Mindfulness je relativno novi pojam u Hrvatskoj i oko kojeg postoji puno pogrešnih shvaćanja, prije svega da je to meditacija, budistička filozofija, self-help, new age tehnika kako isprazniti glavu od briga i misli da bismo postigli stanje blaženstva.

Bit mindfulnessa ne može biti dalje od toga – mindfulness je zapravo znanstveno potvrđena tehnika mentalnog treninga i emocionalne samoregulacije, prije svega smanjenja stresa, a postoji i njegova klinička primjena.

Dio je posljednjeg vala pozitivne psihologije. Kod nas se prevodi i kao trening svjesne pažnje, usredotočena svjesnost, pomnost. Nijedan od ovih termina ne pokriva cijelo značenjsko polje riječi mindfulness pa ćemo se držati engleske riječi.

Postoje desetci definicija mindfulnessa, no možda je najbolje držati se one koja kaže da je to sposobnost da pažnju usmjerimo na sada i ovdje, namjerno i bez prosudbe.  To nam omogućuje da postanemo svjesni svojih misli, emocija i stanja, kako bismo mogli na njih utjecati. Jer to možemo jedino u sadašnjem trenutku, ako smo svjesni svih njegovih aspekata. Zato trening svjesne pažnje. 

Što je s novcem i mindfulnessom?

A novac ima veze sa svime jer se u (skoro) sve miješa. Opsežna tema, nema tog aspekta iz kojega ga ne možemo analizirati. Neki kažu, to je najduža veza koju ćemo imati u životu. Svatko od nas ima svoju vlastitu priču, narativ o novcu, s kojom idemo kroz život i na van je svijetu pokazujemo na različite načine na koje novac trošimo i zrađujemo.

Da bismo imali mindful odnos prema novcu, važno bi bilo da pronađemo izvor svoje priče o novcu.

Jednim dijelom ona ima izvorište u našoj obitelji, pričama i mitovima o novcu koje smo slušali u formativnim godinama odrastanja – ne raste novac na drveću, tko radi taj ima, ili pak: oni imaju jer su druge pokrali, lako njima jer su naslijedili, imaju veze, imaju sreće…

Zatim su tu stavovi o novcu koje smo sami stvorili i koji nas pokreću, a samim time su i dio našeg identiteta – nije svejedno je li ujutro ustajemo i dajemo maksimum od sebe zato jer nas progoni osjećaj da imamo premalo, da neprestano nešto nedostaje, ili pak želja da živimo u izobilju, kao bubreg u loju, u okolnostima ima se, može se.

I na kraju, dio naše priče je i naše skriveno ja, često skriveno čak i nama samima ako nismo malo dublje prokopali po svojoj podsvjesti.

Skrivate li nešto o svojem odnosu s novcem? Kakve se osude bojite?

Jer bogati često skrivaju svoje bogatsvo, a siromašni svoje siromaštvo.

Na primjer, neki će kad dolaze na sastanak daleko parkirati svoj auto koji je koštao preko sto tisuća eura, da ga ne biste vidjeli, a pošteno su ga zaradili, e da ne bi netko rekao: Ima jer je ukrao. Drugi će svoj 15 godina stari automobil također skrivati kao zmija noge, da ne bi netko rekao: Da je sposobniji, imao bi (a ta je osoba recimo za svoju tvrtku kupila novi stroj, bez kredita i leasinga, čisto da cash flow ne ugrozi).

Tu priču treba osvijestiti, da znamo za što nama novac služi, osim za plaćanje egzistencijalnih troškova. A onda ćemo to usporediti s vrijednostima koje zastupamo, principima koji nas pogone, da vidimo je li se poklapa ono što činimo i ono što propovijedamo.

Mindful odnos prema novcu može izuzetno puno doprinijeti tome da nam život bude pozitivan i ispunjen. Jer suprotnost od imati premalo – nije imati previše, nego imati  – dovoljno.

Idemo sad na konkretne korake prema mindfulnessu s novcem

  • Kao prvo, pitajte se: što za mene znači imati dovoljno?

Napišite to, recite glasno, izrazite u tisućama kuna mjesečno, godišnje, kvadratima nekretnina, marki automobila…

  • Druga vježba: Budite zahvalni na onome što već imate, sada i ovdje (jer to je obično puno više nego što primijećujemo): stan, posao, plaću, povlastice…

Zastanite svaki put i pustite neka vas preplavi osjećaj zahvalnosti (dobri hormoni slijevat će se u vaš mozak), k tome vježbanjem zahvalnosti pronaći ćete sve više novih razloga za zahvalnost.

  • Sljedeća vježba: Kad budete sljedeći puta nešto kupovali, zastanite, obratite pažnju na osjećaj koji to plaćanje izaziva. Je li to pozitivan osjećaj zadovoljstva što ćete imati nešto što vam stvarno treba i olakšat će vam život, ili već osjećate neku nelagodu, jer vam podsvjesni um govori da iako taj  novi mobitel ima super kameru, zapravo nije u svojim funkcijama ništa bolji od starog, a plaćat ćete ga sljedeće dvije godine? 

Ako želimo biti u dobrom odnosu s novcem, svaki put kad nešto plaćate povežite se sa sadašnjim trenutkom i promotrite svoju reakciju u tijelu na tu transakciju. Kakav je to osjećaj? Dobar, ne baš dobar?

Ako nije dobar, promislite koji su to mogući razlozi. Ako vam se plaćanje računa za režije ne čini kao nešto što bi moglo izazivati lijepe osjećaje, probajte kod sljedećeg plaćanja na glas reći sljedeće:  Zahvalna sam što imam dovoljno novaca da platim grijanje. Kako vam se to čini? 

  • Na kraju, napišite svoju novu, mindful priču o novcu.

Umjesto da govorite i mislite: Grozna sam s novcem, novac šumom, a ja drumom, nikad dovoljno para, zamijenite to sa: Znam zaraditi novac, znam ga dobro rasporediti, uvijek imam dovoljno za ono što mi treba.

Upravljanje novcem, zarađivanje i plaćanje, svakodnevne su aktivnosti, pa kad je već tome tako, neka vaše trošenje bude svjestan odabir.

Fokus i svjesnost na trenutak dovest će do toga da ono što kupujete odražava vaše stavove, ono u što vjerujete i što cijenite. Bez naknadnih loših osjećaja, krivnje i kajanja. Jer to su, uz zavist, najčešće emocije vezane uz novac. A to vam ne treba.

Mindfulness nam pomaže da uskladimo racionalni i emocionalni um, jer kao što Charles Dickens kaže: Postoji mudrost glave i mudrost srca.

Budite mudre na oba načina.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori