija izvan mjesta prebivališta/boravišta zaposlenika.

Ako ste dvoumili oko ulaganja u obrazovanje Vaših zaposlenika, nadam se da će Vam ove informacije pomoći u donošenju odluke.

Za sva pitanja, možete mi se obratiti putem maila: tiana@profida.hr

Foto: Unsplash

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori