Kako uspješno održati online edukacije? – Postavite jasna pravila sudionicima, izaberite prikladnu platformu i vodite računa o neverbalnom govoru

Da je nama u Ciceronu netko prije godinu dana rekao da ćemo uskoro biti katapultirane miljama daleko izvan naše zone komfora i to na neodređeno vrijeme i da ćemo zato gotovo u potpunosti morati mijenjati načine našeg poslovanja – slatko bismo se nasmijale i odmahnule rukom.

Međutim, kao što znate, upravo to dogodilo se ove godine svima nama.

Kada smo se kao trenerice, coachevi i edukatorice u proljeće 2020., nakon početkog šoka, tijekom lockdowna zbrojile i nastavile s radom, prvo pitanje bilo je: Je li uopće moguće sve naše edukacijske teme i metode kojima ih obrađujemo prenijeti na virtualne kanale?

Na početku smo, kao i mnogi kolege(ice), bile sumnjičave. Međutim, postalo je jasno da ćemo, htjele, ne htjele, barem dio svojih edukacijskih programa morati prilagoditi virtualnim kanalima. I tako smo krenule!

Fast forward do danas – od tog početnog šoka prošlo je punih 7 mjeseci, a mi u Ciceronu danas smo zaljubljene u online edukacije.

Kako smo od tog početnog šoka došle do današnje romanse s virtualnim kanalima?

Najprije smo se educirale, a zatim smo učile sa svakim novim iskustvom naše online prezentacije ili radionice.

U tome je, naravno, bilo i grešaka te smo učile dobrom starom metodom pokušaja i pogreški. Na temelju svega toga, danas ja u Ciceronu održavam edukacije baš na ovu temu. I zato ću vam otkriti neke upute i savjete kako i vi ne biste prolazili/e taj isti put.

Svrha i cilj

Najprije, važno je imati na umu da je priprema za online znatno duža nego standardna priprema za komunikaciju uživo.

Kada prilagođavate prezentacije, radionice ili sastanke virtualnim kanalima, taj proces možete shvatiti kao prevođenje nekog teksta s jezika na jezik. Naime, kad prevodimo neki tekst, ne prevodimo ga doslovno od riječi do riječi. Ono što radimo je da najprije razmišljamo o značenju neke rečenice koju onda zatim oblikujemo po jezičnim normama drugog jezika. Da se poslužim primjerom…

Recimo da rečenicu Ich war gestern im Haus želimo prevesti s njemačkog na hrvatski jezik. Ako je prevedemo doslovno, ona će zvučati – Ja bila jučer u kući. Međutim, to nije ispravan prijevod jer najprije trebam razmišljati o samom značenju, a zatim rečenicu oblikovati po normama hrvatskog jezika. Zato je ispravan prijevod – Jučer sam bila u kući.

Isto to događa se i u prevođenju prezentacija, radionica i sastanaka iz komunikacije uživo na online kanale.

Zato je najprije važno odrediti svrhu i postaviti cilj kojeg želimo postići kako bismo sadržaj znali optimalno prilagoditi virtualnom kanalu. Fokus nam uvijek mora biti na cilju kojeg želimo postići.

Platforma / aplikacija

Nakon što smo odredili svrhu i cilj, vrijeme je da odaberemo platformu.

Osobno, ako vodim interaktivnu radionicu tijekom koje ću dijeliti polaznike po grupama u svrhu radioničkih vježbi, najčešće koristim Zoom jer mi se pokazao optimalnom opcijom.

U tu istu svrhu funkcioniraju i druge platforme, samo zahtijevaju nešto više pripreme. A ako vam nije potrebna tako visoka razina interaktivnosti, odnosno ako nećete voditi sastanak radioničkog tipa s vježbama u parovima ili grupama, nego ćete možda samo razgovarati sa sudionicima i/ili tipkati u chat, podijeliti PowerPoint/dokumente itd. – nećete pogriješiti niti s jednom platformom (Zoom, Microsoft Teams, Webex, Skype…) jer su za takvu svrhu sve navedene platforme više manje slične. Ono što je važno je da platformi posvetite vrijeme da se upoznate i naviknete na nju.

Dužina izlaganja

Zatim je važno odrediti trajanje. Pritom imajte na umu da virtualni prostor zahtijeva kraće sesije i više pauza.

Naravno, samo trajanje i broj sudionika diktiraju koliko sastanak može ili ne može biti interaktivan.

U svakom slučaju, poželjno je da postignete dinamiku i određenu vrstu interaktivnosti (s obzirom na trajanje i broj sudionika).

Npr. ako vodite prezentaciju u trajanju od 30 minuta i imate 30 sudionika, poželjno je da tijekom prezentacije sudionici, npr., povremeno odgovaraju na vaša pitanja u chat, da se poslužite anketom, crtanjem po ploči itd.

Ono što svakako u tom slučaju ne želite je da sudionici preuzmu riječ od vas i pojedu vam vrijeme.

S druge strane, ako vodite trosatnu radionicu ili sastanak radioničkog tipa za npr. 10 polaznika, poželjno je da se sudionici uključuju, da govore, da ih dijelite po sobama u parovima ili grupama, da koristite chat, ankete i sve što imate na raspolaganju.

Pravila i očekivanja

Međutim, u svemu tome veoma je važno imati na umu sljedeće pravilo – odmah na početku morate postaviti pravila komunikacije i postaviti jasna očekivanja pred sudionike kako bi se na online kanalu znali ponašati onako kako vi kao voditelj/ica želite.

Prezentacija

Što se PowerPointa tiče, važno je da je on čist i jasan te da njime usmjeravate pažnju sudionika. Za to će vam najviše pomoći animacije.

Kamera i pozadina

Kada govorimo o tehnici, bilo bi dobro da je kamera što bolja, a pozadina iza vas što čišća (prazan zid ili npr. zid sa slikom) kako biste minimizirali potencijalne distrakcije.

Druga važna stvar je dovoljna količina svjetlosti jer je zbog dojma i utjecaja izrazito važno da vam se lice dobro vidi.

Kada je riječ o kutu snimanja, važno je malo udaljiti glavu od kamere jer su web kamere većinom širokokutne – što ste im bliže, to je distorzija veća. Zato se malo udaljite od kamere i postavite zaslon laptopa tako da su vam oči u  razini s kamerom te da se u kadru vidi cijela glava do ramena. Dodatno, prilikom online sastanka poželjno je (ali ne i nužno) koristiti slušalice zbog minimiziranja distrakcija i zbog boljeg, čišćeg zvuka.

Neverbalna i glasovna komunikacija

S obzirom da je govor tijela kod online sastanka mnogo manje vidljiv u odnosu na sastanke uživo, njegova je važnost ipak nešto manja. Međutim, postoji nekoliko važnih elemenata.

Najvažniji je izraz lica, odnosno mimika.

Kao i uvijek u komunikaciji, dobro je da lice komunicira otvorenost i zato bi bilo dobro da ste nasmiješeni.

Iako virtualno nema 100% pravog kontakta očima, potrebno je gledati prema zaslonu laptopa kako biste sudionicima dali do znanja da ste fokusirani na njih.

Zadnje, ali ne i manje važno, vodite računa o glasu i dikciji.

Također, imajte na umu da pauze u govoru trebaju biti znatno duže online nego u komunikaciji uživo. Kako dramske pauze u govoru, tako i tišina kada postavite pitanje sudionicima i čekate odgovor. Što se prije naviknete na tišinu, to bolje.

Generalno, govorite jasno, razgovijetno, nešto sporije nego što biste uživo i radite veće pauze.

Poznato je da najbolji dojam ostavljamo kada smo autentični.

Zato, dobro se pripremite, istaknite svoje jake strane i budite svoji!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori