Kako uštedjeti i svojoj koži priuštiti ono najbolje? – 10 savjeta kako se “riješiti” nepotrebne kozmetike i isplanirati kućnu njegu

Zavirite li u svoju kupaonu ili kozmetički ormarić, vjerujem da ćete ondje naći bezbroj proizvoda kojima je ili istekao rok trajanja ili ih niste iskoristili do kraja pa su se pokvarili i užegli ili ih jednostavno više ne koristite. A tek uzorci kojima ne znate više ni svrhu, a ni možete li ih još koristiti.

Sve je to novac koji sada samo neiskorišten stoji i skuplja prašinu. Uzmite si malo vremena i promotrite što se sve krije u nepreglednim dubinama tih ormarića i polica.

 1. Inventura je zakon!

Prvo napravite inventuru i sortirajte proizvode u kategorije:

 1. Koristim i volim i rok trajanja je valjan
 2. Neka se nađe, ali rok trajanja ubrzo ističe ili je proizvod promijenio svoj izgled i miris
 3. Nikad ili jednom otvoreno i zaboravljeno i rok trajanja je diskutabilan
 4. Za nešto bi moglo biti korisno
 5. Uzorci koji nam obično (više) ne trebaju
 1. Bacite sve nepotrebno!

Kažu, kada uklonimo suvišne stvari, napravimo mjesta za nešto novo i svježe.

Dobro pogledajte razvrstane proizvode i kategorija 5, 3 i 2 obično se treba riješiti. Proizvodi koji predugo stoje i koje niste iskoristili u roku od godine ili dvije, vjerujte mi, nećete nikada. Sve što je za kantu, neka ode. Marie Kondo uči da se stvarima koje su nam služile treba i propisno zahvaliti i s tom zahvalnošću ih i otpraviti. Evo prilike!

Kako Ustedjeti Na Kozmetici1

 1. Nešto još ipak možete iskoristiti!

Kategoriju 4 (Za nešto bi moglo biti korisno)  pogledajte malo izbliza, možda će ta krema biti fantastična za njegu tijela nakon tuširanja, a i potrošit ćete ju u dva nanošenja.

Ponekad će i kategorija 3 (Nikad ili jednom otvoreno i zaboravljeno) biti za prijateljicu, mamu, sestru ili vašeg muškarca. Nekome od njih će proizvod koji vama ne služi biti super koristan.

Potom krenite bjesomučno koristiti ono što želite što prije potrošiti jer je na izmaku snaga, još uvijek je dobro za korištenje, ali ste malo zapostavile njegovu namjenu. Tu se obično nađu kreme za lice, anticelulitni gelovi, losioni i balzami za tijelo, bezbroj krema za ruke koje smo dobile na poklon i slično.

Zadajte si zadatak da kad god posegnete za novim proizvodom, a niste potrošili prethodni, napravite pauzu, izbrojite do 10 i produžite dalje.

Kako Ustedjeti Na Kozmetici

 1. Grupirajte i isplanirajte njegu!

Sada kad ste većinu proizvoda stavili na svoje mjesto – vrijeme je da se posvetite planu njege i napravite najbolje za sebe!

Proizvode koje koristite i volite – uvijek iskoristite do kraja. Otvorite tu pumpicu, prerežite tubicu i vidjet ćete da se ondje skriva proizvoda bar za još 5-10 dana. Zgodno otkriće zar ne? Kada ste ih potrošile, provjerite ima li neka posebna ponuda ili neki program lojalnosti za stalne korisnike i iskoristite to. A za ostatak redovne rutine, nastavite čitati…

Počnite od imperativa svake njege kože, a to je njegovo visočanstvo, Zakon i Red, Alfa i Omega – ČIŠĆENJE!

Sve što vam treba je odličan cleanser prilagođen količini i vrsti šminke – popratni tonik ili micelarna vodica. Za one zahtijevnije, to može biti enzimski čistač koji je fantastičan za ovo zimsko poliranje naše predivne kože! U ponudi je zaista velik broj proizvoda, pa čak i mi stručnjaci ponekad mozgamo o najboljem izboru za sebe i druge.

HIDRATACIJA je drugi članak zakona o njezi kože, pa kaže, ako su nam akvaporini (sustav navodnjavanja kože) sasušeni, ništa neće učiniti veliku razliku. Zato se kaže da je hidratacija kože prvi i osnovni korak u prevenciji ubrzanog starenja.

INTENZIVNA NJEGA serumom, fuidom ili kremom smatra se bazom za noć i ukoliko imate posebnih potreba kože (akne, suhoća (kao nedostatak lipida/masnoća, preosjetljivost, bore oko očiju ili vidljivi podočnjaci i sl…) neka to bude rutina.

DNEVNA NJEGA bi trebala biti prilagođena tipu i stanju kože, ali i make up-u koji koristite ili ne koristite.

Ključ je KISS – keep it simple stupid odnosno – pojednostavite sve to.

Pa, napravimo malu prosječnu kalkulaciju proizvoda koji su na granici ili već pripadaju kategoriji profesionalnih ili dermokozmetičkih proizvoda. Naravno da ta kalkulacija može biti u upola niža ili duplo viša, sve prema vašim preferencijama i navikama.

Cleanser ili osnovni čistač – 200 kn

Tonik/Micelarna – 150 kn

Enzimski čistač – 200 kn

Hidratantni serum – 250 kn

Intenzivna njega (serum/krema) – 350 kn

Dnevna njega (serum/krema) – 250 kn

Ukupno 1.400 kn

Ako računamo da nam navedeni proizvodi traju 3-4 mjeseca uz svakodnevno korištenje, doći ćemo od računice od cca 15 kn dnevno za njegu kože.

Ukoliko izbacimo enzimski čistač ili ukalkuliramo da se njegov trošak razuče na godinu dana, jer su obično praškaste teksture i potrebna je vrlo mala količina, dnevni se iznos smanjuje.

U ovu rutinsku kalkulaciju nisam ubacila proizvode za dane koje posvećujemo samo sebi – pilinge i maske, a ukoliko niste sklone redovitom korištenju, takozvane sheet maske u jednokratnom pakiranju, bit će fantastično rješenje.

Uz sve to, ako poneki od proizvoda kupimo na sniženju, posebnoj ponudi i akciji, dobit ćemo optimalno ulaganje u kožu koja pamti pa vraća.

A to sve na naplatu nam obično dolazi u pedesetima i nadalje.

Kozmetika

Dodatni savjeti

 1. Kada birate proizvode – uvijek provjerite mogu li se koristiti na više načina sukladno vašim potrebama (npr. enzimski cleanseri kao svakodnevni čistač ili intenzivniji piling, 3 u 1 maske, i slično)
 2. Uvijek, uvijek i uvijek kad ste namazale lice, namažite i vrat, a ukoliko proizvoda ima dovoljno, produžite do dekoltea. Bolje da višak kreme ili seruma nanesete na kožu, nego da ga isperete ili obrišete u ručnik.
 3. Izračunajte si prema pakiranju proizvoda koliko bi on mogao trajati. Npr. kreme za jednu aplikaciju iskoristimo 0,5-1 ml, seruma također – i ako je pakiranje od 30 ml, to će nam biti dovoljno za 45-60 dana.
 4. Ukoliko niste sigurne što odabrati, potražite savjet stručnjaka.
 5. Kada tražite savjet, dajte do znanja što volite, kakvu dnevnu rutinu njege tražite i koliko ste spremne uložiti, jer inače biste mogle završiti s prepunom košaricom proizvoda koji će kasnije skupljati prašinu, a vi ćete biti nezadovoljne.
 6. Iskoristite dnevni ritual njege da se pomazite, ali doslovno, izmasirajte u tih 5 minuta svoju kožu, zahvalite joj što vas štiti i ona je vaš prvi kontakt sa svijetom, odnosno okolinom, najveći organ i semafor za mnoge promjene, posebice u ženskom tijelu.

Foto: Pexels, Unsplash

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori
Scroll To Top